Poslednjih godina je postalo popularno uočavati crvene zastavice na prvim dejtovima, analizirati svoju vezu, istraživati koji način vezivanja imate vi i vaš partner, kolika je njegova emotivna inteligencija… No, postoji još jedna stvar na koju treba obratiti pažnju, a može biti od ključne važnosti za vašu vezu – a ona se ogleda u stilu rasprave koji ima vaš partner, ali i vi.

Rasprava u vezama je sasvim normalna, a u pojedinim slučajevima čak i poželjna. Kada se raspravljamo sa partnerom, onda dajemo do znanja šta je ono što mi želimo. To je znak da imamo drugačije mišljenje, što je odličan pokazatelj da i u vezi negujete autentičnog sebe, svoje želje i stavove.

Naravno, ni previše, ni premalo rasprave nije dobro. Ako vaš partner i vi uopšte nemate diskusije, to ne govori da ste u savršenom skladu, nego da jedno od vas ćuti i sve prihvata. Previše svađe, kao i prepirke koje se oduže i ne završavaju pomirenjem i kompromisom, znak su nekompatibilnosti između vas i partnera.

Poznavanje stila rasprave, zapravo, može dovesti do bolje komunikacije, jer ćete imati još bolji uvid iz koje perspektive vaš partner posmatra stvari. Imajte u vidu da su stilovi rasprave uglavnom nešto što smo preuzeli od roditelja, još od najranijeg detinjstva, da oni nisu sasvim svesni, ali ako ih osvestimo, možemo ih promeniti.

Postoji četiri osnovna tipa argumentacije, a to su:

Napadački stav

Sam naziv sve objašnjava. Napadač nema nikakav problem da uđe u konflikt. Otvoreno govori šta drugi rade pogrešno i pokreće ga osećaj besa. Drugi ga mogu opisati kao agresivnog, sa optuživačkim stavom. Napadač će započeti rečenicu sa “ti” (Ti nikada ne pereš sudove). Kada bes bude ispoljen, obično brzo prođe, ali problem sa napadačem je što se ne dolazi do rešenja, samo do osuđivanja. Napadanje nije najbolji način rešavanja konflikta zato što drugi partner može takođe napasti, što vodi u dalju svađu.

Comments