Morate biti načisto sa tim šta za svakog od vas dvoje znači otvorena veza i gde su granice tolerancije, odnonsno, šta je ono što ne možete da podnesete i morate biti iskreni i prema sebi i prema partneru. Pre svega, morate raščistiti sa tim da li uopšte možete da učestvujete u otvorenoj vezi, ili to pokušavate da prihvatite samo da ne biste izgubili drugu osobu. Da li se u takvom odnosu osećate prinuđeno da koristite slobodu, da biste bili jednaki sa partnerom, ili vam to stvarno odgovara? Uopšte nije jednostavno biti u otvorenom odnosu – zapravo je puno komplikovanije, zato se bacite na posao.

Definišite šta za vas znači otvorena veza

To je prvo što treba da odredite i razjasnite – generalno, otvorena veza podrazumeva da imate dozvolu da imate i druge seksualne partnere. Ali, šta je sa osećanjima? Možete li voleti više osoba istovremeno, ili su osećanja rezervisana za “glavnu vezu”, a ostale su usputne “varijante” iz potrebe za seksualnom raznovrsnošću. A kad utvrdite šta je za svakog od vas otvorena veza, budite spremni i na to da će se vaše shvatanje otvorenosti menjati i to možda ne onako kako očekujete.

Granice vernosti

Da, u otvorenoj vezi takođe postoji vernost, samo treba tačno da utvrdite njene granice. Budite sasvim precizni i ne ustručavajte se zato što vam to deluje sitničavo – možda je za vas ljubljenje izraz prisne emotivne veze i želite da ono bude rezervisano za vaš partnerski odnos i da se ne praktikuje u ostalim odnosima. Možda je u redu imati seks utroje ili praktikovati neki drugi oblik seksa (zamena partnera) koji se dešava istovremeno i kome možete da svedočite, a neprihvatljivo je da partner bude sa nekim drugim bez vašeg prisustva. Da ćete sa drugim partnerima koristiti kondom, a sa svojim partnerom ne, da li je prihvatljiv oralni seks sa ostalima… Odredite tačno šta je za vas prihvatljivo, a šta nije.

Odredite emocionalne granice

Ne možete sprečiti zaljubljivanje u usputne partnere, ali možete postaviti granice ponašanja, da se ne biste osećali ugroženo u otvorenom odnosu. Recimo, možda je u redu da vaš partner pronalazi usputne avanture na Tinderu, ali uopšte nije u redu da se sa nekim viđa u nekom društvenom kontekstu. Zatim, da li ćete brojati usputne partnere i nastojati da imate jednak broj? Hoće li to na vas vršiti pritisak da nađete nekog, samo da biste izjednačili cifru? Možda ne želite uopšte da znate nikakve detalje o drugim odnosima vašeg partnera, a možda upravo želite da znate svaki detalj… I šta će se desiti ako neko od vas razvije osećanja prema drugom partneru? Možda ne možete to baš da predvidite, ali možete o tome da razgovarate i ustanovite neka očekivanja. Potrebna vam je emotivna zaštita u otvorenom odnosu, a utvrđivanje ovakvih ograničenja, pomoći će vam da se osećate sigurnije.

Comments