“Just when all my childhood dreams seemed to have come true, I nearly lost my mind and then my life. I’ve never told this story publicly, but now it’s time”, započinje svoju potresnu ispovest o borbi za život Emilija Klark, ekskluzivno za “The New Yorker”. Mladoj glumici je tokom snimanja prvih sezona hit serije “Game of Thrones” čak dva puta ozbiljno bio ugrožen život, pa ipak, da li ste primetili bilo šta neobično u njenom nastupu? Upravo zato je ova vest i odjeknula svetom, ostavljajući nas neme, u šoku i sa kovitlacem emocija i pitanja.

U pomenutoj seriji čije finale sa nestrpljenjem iščekujemo, Emilija glumi Deneris Targerijen, ženu koja je simbol moći, snage, samopouzdanja i koja ostavlja utisak da i sasvim sama može da izdrži mnogo i izbori se za ono u šta veruje. Baš zato je i bilo nemoguće poverovati da je glumica istovremeno vodila još jednu, ličnu i mnogo važniju borbu.

Sve je počelo nakon prve sezone serije. Kao što i sami znamo, doživela je planetarni uspeh, a svi glumci su skoro preko noći postali zvezde čiji se svaki korak budno prati. Kako je sama otkrila, Emilija nije mogla da se prepusti osećanju sreće zbog uspeha, već je bila uplašena i užasnuta svime što se oko nje dešavalo, osećala se nekako ogoljeno i izloženo. Da bi se oslobodila stresa, počela je da trenira, jer, tako to glumci rade – glume i treniraju. I sve bude odlično.

Međutim, pred jedan od treninga, glumica je osetila “dolazak” jake glavobolje, toliko jake da je jedva obula patike i krenula da vežba. Kako kaže, forsirala je sebe da uradi prvih nekoliko serija vežbi. Kada je na red došao plank, odjednom je osetila kao da joj ceo mozak steže elastična gumica. Iako je želela da ignoriše jak bol, nije uspela i morala je da napravi pauzu. Skoro pa je otpuzala do svlačionice kako bi se odmorila, ali bol i dalje nije prolazio. U tom trenutku je shvatila da nešto sa njenim mozgom nije u redu.

Kako ju je obuzimao strah, govorila je sebi da neće ostati paralizovana, pomerala je prste na rukama i nogama kako bi sebe uverila u to, a da bi održala pamćenje, počela je da se priseća svih rečenica koje je izgovarala tokom snimanja prve sezone. Kada ju je neka žena upitala da li je dobro, znala je da nije i sledeće čega se sećala jeste zvuk sirene, ambulanta i glas u pozadini koji je govorio kako joj je puls slab. Neko je pronašao njen mobilni telefon i javio njenim roditeljima da dođu u bolnicu.

S obzirom na to da u tom trenutku niko nije znao šta se dešava sa njom, nisu mogli da joj daju bilo kakav lek protiv bolova. Na skeneru glave, otkriveno je da je glumica doživela životno ugrožavajući moždani udar uzrokovan krvarenjem u prostoru koji okružuje mozak – aneurizmu mozga. Trećina pacijenata koji ovo dožive umiru odmah ili ubrzo nakon udara, dok je onima koji prežive potrebno hitno lečenje da bi se stanje saniralo i sprečilo novo krvarenje koje ovoga puta može da bude fatalno. A da bi se to desilo, neophodna je hitna operacija, pa ipak – čak ni to ne garantuje srećan kraj.

Emilija je noć provela u bolnici, non-stop se budeći i uspavljujući, uz strašan bol i noćne more. Razmišljala je o operaciji mozga, stalno se vraćajući na činjenicu da je ona glumica, u tom trenutku tek vinuta u zvezde i da nema vremena za tako nešto! Na kraju je ipak pristala na operaciju. Morala je. Ali to nije bila niti poslednja, niti najgora. U tom trenutku je imala svega 24 godine.

Comments