Koja je fora sa sapunom? Jedna od prvih lekcija koju naučite kada uđete u svet nege kože jeste da ne treba da koristite sapun za pranje lica. Na pojedinim umivalicama možete videti i naznaku “bez sapuna”, kao da je sapun nešto najgore što možete naneti na lice. A onda imamo pregršt marki koje su posvećene nezi kože i prave sapune specifično za lice. Šta onda to znači? Da li onda sme ili ne sme da se koristi?

Od čega se sapuni prave?

Ako ste imalo zašli u skin care naučili ste da na retko koje pitanje postoji jednoznačan odgovor. Tako je i po pitanju sapuna. Sapun se pravi od alkalne soli i viših masnih kiselina, a u procesu se neretko koristi i natrijum-hidroksid. Njegova pH vrednost je uglavnom između 9 i 10. Kada se nanese na kožu, može poremetiti njen prirodni balans. Zbog toga može narušiti barijeru kože i time izazvati iritacije na koži, crvenilo i osip. Da biste to izbegli, nemojte nanositi na lice sapune koji u svom sastavu imaju sulfate i parabene.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HELÉNE SOFIE (@helenesofie_)

Da li su sapuni dobri za lice?

Uglavnom ne, baš zbog te pH vrednosti, jer pH vrednost je blago kisela, između 4 i 5. Tada mikrobiom kože najbolje funkcioniše, a ako se on poremeti, to može izazvati iritacije, dehitdrataciju, naročito kod kože koja je sklona osipima i crvenilu (koži sa rozaceom).

Ali, ima i onih sapuna, to jest čvrstih umivalica koje imaju blagotvorno dejstvo na lice. No, dermatolozi uglavnom preporučuju korišćenje tečnih proizvoda za umivanje lica, jer oni neće narušiti delikatnu barijeru kože.

Pročitajte i ovo: 5 DIY skin care maski koje možete da pripremite kod kuće

Mnogi se odlučuju na kupovinu sapuna zato što su više eco friendly, odnosno, zahtevaju pakovanje sa manje plastike, ili mogu biti u potpunosti upakovani u karton ili papir. Možda nisu dobri za kožu, ali su definitivno dobri za planetu. Osim toga, sapuni su jeftiniji od umivalica, a oni koji se ne razumeju u negu kože, smatraju da oba imaju isti efekat.

Preporučujemo vam da kupujete sapune za lice koji su upravo za lice i namenjeni. Dakle, to su umivalice u čvrstom stanju. One su pažljivo napravljene sa sastojcima koji će negovati kožu, tako da sa njima ne postoji rizik da će oštetiti prirodnu barijeru lica. No, tu štednja odlazi u drugi plan, jer ovi sapuni imaju sličnu cenu kao i umivalice.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HELÉNE SOFIE (@helenesofie_)

Kako se koriste sapuni za lice?

Isto kao bilo koji sapun ili umivalica. Ključno je da se koriste pre nanošenja bilo kog drugog proizvoda na lice, najčešće ujutro ili uveče. Oni nežno skidaju prljavštine sa lica, kao što je višak sebuma, ulja, mrtvu kožu bez izazivanja iritacija i nastanka oštećenja.

Najpre operite lice vodom, napravite sapunicu i nanesite je na lice i istrljajte laganim pokretima. Opet isperite vodom i koža je spremna za nanošenje hranljivih proizvoda.

Ono što nikako ne treba da radite je da koristite samo vodu za pranje lica. Na taj način nećete skinuti svu prljavštinu i ona će početi da se taloži, što može izazvati akne, ekstremnu dehidrataciju, crvenilo. Takođe, pranje kože samo vodom će ubrzati simptome starenja.

Pročitajte i ovo: Retinol i vitamin C: Prednosti i mane i da li mogu da idu zajedno?

Na kraju krajeva, ono što ima veliki uticaj na to kako će vaša koža izgledati i kako će reagovati jeste – genetika. Neko može koristiti pregršt skin care proizvoda i opet imati problemtičnu kožu, dok je nekome dovoljno samo da opere lice sa sapunom i da nema nikakvih problema.

Mnogo toga zavisi od genetske lutrije. Ali, i pored toga, ne možete doveka računati na genetiku jer to sa godinama može da se promeni, ili vašoj koži mogu da počnu da smetaju određeni sastojci. Zato sve i da vaša koža dobro reaguje na korišćenje sapuna, ne treba da ga koristite, osim ako nije u pitanju umivalica u čvrstom obliku.

Naslovna fotografija: instagram.com/helenesofie

Jovana Petković

Comments