Povratak romantike je moguć, ona nije nestala, samo smo je izgubili – seksualno oslobađanje je krenulo pogrešnim putem, kao i svaka revolucija i promašilo poentu. Umesto seksualne samosvesti, donelo je „dozvolu“ za olako stupanje u površne odnose i ispunilo muške snove (bar donekle). Žene su pod parolom da žele „samo zabavu“ i da u tome „uživaju jednako kao i muškarci“ postale mnogo dostupnije i udvaranje je izgubilo i smisao i romanitku.

Ispitujući svoje granice i svoju novootkrivenu (i pogrešno interpretiranu slobodu), stupajući na muški teren inicijative i zabave, trudeći se da budu „kul“ – žene su došle dotle da se pitaju šta nije u redu sa muškarcima i da li oni uopšte sposobni za posvećenost dugotrajnom odnosu. Dejting je postao obeshrabrujući niz promašenih sastanaka, zbog kog se žene pitaju da li treba da spuste kriterijume i pristanu na polovične odnose, jer su već odavno umorne od traženja „onog pravog“.

Izgleda da je došlo vreme da se pozabavimo posledicama revolucije i da se posvetimo evoluciji, uz povratak romantike, koji je upravo suprotan brzini i površnosti sa kojom ulećemo u odnose. Zadržite svoje standarde, tražite onog pravog i dajte muškarcima šanse (i podstaknite ih) da sami u sebi nađu onog pravog (muškarca i džentlmena), pružite im priliku da se iskažu i pokažu – usporite i upoznajte se. Kad ima vremena, odnosno, kad se postavi granica, onda ima i romantike – ili nema ničeg. Onaj ko nije spreman da ulaže i da se trudi, odustaće vrlo brzo (i poštedeće vas kajanja i bola slomljenog srca – bićete zahvalni sebi što se niste „upetljali“).

Šta, zapravo, povratak romantike znači?

To je period zabavljanja u kome se družite, izlazite, preduzimate različite aktivnosti, upoznajete se i vaš odnos ima priliku da se razvije i rascveta, na prirodan način, kroz proces. Kada odmah uletite sa nekim u krevet i pretpostavite da ste zbog toga u vezi, čeka vas razočaranje, a kad se taj obrazac ponavlja, onda imate ozbiljan problem sa samopoštovanjem i granicama. Da, vi ste seksualno oslobođena savremena žena, ali šta vam je interpretacija te slobode donela? Ako čeznete za povratkom romantike i stidite se svoje čežnje, vaše potrebe su u konfliktu sa slikom o sebi i zato stanite i krenite ispočetka. Kad sretnete nekog ko vam se sviđa, uđite u proces upoznavanja, umesto u krevet. Priđite ispunjenju svojih potreba zaobilaznim putem, da biste sebi dali vremena da shvatite koje su to potrebe. Sve ispitajte, ništa nemojte podrazumevati.

Nemojte pretpostavljati da ste zajedno, samo zato što se družite i izlazite. Nemojte podrazumevati da će se upoznavanje odvijati na očekivan način – zbližićete se, emocije procvetati, imaćete seks, biće fantastično, venčaćete se i biti srećni do kraja života. Svemu što osećate i želite, dajte šansu. Pokažite drugoj osobi da to nije uskraćivanje i igra nedostupnosti, nego i njegova šansa da bolje razume svoje potrebe i osećanja. Neko može biti jako zagrejan i jako inspirisan, ali romantični gestovi se mogu istopiti i on se može povući, jer je zapravo želeo strasnu avanturu, a ne razvijanje i izgradnju trajnog odnosa. Da li će vas ovo povrediti? Da, ali samo na kratko. Svest o tome da se niste prepustili obrascu (spavali sa nekim i odmah se zaljubili), osnažiće vaše samopoštovanje, pa ćete ubuduće biti stabilniji, imati zdravije granice i realnija očekivanja.

Pročitajte i ovo: Momenti u vezi koji “ubijaju” romantiku, ali stvaraju bliskost

Kako da povratak romantike održite u okvirima realnosti, odnosno, kako da izaberete pravog partnera? Tako što ćete upoznavati razne tipove i družiti se sa njima, ne pokušavajući da odmah izdvojite „najboljeg kandidata“ ili se zalepite za onog ko vam se najviše sviđa. Kada želite sa nekim da imate ozbiljnu vezu od početka, to može biti znak nesigurnosti i nesamostalnosti, koji ukazuje na strah od samoće i na zavisnost.

Zašto biste odmah morali da znate da je veza ozbiljna?

U suštini, to se i ne može znati odmah, dok izvesno vreme ne provedete zajedno, da biste ustanovili da li vam to oboma odgovara. Možda se uvek zaletite, jer vas privlači sasvim određen tip muškarca, koji „prepoznajete“, ali ne po kvalitetima, nego po potencijalu za povređivanje, koje obavezno usledi. Ako se uvek zaljubite u one zbog kojih se osećate neadekvatno (suviše, ili nedovoljno), budite dvostruko oprezni sa svojim tipovima, a pokušajte i da izlazite sa nekim ko nije vaš tip.

Šta je ono što tražite u odnosu?

Stabilnost, razumevanje, poverenje, poštovanje? To znači da vam treba čvrsta osnova i relani kvaliteti. Zamislite odnos kao izgradnju kuće. Prvo temelj. A temelj nećete napraviti od mešovitih signala, preispitivanja sopstvene vrednosti, čežnje za nečim ozbiljnim i otkrivanjem svojih navećih nesigurnosti, od podrazumevanja (da i druga strana misli i oseća isto što i vi), kao ni od dugih perioda bez kontakta i razmene. Temelj ćete napraviti sa nekim ko bira vas, ko razgovara sa vama svakog dana, ko pravi mesta za vas u svom životu, ko vas tretira sa poštovanjem, ko želi da vas upozna i to i čini.

Pročitajte i ovo: Šta je “bombardovanje ljubavlju” i zašto ono nije dobar temelj romantičnih odnosa

Preispitajte svoje shvatanje ljubavi i romantike

Ako verujete da je to rolerkoster goruće strasti i ludila, imate pravo da to izaberete i da se vozite koliko god možete da izdržite. Ali ne možete očekivati da će se luda vožnja pretvoriti u stabilnost i istrajnost, u zdrav i ozbiljan odnos. Ta vrsta alhemije ne postoji, osim u pričama o ljudskim čežnjama i potragama. Ne postoji ništa što se pretvara u zlato – jedino tamo gde već ima zlata, verovatno ima još zlata.

Na kraju, povratak romantike uopšte nije ono što se očekivali, ali ni ljubav to nije. Sve što vredi (zlato) traži napor (kopanje, ispiranje), ulaganje i održavanje (zlato na zlato) i veze se ne razvijaju i ne postaju stabilne i zdrave same od sebe. Morate preuzeti odgovornost, a to mora učiniti i druga osoba, svesno, sa namerom i sa radošću – kad radite nešto što volite, onda je sve izazov. A ako volite ljubav, neće vam biti teško da radite na njenom buđenju, razvoju i održavanju.

Naslovna fotografija: instagram.com/loveandwildhearts

Brankica Milošević

Comments