Zar ne volite činjenicu da živimo u vremenu kada poslovni autfiti ne moraju podrazumevati kravate, košulje i sakoe? Opušteno oblačenje u kancelariji je većina firmi prihvatila, iako još uvek ima poslodavaca koji insistiraju na formalnom kodeksu oblačenja ili business casual stilu. Ukoliko ste srećni da radite za kompaniju koja odobrava opušten stil oblačenja i ležerniju odeću, verovatno sloboda i fleksibilnost koju imate takođe stvara neodlučnost u izboru.

Ako ste ikada bili u nedoumici oko toga šta zapravo znači opušteni kodeks oblačenja u kancelarijskim uslovima i kako se obući ležerno i prikladno za tu priliku, došli ste na pravo mesto.

Opšte tumačenje pojma opuštenog poslovnog oblačenja uključuje nošenje farmerki, majica sa printom, patika i drugih ležernih komada za svakodnevno kombinovanje.

Za početak, pokušajte da izbegavate previše opuštene komade (na primer, izbledele farmerke sa ogromnim procepima), kontroverzne natpise i grafike (možda bi trebalo da ostavite majicu sa printom lista kanabisa za vikend) i sportsku odeću (iako su trenerke najudobniji izbor, mogu umanjiti subjektivni osećaj profesionalnosti).

Iako vam ove opšte smernice mogu pomoći da se uspešno oblačite, uvek je dobro proveriti zvaničnu politiku kompanije u kojoj radite ili se posavetovati sa menadžerom ljudskih resursa.

Iako je oblačenje u ležernu odeću za kancelariju zabavno i dozvoljava više kreativnosti i udobnosti, odabir pravog autfita nije uvek tako jednostavan kako može izgledati na prvi pogled. Kao što smo već pomenuli, ponekad može biti izazovno definisati šta zapravo znači opuštena odeća u kancelariji.

Osim razmišljanja o tome da li je određeni komad dovoljno ili previše ležeran, morate takođe uzeti u obzir i put do posla (bilo da idete autom, autobusom ili peške), kao i vremenske uslove koji mogu biti promenljivi, u zavisnosti od mesta gde živite. Čak i casual autfiti zahtevaju mnogo razmišljanja, pogotovo kad se uključi i poslovna atmosfera.

Predlozi za opuštene kancelarijske autfite

Omiljene patike

Kada su u pitanju esencijalni komadi za opušten kancelarijski izgled, patike su prva pomisao. Osobe, koje se ne plaše da cipele za posao zamene patikama, odišu posebnom vrstom samopouzdanja, koja poručuje: nemam vremena za razgovor, imam sastanke i ciljeve. Potražite patike od rafiniranijih materijala (poput veštačke kože), koje su prilično opuštena obuća, ali istovremeno – malo doteranija od standardnih platnenih patika. U svoj opušten poslovni autfit dodajte sako jarkih boja poput zelene ili roze (ne idemo nikud bez Barbenheimer estetike). Na ovaj način izgledaćete i osećaćete se opušteno, ali opet dovoljno profesionalno za poslovno okruženje.

Messy bun frizura

Zgužvajte kosu u namerno “neurednu” frizuru za izgled koji, paradoksalno, ostavlja utisak sređenosti, a zahteva minimalno vreme stilizovanja.

Omiljeni par farmerki

Ništa ne govori opušteni petak kao omiljeni par farmerki. Široke farmerke sa širokim nogavicama su zabavan, trendi i udoban izbor za casual izgled – samo izbegavajte izbledele modele koji izgledaju iznošeno, kako biste zadržali profesionalni izgled.

Košulja sa dugmadima

Bela ili u boji, sa printom ili bez – košulja je uvek dobra ideja. Ako izaberete pravi model, moći ćete da istovremeno budete spremni za sve prilike: bilo da je to odlazak u grad, biblioteku ili na posao. Ako je ukombinujete sa parom mokasina i dodate praktičan i neutralan ranac da upotpunite izgled, dobićete pravo casual izdanje.

Opuštene pantalone

Ako želite podići svoj izgled na sledeći nivo, bez odricanja od udobnosti – opuštene pantalone su pravi izbor. Upotpunite ih prugastom majicom za izgled koji asocira na francusku modu. Kada je u pitanju obuća, možete uzeti udobne šik baletanke.

Jednostavan zlatan nakit

Nenametljive zlatne minđuše kružnog oblika ili diskretna ogrlica će dodati momenat elegancije u vaš naizgled običan autfit. Ukoliko radite od kuće, ali i dalje praktikujete sređen izgled (iako će se mnogi složiti da je najveća prednost remote rada to što možete provesti dan u pidžami), dodavanje nakita za vas možda predstavlja preterano ulaganje truda. Naravno, ukoliko se osećate bolje i vedrije uz svoj omiljeni par minđuša, go for it.

Letnje haljine

Haljine su odlična osnova za opuštene kancelarijske autfite – udobne, lagane i neopterećujuće. Potražite modele sa srednjom dužinom ili maksi-haljine sa rukavima za profesionalni izgled i uparite ih sa ravnim sandalama (mnogo praktičniji izbor od štikli). Ovo je jednostavna kombinacija na koju možete računati od maja do septembra.

Pročitajte i ovo: Dosadila vam je bež boja? Ove nijanse su njena savršena alternativa

Naslovna fotografija: pinterest.com/shopltk.com

Milica Nešić

Comments