Hot topics

Kako da se našminkaš kada nosiš masku?

7 najpopularnijih modela vereničkog prstenja i burmi u 2020.

3 razloga zašto je novi Huawei P40 Pro+ pravi izbor za tvoj novi mobilni telefon

3 ideje kako da provedeš odmor u gradu – i ipak dobiješ leto za pamćenje!

Jutarnji rituali uz koje će ti svaki dan biti dobar dan!

#Staycation? Ovo su naši predlozi kako da provedete najbolje leto ikad!

Sve što ti je potrebno za savršenu, opuštajuću kupku

Kristen Stewart kao princeza Diana u holivudskoj drami koju sa nestrpljenjem iščekujemo

Kako da održiš kosu zdravom nakon farbanja kod kuće?

Saveti za negu problematične kože koji stvarno rade

1/2

Poslednjih godina smo prosto opsednuti pozitivnošću, kao da je necivilizovano i sramno osećati se loše, biti ophrvan brigom, strahovima i strepnjom od loših ishoda. Kao da je pozitivnost lek, kojim ćemo zauvek iskoreniti negativnost – zaboravljamo na ravnotežu crnog i belog, na to da dobro i loše idu zajedno i da ne možemo neprekidno da mislimo pozitivno, da se osećamo dobro i da budemo neustrašivi. Čak smo, bombardovani propagandom pozitivnosti, došli dotle da se osećamo loše što ne možemo da se osećamo dobro i što u sebi nalazimo negativnost, koliko god se trudili da razmišljamo pozitivno.

Pozitivno razmišljanje tako postaje samo još jedan cilj koji treba ostvariti, još jedan zadatak u našem petogodišnjem planu, još jedno opterećenje u životnoj jurnjavi za uspehom i prestižom. Umesto da bude alat kojim ćemo sebe ohrabriti i osnažiti, duhovna tehnika za povezivanje sa sopstvenim bićem (izvorom hrabrosti i snage), duhovna tehnika za rasterećenje, pozitivno mišljenje je postalo još jedan teret u bremenu odgovornosti i ambicija savremenog sveta.

Trebalo bi da nam koncept pozitivnog mišljenja omogući ono malo kontrole koju možemo da imamo nad sopstvenim životom, ali koncept se oteo kontroli. I okrenuo se protiv nas.

Potrošački duh savremenog zapadnog sveta je preuzeo pozitivnost i od nje načinio oruđe propagande i marketinga. Pozitivnost se odlično prodaje i pozitivnost prodaje sve drugo – uključujući i snove – jednako uspešno, kao što to radi golotinja, ili nesigurnost (sigurno ću kupiti tu kozmetiku koja mi obećava da ću da blistam, jer blistavost donosi samopouzdanje).

Na potrebi da kanališemo stres, da se ostvarimo, pronađemo smisao, ispunjenje, sačuvamo zdravlje i lepotu, poboljšamo sebe, budemo uspešnjiji, produktivniji, zadovoljniji, bolji – izgrađene su savremene korporativne industrije za bogaćenje onih koji su spremni da nas ubede da sreću možemo da kupimo. A industrija pozitivnosti je podigla igru na sledeći nivo – mi možemo sami da postignemo sreću, stabilnost i ispunjenje, samo treba da savladamo i usvojimo apsolutnu pozitivnost, a za to treba da ispovrnemo novce za priručnike o samopomoći, seminare prosvetljenja, meditacije i ostale instant-duhovnosti, koja nam je potrebna da bismo ovladali moći pozitivnog mišljenja.

Editors choice