Holivudski zavodnik Džordž Kluni (George Clooney), odigrao je maestralnu ulogu brižnog i savesnog oca u sjajnom ostvarenju pod nazivom ”Potomci” (The Descendants). Delom drama, ali takođe i komedija, ovaj film će vam u potpunosti dočarati teške izbore i još teže odluke koje mora doneti jedan samohrani otac.

U noći dodele Oskara, saznaće se koja priča je najviše oduševila publiku. Film Aleksandra Pejna (Alexander Payne), vlasnika već jednog Oskara i odličnog reditelja, nominovan je u 5 kategorija.

Radnja filma dešava se na Havajima, destinaciji iz snova mnogih turista. Na jedan sasvim razumljiv, ali izuzetno okrutan način, Kluni kao glavni protagonista govori o iluziji srećnog života i stvarima koje morate naučiti da biste postali dobar roditelj. U ulozi oca, sasvim neočekivano, stiže mu vest o saobraćajnoj nesreći njegove supruge – žene sa kojom je u prethodnih par meseci bio u braku bez ikakvih emocija, skladnih prijateljskih odnosa i obaveznog poštovanja. Skrhan bolom i nesvestan čitave situacije, na njega pada odgovornost oko njihove dve ćerke, Skoti (Scottie King) i Aleksandre (Alexandra King).

SLIKA 1 Potomci Potomci

Film istovremeno budi potrebu za smejanjem i plakanjem

Međutim, radnja priče postaje zamršenija kada Met King (Matt King) saznaje da je njegova supruga mesecima pre nesreće vodila paralelan život sa svojim ljubavnikom, izvesnim Brajanom Spirom (Brian Speer). Odlučan u nameri da otkrije čime je to zaslužio i da li je u zajedničkom životu sa njom toliko grešio, u dogovoru sa kćerkama počinje da traži Brajana. Na tom putu otkriva i uči da ozlojeđenost i mržnja u duši predstavljaju samo stranputice u životu. Nenaviknut na probleme svoje dece, on postepeno usvaja njihove navike, razmišljanja, deli sa njima strahove, brige i suze.

Ovaj film, iako neobičan po svojoj tematici, postao je omiljen zbog izbora glumaca i zanimljivog pristupa problemu samohranih roditelja. Većina eminentnih kritičara smatra da ova uloga predstavlja vrhunac Klunijeve karijere. Mi se nadamo dobrim vestima, a film je jedinstven upravo zbog snažnih i neverovatno lepih emocija.

SLIKA 2 Potomci Potomci

Topla preporuka za gledanje


Bojana Andrić je večiti zaljubljenik u knjige Nore Roberts i Paula Koelja. Voli da voli, bez ograničenja i predrasuda. Dan joj nije potpun bez taktova dobre pesme, osmeha najdražih, jagoda, sladoleda, sladoleda sa jagodama, popodnevne dremke, maženja, češkanja. Odbijaju je ljudska glupost, ograničenost i lenjost. Omiljena, do skoro usvojena parola: “Mene ne zanima šta vi mislite o meni, jer ja o vama ne razmišljam uopšte” (Coco Chanel)

Comments