Još od detinjstva slušamo koliko je držanje tela važno. Ipak, držanje nije nužno vezano za telo, već postoje i smernice za pravilno držanje lica. Pravilno držanje lica poboljšava protok krvi, podržava mišiće, poboljšava zdravlje nerava, ali i umanjuje bolove u leđima. Lice ima pravilno držanje kad je opušteno. Ukoliko razmislite, shvatićete da vam je lice zgrčeno u toku dana i da su skoro sve promene na licu nesvesne. Na primer, kada se potpuno koncentrišete na određenu stvar, verovatno ćete zbog ozbiljnog pogleda osetiti malo napetosti između obrva. Na licu ste verovatno primetili određene linije, bore, koje se stvaraju baš zbog nepravilnog držanja lica.

Savet – imajte svest o pravilnom držanju lica jer će vam pomoći da smanjite bore i fine linije, a pritom ćete biti opušteniji i svežiji što umanjuje šanse za svakodnevne glavobolje.

Beauty eksperti i entuzijasti znaju koliko su proizvodi za negu kože važni, ali i koliku razliku mogu da naprave redovnim korišćenjem. Na primer, serumi sa vitaminom C mogu da poboljšaju sjaj kože i da je izblede, preparati sa kolagenom mogu da povećaju čvrstinu kože, a proizvodi sa retinolom će izgladiti fine linije i bore. Međutim, nisu samo proizvodi ti koji mogu da utiču na teksturu i izgled kože, već uticaj može imati i pravilno držanje lica. To se vidi u tome u kom su nam položaju usta ili kako pomeramo obrve i čelo.

U nastavku saznajte kako pravilno držanje lica na duže staze može uticati na vašu kožu.

Šta je „pravilno držanje“ lica?

Pravilno držanje lica se odnosi na to kako pomerate svoje lice. Veoma je važno da znate da ne postoji savršen položaj lica, što važi i za položaj tela. Dobro držanje tela generalno zavisi od neutralnog položaja kičme, koliko su vam jaki mišići, zglobovi i ligamenti i da li su pod stalnim stresom. Ovo pomaže da održite ravnotežu tela i da ono ostane fleksibilno.

Ista ideja bi trebalo da se primenjuje i na licu. Generalno su ljudi skloni tome da više žvaću, spavaju i koriste jednu stranu tela. Međutim, usmerenost na jednu stranu može da učini da se naginjemo više na nju jer je razgibanija.

Kako držanje lica utiče na kožu?

Stres je glavni uzrok lošeg držanja lica. Kada smo napeti, to se obično manifestuje kroz podizanje obrva, stiskanje vilice i zatezanje brade. Napetost ili stres izazivaju promene u proteinima u koži, što smanjuje njenu elastičnost, a gubitak elastičnosti može doprineti stvaranju bora.

Disanje na usta takođe utiče na kožu. Kada dišete na usta, usne su obično su razdvojene, a mišići brade ostaju glatki i opušteni kada se miruje. Međutim, kada zatvorite usta, mišići brade postaju napregnuti pokušavajući da je zadrže u tom položaju jer uglavnom miruje. Ukoliko satima naprežete bradu, mentalis (mišići brade) postaju jači.

Postignite „pravilno držanje“ lica

Postoji i neinvazivno oblikovanje lica, metoda za rešavanje efekata lošeg držanja. Ova tehnika podrazumeva duboko masiranje lica i usana kako bi se istegli, tonirali i opustili osnovni mišići, a zatim vratili na željeno mesto.

Pored detaljne masaže, dobro je koristiti i metalnu kašiku za masažu brade i jagodica. Korišćenjem alata za lice, poput kašike ili prakse gua sha, oslobodićete se napetosti u licu, vratu, glavi, ušima i bradi.

Podsetnik

U svakodnevnom životu često ne razmišljamo o posledicama i o tome kako različiti izrazi lica utiču na našu kožu. Međutim, dugoročno držanje obrva u jednom položaju, u velikoj meri može da se odrazi na stanje kože. Veoma važno je da razmišljate o svom licu i pravilnom držanju, a možda je dobra ideja i da u svoju rutinu uvrstite i masaže za lice. Redovne masaže mogu da pomognu u rešavanju finih linija i dubokih bora i primetićete razliku jer će vaše lice biti glatko i bez većih udubljenja.

Pročitajte još i: Najbolje beauty i makeup tajne sestara Kardashian i Jenner

Naslovna fotografija: instagram.com/maorhillel

Marija Gavrilović

Comments