Razbijanje stigme vezane za mentalno zdravlje dobija sve više na značaju, posebno kada javne ličnosti odluče da otvoreno podele svoje iskustvo sa mentalnim izazovima. Pokazujući kako javne ličnosti koriste svoje platforme za podizanje svesti i razbijanje tabua, osvetljavamo važnost transparentnosti i otvorenosti o mentalnom zdravlju.

Kroz priče o borbi sa anksioznošću, depresijom i drugim mentalnim izazovima, ove priče pokazuju kako mentalni izazovi ne diskriminišu i kako svako može biti pogođen.

Otvoreni razgovor o značaju stručne pomoći  i kako se suočavanju sa mentalnim problemima može se transformisati u inspirativnu snagu za promene, pružajući nadu i podršku onima koji se mogu naći u sličnim situacijama.

Poznate ličnosti o mentalnom zdravlju

Kendall Jenner: Anksioznost u svetlu reflektora

Poznata manekenka i zvezda reality programa, Kendall Jenner, otkrila je javnosti svoju borbu sa anksioznošću. U nekoliko intervjua, Kendall je pričala o izazovima s kojima se suočava, kao što su hiperventilacija i parališući napadi panike, koji su često uslovljeni pritiscima koje donosi njen javni život. Ona naglašava važnost stručne pomoći i mentalnog zdravlja, nadajući se da će njen primer ohrabriti druge da potraže pomoć. Kendallina otvorenost pokazuje da ni svetska slava ne štiti od unutrašnjih borbi.

Adele: Pesma iz dubine duše

Adele, čija je muzička karijera obeležena emotivnim hitovima, nije štedela reči kada je govorila o svojoj borbi sa postporođajnom depresijom. Ona je opisala kako se nakon rođenja svog sina osećala odvojeno od svog deteta i kako joj je bilo teško da se poveže sa novonastalom ulogom majke. Adele je istakla kako su joj razgovori sa drugim majkama koje su prolazile kroz slične teškoće pomogli da se ne oseća sama. Njena iskrenost pruža uvid u teškoće sa kojima se suočavaju mnoge majke, razbijajući stigmu o “majčinskoj sreći” koja se često podrazumeva.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Adele (@adele)

Ryan Reynolds: Humor kao štit

Poznat po svojoj harizmi i humoru, glumac Ryan Reynolds u više navrata je govorio o svojoj borbi sa anksioznošću, posebno naglašavajući kako ga je ta borba pratila još od mladih dana. Reynolds opisuje kako mu je humor često služio kao mehanizam za suočavanje sa unutrašnjim strahovima, posebno pred važne događaje i snimanja. Glumac ističe važnost prihvatanja i suočavanja sa svojim unutrašnjim demonima, kao i značaj otvorenosti prema bliskim ljudima i stručnjacima. Njegova sposobnost da pronađe svetlost u tamnim trenucima može da inspiriše druge da učine isto.

Beyoncé: Pronalaženje snage u ranjivosti

Beyoncé je globalna muzička ikona koja je u više navrata govorila o svojim iskustvima sa stresom i iscrpljenjenošću. U dokumentarcu Life Is But a Dream i u brojnim intervjuima, ona je opisala kako je intenzivan pritisak javnosti i težnja za perfekcionizmom dovodili do dubokog emocionalnog umora. Svesna potrebe za mentalnim oporavkom, Beyoncé je odlučila da pauzira karijeru kako bi se posvetila sebi i svojoj porodici. Njeno iskreno priznanje pokazuje da i najsjajnije zvezde moraju naći vreme za mentalno zdravlje.

Dakota Johnson: Terapija kao temelj stabilnosti

Poznata glumica Dakota Johnson je otvoreno govorila o svojoj borbi sa depresijom, koja je počela još u ranim tinejdžerskim godinama. Dakota je objasnila kako je redovna terapija neophodna za njen emocionalni i mentalni balans. Ona ističe da je razgovor sa psihoterapeutom postao deo njenog života i da joj pomaže da ostane funkcionalna i srećna. Dakota svojim primerom demistifikuje terapiju i pokazuje da je stalna briga o mentalnom zdravlju ključna za sopstvenu dobrobit.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by (@deardjohnson)

Lady Gaga: Glasnogovornica za mentalno zdravlje

Lady Gaga je svoju platformu koristila ne samo za umetnost, već i za aktivizam, posebno kada je reč o mentalnom zdravlju. Nakon što je otvoreno govorila o svojim traumama i borbi sa PTSD-om i depresijom, pokrenula je fondaciju Born This Way da bi pomogla mladima koji se suočavaju sa sličnim izazovima. Gaga je svojim radom pokazala kako se može koristiti slava za podizanje svesti i pružanje podrške, te inspirisala mnoge da otvoreno govore o svojim problemima i potraže pomoć.

Pročitajte i ovo: 10 poznatih parova koji su raskinuli ove godine

Naslovna fotografija: intagram.com/50shadesofgreysteele

Comments