Potraga za poslom može vam oduzeti mnogo energije i pokvariti leto, naročito ako ste upravo završili školovanje i sada se od vas očekuje da pronađete svoje mesto u svetu odraslih i odgovornih i da počnete da radite. Nema letnjeg raspusta, niti pauze nakon ispita, a možda nema ni odlaska na odmor. Možda vam se čini da je bolje čekati završetak sezone odmora i početak jeseni, da biste sa više volje i nade nastavili da tražite posao, ali leto, zapravo, može biti pravo vreme za vas da promenite stvari, a da se i dalje zabavite.

Kao što se prolećno čišćenje manifestuje u drugim oblastima života, letnje čišćenje može biti idealno za traženje posla i postavljenje ciljeva u karijeri, jer je to vreme za reorganizaciju i pripremu za užurbane dane jeseni. Nije cilj da ovog leta nađete posao iz snova, već da radite nešto konstruktivno i korisno i da se podesite na frekvenciju ispunjavanja svojih snova.

Letnja potraga za poslom i aktivnosti koje je mogu unaprediti

CV letnje čišćenje

I ako svoj CV prilagođavate svakom poslu za koji se prijavljujete (što je dobro), sigurno imate osnovu od koje počinjete. Leto je dobro vreme za pregledanje i apdejtovanje biografije – uverite se da je vaš CV aktuelan, da izražava vaše ciljeve i jasno predstavlja vaša postignuća. Pogledajte svaku kategoriju u svojoj biografiji i obavite potrebna čišćenja i korekcije. Neka svaki opis bude što je moguće koncizniji, promenite dizajn i – radite to napolju. Ponesite svoj laptop i sedite u baštu omiljenog kafića, naručite limunadu i bacite se na uređivački posao.

Potražite letnje prakse

Bez obzira u kojoj se fazi nalazi vaša karijera, stažiranje ili obavljanje prakse može učiniti da potraga za poslom bude izglednija – mnoge firme i kompanije imaju letnje prakse ili obrazovne programe osmišljene da učesnicima pruže široku viziju uloga i odgovornosti u oblastima kojima se bave. Ponekad se praksa ograničava na studente, ali ima i programa za ljude u svim fazama karijere. Pitajte mentora za savet, priključite se profesionalnoj zajednici nudeći svoje usluge – ovo možda neće upaliti, ali izlaganje sebe na ovaj način može povećati vaše opcije.

pexels vlada karpovich 4050335 2 Šta možete da uradite ovog leta   da biste lakše našli posao

Pročitajte i ovo: Strategije i tehnike za bolje upravljanje vremenom

Sezonski poslovi

Postoje poslovi koji se mogu raditi samo tokom leta i to ne samo u oblasti usluga. Pogledajte programe za letnje muzičke i ostale festivale (svuda se traže različite vrste pomoći, plaćene ili volonterske), sportske događaje i aktivnosti na otvorenom. Potraga za poslom tokom leta vam možda neće doneti ni zaradu, ni zaposlenje, ali će vas dovesti do uzbudljivih i zanimljivih događaja i može vas ohrabriti i podići vam samopouzdanje. Takođe, možete upoznati one koji vam mogu pomoći da nađete stabilniji posao, koji će vas zanimati.

Idite na letnja dešavanja i upoznajte ljude

Umrežavanje nije uvek razgovor o svojim veštinama i ciljevima u karijeri – zapravo, najbolje umrežavanje je kad uspostavite pravu vezu sa nekim iz okruženja. Ako ste se zaista zainteresovali za određenu temu, umetnika ili oblast, pogledajte događaje na kojima možete više saznati o njima i sresti nove ljude. To su razni sajmovi, predavanja, radionice, seminari i mnogi od ovih događaja pomažu učesnicima da se povežu sa ljudima koji imaju ista interesovanja i traže saradnike, poslovne partnere, radnike…

Bivše kolege

Letnja potraga za poslom može uključivati ležerne susrete sa bivšim kolegama (sa fakulteta, sa stažiranja ili prakse). Povezivanje sa njima vam može pomoći da povratite stabilnost i osećate se kao deo zajednice. Organizujte druženje u parku, na koje će svako poneti svoje gricklalice i piće i, dok se opušteno družite, možete prikupiti korisne informacije i osnažiti svoje namere da radite u kvalitetnom kolektivu i dostignete svoje ciljeve.

Potraga za poslom može biti vrlo stresna, jer ćete se suočiti sa odbijanjem i neizvesnošću za budućnost, a tokom leta ovaj osećaj može biti posebno mučan i naporan. Dok svi drugi (kako izgleda) uživaju, vama je život na prekretnici i ne možete prestati da se brinete. Isprobajte ove smernice da biste smanjili pritisak, povratili stabilnost i pronašli inspiraciju za sledeće korake.

Pročitajte i ovo: Provereno korisne strategije traženja posla: Evo kako do nove pozicije

Naslovna fotografija: pexels.com

Brankica Milošević

Comments