Svakodnevica nameće ubitačan ritam, koji zahteva svu vašu pažnju i oduzima vam svu energiju. Vrtoglavi krug poslovnih obaveza, nagomilane nepročitane poruke, veš koji morate da operete, prostrete, spakujete, nabavka i spremanje hrane, prijatelji sa kojima ne stižete da se viđate, termini za rekreaciju koje ponekad propuštate – zahtevi, buka i trka svakodnevnog života ne ostavljaju vam dovoljno vremena ni za sebe, ni za negovanje bliskih odnosa. I kad to traje danima i nedeljama, možete osetiti da ste se udaljili od partnera i uplašiti se za opstanak veze. Ponovno povezivanje sa partnerom može biti izazovno, ali mora biti prioritet!

Povezivanje sa partnerom zapravo ne uključuje velike gestove ili mnogo vremena, ali potrebno je da obratite pažnju, postavite nameru i istrajete u pronalaženju vremena i trenutaka za razmenu i bliskost, svakog dana, uprkos pretrpanom rasporedu. Posvećivanje negovanju odnosa vas zapravo može navesti da preispitate prioritete i razmislite o svom načinu života, ambicijama i vrednostima i o tome kako da prerasporedite svoje obaveze, da ih smanjite ili bolje organizujete, kako se ne biste utopili u uzburkanom moru stresne svakodnevice.

Povezivanje sa partnerom putem poruka

Poruke su najjednostavniji način za povezivanje sa partnerom – ionako vam je telefon stalno u ruci, ili pri ruci, pa iskoristite vreme dok nešto čekate da mu pošaljete srdačnu poruku. Biće mu drago što mislite na njega, naročito ako ima naporan i stresan dan. Napišite nešto jednostavno, poput „kako ti ide, jedva čekam da te vidim“ ili „mislim na tebe“, ili „kod mene je ludnica, ali bar će mi brzo proći vreme do našeg susreta“… Ovakve poruke čine da partner oseća da ga cenite i da vam je stalo, a potrebno vam je pola minuta da ih napišete i pošaljete.

Izađite u dugu šetnju

Najbolji način da se sklonite od svega što vas ometa i stresira je da izađete napolje, ali trik je u tome da ostavite telefone kod kuće. Dogovorite se i neka to bude vaša „zavera“ protiv stresa i obaveza. Svi i sve može da čeka, dok se vi upuštate u istraživanje nove putanje između blokova, ili se šetate svojom omiljenom stazom, pored reke, kroz park ili šumu. Povezivanje sa partnerom u bezbrižnom razgovoru i opuštenoj šetnji će vam omogućiti dubok osećaj zajedništva i obezbediti kvalitetno vreme koje ćete provesti zajedno. Istovremeno, šetnja će vas opustiti i smanjiti efekte stresa.

Povezivanje sa partnerom spremanjem hrane

Kada je život previše zauzet, najlakše je naručiti hranu i pojesti je na kauču, uz TV. Ali bolje povezivanje sa partnerom i veću zabavu pružiće vam zajedničko spremanje hrane. Za kompletan ugođaj, idite zajedno u nabavku, ili se dogovorite ko će šta nabaviti, a zatim spremajte hranu uz šalu i razgovor. Pripremljeno jelo lepo servirajte, upalite sveće, pustite prijatnu muziku, presvucite se i upriličite romantičnu večeru u domaćoj atmosferi.

Pročitajte i ovo: Kako da gradite i negujete zdravu vezu

Planirajte sledeći sastanak

Sastanak podrazumeva izlazak, a to je nešto za šta možda nedeljama nećete pronaći vreme u svom prezauzetom rasporedu. Zato provedite to vreme planirajući sastanak, za prvo veče koje uspete da oslobodite od obaveza. Ubacite sastanak u svoj raspored i radujte se očekivanom datumu – obezbedite povezivanje sa partnerom kroz radosno iščekivanje i dogovaranje o tome kako ćete provesti to vreme.

Povezivanje sa partnerom davanjem komplimenta

Prečesto se previše rasejani da biste primetili nešto što vam se kod partnera dopada, ili to počinjete da podrazumevate i zaboravljate da uputite kompliment i istaknete ono što je dobro i lepo, a na šta ste već navikli. Svi parovi upadaju u ovu zamku, ali lako ćete se izvući iz nje – samo ga stvarno pogledajte i recite mu kako je sladak i seksi, kako vam se sviđa zvuk njegovog glasa i kako volite način na koji iskrivi glavu kad vas gleda. Ne potcenjujte moć komplimenata i ne plašite se da je često koristite – nema opasnosti da se neko „uobrazi“ od pohvala.

Grlite se i mazite

Nema ničeg što prisan zagrljaj, maženje i ušuškavanje ne može da popravi. Fizičkim kontaktom koji nema seksualnu konotaciju govorite partneru koliko vam znači, koliko vam nedostaje, koliko uživate u njegovom društvu i koliko ga volite. Maženje podstiče lučenje oksitocina, hormona vezanosti, a to je hemija koja podstiče povezivanje sa partnerom.

Seksualno povezivanje sa partnerom

Ponekad će vas maženje odvesti ka seksualnoj intimnosti, a ponekad će biti potrebno da zakažete seks, kao što zakazujete sastanak. Kada imate pretrpan raspored, često nema mesta spontanosti. Neka vas to ne brine – zakazn seksualni susret će vas isto tako angažovati u slatkom iščekivanju i inspirisati da razmenjujete seksi poruke i radujete se unapred. Seksualna intimnost podržava emocionalnu i može biti baš ono što vam je potrebno da produbite bliskost i kanališete stres.

Pročitajte i ovo: Šta možete da uradite za bolji odnos i zdraviju vezu – već danas

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Brankica Milošević

Comments