Javnost nas uči da je starenje nešto čega treba da se stidimo, makeup i skincare industrija nam govore da imaju savršene proizvode namenjene baš nama i našoj zreloj koži. Ali, starenje nije opraštanje od mladosti, već nova etapa koja nam pruža šansu i snagu – kako je to definisala Betty Friedanu u svojoj knjizi Ženska mistika.

Bez obzira na pritisak i na duple standarde sa kojima se stalno suočavamo, mnoge poznate ličnosti ne žele da upadnu u taj vir nesigurnosti i mržnje prema sebi – jer starenje je sasvim normalna stvar. Donosi nam eleganciju, iskustvo i ono što nam je najviše nedostajalo kada smo bili mlađi – iskreni osećaj da nas je baš briga. Predstavljamo vam poznate ličnosti koje otvoreno, inspirativno govore o starenju.

Beyoncé

Za svoj 40. rođendan, Queen B je napisala važnu poruku svim fanovima i objavila je na svom sajtu. Poruka je bila napisana rukom, što ju je učinilo još intimnijom. U poruci je podelila da po prvi put u životu oseća koliko je život nežan i koliko je bitno da se podsetimo na to da “pomirišemo ruže” kada je život dobar prema nama. I ona je smatrala da sve to vrlo dobro zna i sa 21 i sa 30, ali, zapravo, nije znala, jer joj je sazrevanje pomoglo da to, zaista, razluči i shvati. Poruku je završila time što je rekla da je izuzetno zahvalna na tome što stari i što je sve zrelija.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Beyoncé (@beyonce)

Salma Hayek

Lična filozofija glumice Salme Hayek je ta da smatra da sve što se ponavlja postaje dosadno. Kada rastemo, razvijamo se, postajemo zreliji, te ako nastavimo da radimo iste stvari koje smo radili i ranije, nećemo stvarati nove izazove za sebe, izgubićemo želju za novim saznanjima. Zbog toga je bitno da svakog dana postanemo neko drugi, neko nov!

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Salma Hayek Pinault (@salmahayek)

Jane Fonda

Verujem da ste svi pomislili na ovu legendarnu ženu kada ste pročitali naslov, jer nas ona decenijama podseća na to koliko je bitno da se borimo za sebe i svoja prava i slobode, jer žena nikada ne prestaje da se bori. Fonda kaže da, kada je napunila 60, osetila se kao da igra poslednju scenu. Ono što je u tom momentu znala je da ne želi da dođe do kraja i da sa sobom ponese nezadovoljstva i žaljenja. U ovim momentima se Fonda okrenula retrospektivi svog života i shvatila da joj je to pomoglo da promeni svoj lifestyle. Od tog momenta, pa sve do danas, glumica veruje da su godine samo broj i da možete, baš kao ona, da imate 84, a da se osećate veoma mlado.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Jane Fonda (@janefonda)

Susan Sarandon

Kada je napunila 70. godinu, Sarandon je shvatila da je, napokon, sva svoja. Sve vreme se osećala dosta mlađa, bez obzira na to šta su joj godine poručivale. Koja je njena tajna – to što je čitav život bila veoma radoznala i spremna da se menja iz dana u dan. Nije se držala nekakvih verzija sebe koje su joj najviše odgovarale.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Susan Sarandon (@susansarandon)

Sandra Oh

Glumica je jednom prilikom izjavila da se u svojim dvadesetim osećala mnogo nesigurnije nego sada, u svojim četrdesetim. Upravo ona potvrđuje našu rečenicu sa početka teksta – što si starija to te je više briga. Postaneš svesna sebe i svojih sposobnosti zbog čega ne brineš kako će drugi da te razumeju. Ili da li će te uopšte razumeti.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Sandra Oh (@iamsandraohinsta)

Naslovna fotografija: instagram.com/salmahayek

Milica Antić

Comments