Ukoliko ste nekada mučili muku sa tankom kosom ili njenim opadanjem, ispucalim i suvim krajevima, velike su šanse da vas je neko uputio na prirodno rešenje – ricinusovo ulje. Na internetu i društvenim mrežama možete naići na mnogobrojne utiske devojaka koje su oduševljene dejstvom ovog ulja, a kratka YouTube pretraga će vam izbaciti na stotine hiljada videa o ovom magičnom proizvodu.

Ricinusovo ulje je plod tropske afričke biljke, dobija se iz semena biljke ricinus communis i za kratko vreme je postalo jedan od najtraženijih kozmetičkih preparata širom sveta. Iako malo znamo o tome, ricinusovo ulje je čest sastojak brojnih šampona, kupki i balzama za usne, zbog svoje izuzetne sposobnosti hidratacije. U nastavku saznajte na koji način možete uvrstiti ovo ulje u svakodnevnu beauty rutinu.

Ricinusovo ulje pospešuje rast kose

Prema naučnim standardima, kosa u proseku raste ne više od 1 cm za mesec dana, a istraživanja do sada nisu potvrdila da ricinusovo ulje dovodi do bržeg rasta kose. Ipak, oni koji ga koriste stalno govore o njegovom magičnom učinku i pokazuju skoro neverovatne rezultate u veoma kratkim vremenskim periodima.

90% ricinusovog ulja čini ricinoleinska kiselina koja je poznata po podsticanju receptora koji dovode do dilatacije krvnih sudova. Stoga, kada ga utrljavamo u teme glave povećavamo protok krvi, koja je puna kiseonika i hranljivih sastojaka, do korena kose. Moguće je da ono indirektno pospešuje rast kose štiteći vlasi od negativnih spoljašnih uticaja koji uništavaju njenu čvrstinu i vitalnost.

Upotreba ulja na obrvama i trepavicama

Pored konvencionalne upotrebe za rast i sjaj kose, popularizovala se i ideja upotrebe ulja za rast obrva i trepavica. Međutim, prilikom upotrebe u ove svrhe, potrebno je biti oprezan. Kako ne bi došlo do iritacija ili alergijske reakcije, najbolje je prvo testirati ulje na malom delu kože, pa videti da li je pogodno za dalju upotrebu. Ukoliko niste imali nikakvu reakciju, možete ga slobodno koristiti na obrvama.

Ako imate dioptriju i koristite sočiva nije preporučljivo koristiti ga na trepavicama bez prethodnih konsultacija sa ofatlmologom. Ukoliko se odlučite na ovaj korak, najsigurnije je aplicirati ga štapićem za uši.

Comments