Osećanje sigurnosti i bezbednosti spada u osnovne ljudske potrebe, koje moraju biti zadovoljene da bismo mogli da se razvijamo i napredujemo – i time stvorimo pozitivno poslovno okruženje. Kada smo nesigurni, možemo se osećati preplavljeno i preplašeno, a nivoi stresa koji rastu sa ovakvim osećanjima mogu nas uvesti u anksioznost i depresiju.

Ako vam nedostaje osećanje sigurnosti, možete ga unaprediti i razvijati, od čega ćete imati neprocenjive koristi u ličnom i poslovnom životu, naročito ako ste vođa tima.

Kako da stvorite pozitivno poslovno okruženje

Od čega se sastoji osećanje sigurnosti

Psihološka sigurnost se odnosi na sposobnost da se govori, izražavaju ideje, postavljaju pitanja, priznaju greške ili iznosi zabrinutost, bez straha da ćemo biti ismejani, kažnjeni ili osramoćeni.

U suštini, treba da se osećate dovoljno sigurno i bezbedno u svom okruženju da biste mogli da pokrenete i vodite teške ili osetljive razgovore. Na mnogo načina ova sposobnost poboljšava efikasnost u timskom radu u poslovnoj sferi, kao i u porodičnom životu i svim važnim odnosima i interakcijama. Osećanje sigurnosti povezano je sa motivacijom, angažovanošću, uključenošću u život zajednice i osećanjem lične sreće i zadovoljstva.

Primeri osećanja psihološke sigurnosti

Da biste bolje shvatili šta u praksi znači i šta vam donosi osećanje sigurnosti, razmotrite pojedine primere iz profesionalnog života i okruženja:

Nije vam neprijatno i ne izbegavate da postavljate pitanja svom šefu ili saradnicima.

U stanju ste da ukažete na potencijalne zamke ili greške, bez straha da ćete zbog toga biti kažnjeni.

Podstičete druge da preuzmu određene rizike i da iznesu svoje originalne ideje i zapažanja.

Podrška u otvorenosti članova tima, za razliku od zatvaranja i zastrašivanja.

Sve navedeno stvara timsku atmosferu u kojoj se svaki pojedinac oseća cenjeno, uvaženo i saslušano, što je od neprocenjive važnosti za mentalno blagostanje i osećanje sigurnosti.

Kako da stvorite pozitivno poslovno okruzenje 3 Kako da stvorite pozitivno poslovno okruženje

Pročitajte i ovo: Kako da kao lider negujete jaku koučing kulturu u svojoj kompaniji  

Kako stvoriti okruženje koje podržava osećanje sigurnosti

Stvorite kulturu međusobnog poštovanja

Ako ste na vodećoj poziciji, to znači postavljanje „pozornice“ i davanja primera ostalima. Poštovanje u svakoj interakciji i otvorenost za ideje i pitanja pokazuje da je u redu iznositi brige i takođe da je svaki član tima cenjen. Da biste to podstakli, postavljajte otvorena pitanja i pokažite empatiju – uzmite u obzir osećanja drugih kada saopštavate povratne informacije.

Budite iskreni i transparentni u projektima ili procesima

Kada možemo da razumemo razloge koji stoje iza odluka, bolje ih prihvatamo. Ovo podstiče osećanje sigurnosti jer se odnosi na poverenje i poštovanje i stvara timski orijentisanu atmosferu, za razliku od atmosferu „ja protiv svih“.

Jasna očekivanja podstiču osećanje sigurnosti.

Jasno saopštavanje svojih očekivanja je važna veština komunikacije, primenljiva na poslu i u privatnom životu.

Na radnom mestu, lideri treba da jasno iznesu svoja očekivanja od svakog zaposlenog i od svakog projekta, što omogućava timu da razume šta treba da se radi, da bi se ova očekivanja ispunila ili nadmašila.

To može značiti određivanje jasnih ciljeva, definisanje uspeha, kao i podršku svakom pojedincu na njegovom putu ka postizanju uspeha.

U porodičnim i privatnim odnosima – to se tiče postavljanja jasnih granica i određivanje željenog ponašanja, kome ste vi sami primer.

Neuspeh i greške kao prilike za učenje

Neuspeh je poraz samo ako dovodi do odustajanja. Umesto toga, svaka greška koju napravite vi ili vaš tim, može se pretvoriti u iskustvo učenja.

Razmotrite šta je ono što se može popraviti, ili šta je ono što sledeći put možete učiniti bolje i drugačije i kako da poboljšate proces, da se greške ne bi ponovile. Ovakav pristup poboljšava osećanje sigurnosti i pretvara greške u pozitivna iskustva.

Pored toga, kao vođa, možete biti primer tako što ćete priznati greške i preuzeti odgovornost za svoje postupke. To pokazuje da je u redu praviti greške sve dok se one uzimaju u obzir i postoji mogućnost da ih prevaziđete. Ohrabrite sve oko sebe i dajte povratne informacije kada stvari idu dobro. Donosite odluke zajednički i ponudite pomoć i podršku svakom članu tima, kada vidite da je to potrebno.

Koristeći navedene korake i savete, možete stvoriti pozitivno poslovno okruženje i povećati osećanje sigurnosti za sebe i za svoj tim.

Pročitajte i ovo: Nesigurni tipovi ljudi na poslu – kako da ih prepoznate i da se postavite prema njima

Naslovna fotografija: pexels.com

Brankica Milošević

Comments