5 načina kako da boostuješ svoju BFF da ima više samopouzdanja

Mali saveti kako da tvoja koža duže ostane sjajna i mladolika

Converse u novoj kampanji poziva žene da redefinišu reč “žena”

Pitali smo nutricionistu: Sve što nisi znala o ishrani kada treniraš

#SheRuns21k: Iskreni osvrt na prvi trening devojke koja je do sada trčala samo za autobusom – ponekad!

Novi gradovi čekaju na tebe! Evo gde sve možeš jednostavno da otputuješ ovog proleća!

7 razloga zašto se Sejšeli nalaze na svačijoj “bucket” listi

Destinacija koju moraš da posetiš ukoliko tvoje srce čezne za avanturom života!

6 makeup proizvoda koji se moraju naći u tvom neseseru!

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Sigurno bi bilo mnogo lakše da vodite računa o svom novcu i napravite dobar finansijski plan da ste ekonomista ili neko kome je posao da vodi računa o novcu. Međutim, verovatno to nije slučaj. I kako onda da uspete da raspodelite svoju zaradu? Lako, uz savete ljudi koji znaju kako se to radi. Ako nemate nekog prijatelja koji vam može biti finansijski savetnik, pomoći će vam naši saveti.

Poslovna žena Kako da upravljaš svojim finansijama kao profesionalac Poslovna žena: Kako da upravljaš svojim finansijama kao profesionalac

Višestruka zarada

Ako želite da upravljete svojim finansijama kao profesionalac i čak i zasnujete neki svoj privatni biznis, možete doći u zamku da nudite veliki broj usluga, misleći da ćete tako pre doći do što više mušterija. Međutim tako možete i rasipati novac, a i nećete se fokusirati i razviti samo neke delatnosti po kojima biste mogli biti prepoznatljivi. Zato, napravite dobar plan i razvijajte samo poneku delatnost, a ukoliko vam treba novca za njen razvoj, razmislite o započinjaju sporednog posla, koji će vam doneti dodatnu zaradu.

Smanjite troškove

Važno je da zarađujete više nego što trošite. Jednostavno je. Ovo je jedini način da napravite neku zaradu i razvijete svoj biznis. Pratite redovno koliko ste zaradili, a koliko potrošili, pišite brojke, kako vam ništa ne bi promaklo i kako biste mogli da kontrolišete šta se dešava.

Utvrdite ciljeve

Ne možete biti uspešni ni u čemu ukoliko nemate jasne ciljeve ispred sebe. Šta želite da postignete? U narednih šest meseci, u narednih godinu dana, pet godina? Tako je i sa razvojem vašeg biznisa, ali i sa ušteđevinom. Ako recimo želite da kupite kuću, preračunajte koliko vam novca treba, koliko morate mesečno odvajati, zapisujte sve i polako se primičite cilju.

Plaćajte radnike

Veoma je važno da svoje radnike plaćate i to redovno i pošteno. Takođe, ne zaboravite da platite i sebi. Ukoliko mislite da na početku možete i da se žrtvujete, bar što se tiče vaše lične zarade, kako biste podmirili ostale potrebe – ne padajte u tu zamku!

Prilagodite se

Dobro je da imate jasne brojke, ko, koliko, gde, kako, ali ponekad ćete morati da “uzmete” sa jedne gomilice kako biste “zakrpili” drugu rupu. Jednostavno, takve stvari se dešavaju.

Samo vodite računa da se ne pogubite u tim transakcijama.

Imajte savetnike

Naravno da ne možete da vodite računa sami o svemu, posebno ukoliko se vaš biznis naglo razvija. Zato zaposlite ljude od poverenja koji će vam pomagati da vodite ceo posao. Neka oni nadgledaju određene stvari i budu zaduženi za određene poslove, kako vi ne biste morali da mislite o svemu.

Lenka Gatić

Editors choice