Kada su u pitanju praznici krajem ove godine i početkom 2024, najlepši način da ih provedete jesu putovanja – a nema lepših destinacija od evropskih gradova, koji su na zimu ukrašeni poput praznične bajke. Gde ove zime možete da doživite pravu čaroliju?

Napravili smo listu najpopularnijih i nekih manje popularnih gradova Evrope koji su tokom zime zaista magični. Ova lista vam možda neće biti veliko otkrovenje, ali vam može poslužiti za inspiraciju i podsetnik da već sada počnete da planirate svoje praznično putovanje.

Ne znamo kakva će biti zima, da li blaga kao jesen ili će ipak obeleti sneg, ali sigurno je da će vam biti mnogo lakše i lepše da je pregurate uz prelazak granice.

Praznici 2024: Putovanja u najlepše evropske gradove

Rovanijemi, Finska

Počinjemo sa udaljenijom, ali beskrajno nesvakidašnjom destinacijom za koju se isplati i namučiti se u planiranju puta. Ako ne verujete u Deda Mraza, velike su šanse da ćete promeniti mišljenje posle putovanja u finski grad čuda. Šta je više praznično od rodnog grada Deda Mraza? Za maksimalno iskustvo, možete da prenoćite u staklenom igluu. Naravno, raj inspirisan severnim polom će uključivati sve aktivnosti lokalnog tipa iz knjige bajki: mislimo na vožnju saonicama, motorne sanke, skijanje, obilazak sela Deda Mraza i večeru pod polarnim svetlima.

Minhen, Nemačka

Ako ste zainteresovani da posetite tradicionalnu božićnu pijacu, Minhen bi mogao biti vaš najbolji izbor za autentično iskustvo. Minhen je zadivljujuća destinacija tokom praznika, sa svojom magičnom mešavinom tradicije i modernosti. Čuveni Christkindlmarkt je atrakcija koju morate doživeti. Možete da uživate u ukusnoj bavarskoj kuhinji i toplom kuvanom vinu dok istražujete šarmantne ulice, divite se zadivljujućim prazničnim dekoracijama i uživate u raznim sezonskim događajima. Bogato kulturno nasleđe Minhena i slikoviti zimski pejzaži čine ga idealnim izborom za nezaboravno iskustvo.

Talin, Estonija

Talin je manje popularan praznični grad, ali je prepun šarma, zahvaljujući zamkovima sa kulama i lepoj lokaciji na Baltičkom moru. Grad ima jedan od najbolje očuvanih istorijskih centara u Evropi, sa mnogim srednjovekovnim crkvama i trgovačkim kućama koje su pod zaštitom Uneska. Pogled na centar grada sa zamka Toompea je prelep bez obzira na godišnje doba, ali još više se ističe ispod sloja snega — u stvari, baš ta lepota hladne baltičke zime ovu destinaciju čini nezaboravnom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Visit Tallinn (@visittallinn)

Edinburg, Škotska

Hogmanay festival u Edinburgu – trodnevna svečanost kojom se proslavlja Nova godina, sa koncertima na otvorenom, vatrometom i plesom Škota – dovoljan je razlog da rezervišete putovanje u ovaj grad. Škotska prestonica na bajkovit način spaja staro sa novim, što je čini popularnom destinacijom za odmor tokom zime. Prožet istorijom i kulturom, pun fascinantnih prizora i misticizma kao iz viktorijanskih romana, Edinburg je grad koji svako treba da poseti bar jednom u životu.

Briž, Belgija

Najočuvaniji srednjovekovni grad u Evropi takođe je jedan od najbajkovitijih, posebno tokom sezone praznika. Počnimo sa njegovim svetlosnim ukrasima, kada svako drvo i izlog izgledaju kao da su začarani. Kada vam prsti utrnu, zagrejte se uz šolje belgijske tople čokolade u istorijskom kafeu Craenenburg. Uz kaldrmisane ulice, srednjovekovnu arhitekturu i živopisne kanale, Briž pruža savršenu destinaciju za čarobno iskustvo praznika.

Prag, Češka

Završavamo sa klasikom koji nam nikada neće dosaditi. Kad sneg prekrije Karlov most i crkvu u Starom gradu, ceo Prag se transformiše. Poseduje neke od najboljih božićnih pijaca u Evropi, barem van Nemačke, gde će čak i najumorniji putnik podleći trdelniku (prženom testu) i kuvanom vinu koji se prodaje na svečanim tezgama.

Pročitajte i ovo: Ovo su top destinacije za solo putovanje

Naslovna fotografija: instagram.com/visittalin

Božica Luković

Comments