Tačno je da ne postoji recept za srećan brak, ali je tačno i da postoje stvari koje predstavljaju zajednički činilac dobrih, zdravih i trajnih odnosa, kao što su poštovanje, poverenje, komunikacija, tolerancija… Takoreći pravila za uspešan brak.

Možda je istina i da je sreća najveći faktor – onaj koji čini da se povežu dve osobe koje su u stanju da se jedna prema drugoj ponašaju sa poštovanjem, da grade poverenje, otvoreno komuniciraju i tolerišu međusobne slabosti. Pa, ako imate sreće da sretnete i prepoznate osobu sa kojom možete da gradite zdrav, stabilan i trajan odnos, imajte na umu ono što odnose drugih (koji su imali sreće) čine zdravima i trajnima.

Koja su nepisana pravila za uspešan brak?

Poštovanje

Ono što je jednom paru najvažnije, ne mora biti nekom drugom, ali poštovanje je u vrhu prioriteta i možda je i važnije od komunikacije. I to nije neko deklarativno poštovanje koje se podrazumeva, već ono uvažavanje koje se aktivno iskazuje i koje partneri jasno vide i osećaju. To znači da imate u vidu stvari koje partner radi, čime doprinosi vašoj zajednici, šta radi zbog vas i za vas i šta mu je potrebno da radi zbog sebe i za sebe. To znači da znate šta je vašem partneru najvažnije i da to poštujete – da ga ne prekidate kada je na nešto fokusiran, ili ne remetite njegov dnevni raspored (ako je to ono što ga nervira i ne može da toleriše), da izrazite svoju zahvalnost za ono što čini i da činite stvari zauzvrat – koliko god one bile sitne.

Prihvatanje iskrenosti

Savet o tome da uvek treba da budemo iskreni i da otvoreno komuniciramo u vezi, ne sagledava odnos u potpunosti – iskrenost je često neprijatna, oštra i bolna i potrebno je da čovek bude spreman i sposoban da prihvati iskrenost, odnosno, da ne kažnjava partnera zbog njegove iskrenosti. Ako to radite kada vas partnerova iskrenost zaboli, komunikaciona linija će se zatvoriti. Ako tražite iskrenost, budite spremni da je čujete i prihvatite onako kako vam se ona servira. Kad postavite pitanje – budite spremni da čujete odgovor i da izađete na kraj sa osećanjima koja on može izazvati.

Stavljanje partnera na prvo mesto

I to je teško, iako mislimo, a često i tvrdimo da to uvek radimo i da možda zapostavljamo sebe. Ali, ako zapostavljate sebe i preuzimate ulogu žrtve (nekog ko uvek pravi ustupke i nastoji da ispuni očekivanja), to ne vodi u pravcu razvijanja zdravih i stabilnih odnosa. Imati partnerov najbolji interes i najviše dobro na umu, velika je disciplina, koja zahteva visok nivo svesti i duboku privrženost. Partnerovi najbolji interesi mogu biti u sukobu sa onim što želite i što smatrate najboljim za sebe, a i tada je potrebno (više nego ikad) biti toga svestan i ne predlagati partneru “rešenja” koja zapravo odgovaraju vama, a ne njemu.

Pročitajte i ovo: Kako brakovi naših roditelja utiču na naše emotivne veze

Tolerancija

Ne ispravljate partnera, ako nije važno. To će ga samo iritirati, a verovatno neće usvojiti i asimilirati ispravku. Prihvatite manjkavosti, “šupljine” i “slepe tačke” druge osobe i tolerišite ih – to spada u poštovanje, ali i u ljubav, jer ljubav je pre svega, prihvatanje nekog takvog kakav jeste.  

Lični prostor

Dajte jedno drugom prostora za ono što svako želi da radi sam. Možda mislite da je glupo i čisto gubljenje vremena to što vaš partner nekoliko sati igra video-igrice, ali ako on to voli i u tome uživa, trebalo bi da to može da izvede bez osećanja krivice i skrivanja. Možda misli da su serije koje vi gledate dosadne i plitke, ili da nema razloga da se zaključate u kupatilu i tamo provedete sat vremena (šta iko toliko dugo radi u kupatilu?!), ali ako je to ono što vas opušta i u čemu vam je potrebno vreme i prostor za sebe, partner bi trebalo da se uzdrži od komentara i da to prihvati i poštuje.

Dogovor o troškovima

U mnogim brakovima i zajednicama, novac je najveći kamen spoticanja i upravljanje kućnim budžetom je najkomplikovaniji zadatak. Pitanja novca morate razrešiti i zatim se držati tog rešenja. Ako postoji zajednička kasa za kućni budžet, onda postoji i dogovor oko svih troškova iz zajedničke kase. Ako svako od vas zadržava neku sumu novca da je upotrebi za sopstvene potrebe i zadovoljstva, to ne bi trebalo da radi krišom od partnera, već bi i ti troškovi i ulaganja trebalo da budu transparentni.

Jezik (model) ljubavi

Pokažite ljubav partneru onako kako on najbolje razume, kako mu je potrebno i kako želi da bude voljen. To može biti veliki izazov i veliki iskorak iz zone komfora, a može biti i veliko razočaranja kada utvrdite da su vam jezici ljubavi nekompatibilni, odnosno, da je izražavanje i davanje ljubavi za vas nešto sasvim drugačije nego za partnera. Zato se potrudite i naučite (makar osnovno) jezik ljubavi koji vaš partner razume.

Pročitajte i ovo: Porodica bi trebalo da pruži bezuslovnu ljubav, ali šta kada to nije slučaj?

Naslovna fotografija: instagram.com/starsouls_

Brankica Milošević

Comments