Sećate li se kada ste kao dete svake godine hitro ulazili u automobil da sa svojim roditeljima da kupujete dodatne lampice i lampione za svoju jelku i dom? Ako nas pitate, jedan od najboljih načina da provedete hladan, zimski dan je da izdvojite vreme za dekoraciju doma. Sada su, po našu sreću, tu i društvene mreže poput Instagrama i Pinteresta, na kojima možete dobiti pregršt primera inspiracija za dekoraciju jelke i celokupnog prostora.

Iako je zimska sezona uglavnom vezana za porodične tradicije, verujemo da uvek ima prostora za evoluciju stila i dekoracije, tako da je naš savet da dozvolite sebi da se prepustite novim idejama iz godine u godinu.

Danas sa vama delimo pojedine od najlepših prazničnih dekoracija koje smo pronašli na internetu, koje će vas ubediti da vam nije potrebna samo jedna božićna jelka, već, znate… možda tri. Pored toga, očekuje vas i pregršt dekoracija za prozore, police i brojne druge sitnice.

Postavite ogledalo iza jelke

Tražite najlakši način da svoj praznični dekor podignete na viši nivo? Koristite moć ogledala da dodatno istaknete svoju božićnu jelku. Naslonite podno ogledalo na zid pored vašeg drveta, tako da reflektuje sva svetla i ukrase u prostoriji. Ovaj trik posebno dobro funkcioniše u malim prostorima ako želite da vaše drvo izgleda veće i svetlije nego što zaista jeste.

Postavite sveće na kamin ili policu

Ako imate dovoljno sreće da u svom domu posedujete kamin, postavljanje sveća će uneti poseban praznični duh i pretvoriti sasvim običnu atmosferu u nešto više. Možete postaviti veliki broj predimenzioniranih sveća unutar kamina, dok ćete manje poređati po policama.

Međutim, svesni smo da nije tako lako kamin inkorporirati u dom, ako već nije sazidan, tako da vam možemo preporučiti veštački okvir kamina od stiropora ili kartona, koji je savršena zamena za zimski period.

Nema lepšeg osećaja nego kad u toku večernjih časova upalite sveće i uživate uz omiljeno toplo piće i seriju ili knjigu. Sveće su odlična opcija da svakom trenutku dodate posebnu, magičnu i prazničnu atmosferu.

Pročitajte i ovo: Trendovi u dizajnu enterijera koji nas očekuju do kraja 2022.

Kupite minijaturne jelke

Ako vam se ukaže prilika, preporučujemo da u svaku sobu unesete po jedno božićno drvo. Međutim, to nije moguće baš u svakom domu, tako da su minijaturne jelke odličan način da ulepšate prostoriju. Možete izabrati one koje već sadrže lampice ili efekat snega, ili obične, koje ćete sami dekorisati po svom nahođenju.

Unesite malo nostalgije na svoje drvo

Naravno, već znamo da želite da vam drvo bude u skladu sa ostatkom prostorije u kojoj ste ga smestili. Ipak, to ne znači da mora da bude savršeno namešteno, poput izloga, i bezlično. Unesite malo nostalgije sa božićnim ornamentima koji imaju poseban sentiment, ili koje ste nasledili. Bilo da ste ih sami napravili sad ili kad ste bili mlađi, ili ste ih dobili, prikupili u toku godina ili slično, čitav taj skup će predstavljati vas i vašu ličnost na specijalan način.

Koristite električne svećice umesto lampica na jelci

Ljudi na društvenim mrežama često kažu da kad jednom uključe električne svećice i postave ih na drvo, ne mogu više da zamisle jelku sa klasičnim lampicama. Dobra stvar je i ta što mali svećnjaci deluju i poput ukrasa za jelku, tako da ne morate da pretrpavate svoje drvo i razmišljate šta ćete na njega okačiti. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Shelby Girard (@shelbygirard)

Istaknite držač jelke

Posebnim ukrašavanjem i isticanjem baze, tj. držača jelke, unećete šarm i DIY osećaj, bez velikog truda. Inspirišite se skandinavskim domovima i minimalnom dekoracijom i pokušajte da prvo iskoristite sve što već imate kod kuće, kako ne biste unapred trošili novac.

Unesite prazničan duh u spavaću sobu

Ako ste i vi jedna od onih osoba koja smatra da svaka soba treba da ima posebnu prazničnu dekoraciju, onda je ovo prava stvar za vas. Veštačka girlanda iznad kreveta je komad koji prosto morate imati u svom domu u toku praznika.

Ako nemate mesta iznad kreveta, predlažemo da je zakačite na policama ili na simsu prozora, kako biste uneli malo života i prazničnog duha u svoj prostor za spavanje. Za što magičniji izgled, odaberite jarkozelenu girlandu na koju ćete staviti sitne lampice, za posebnu atmosferu kad ugasite svetlo.

Okačite sveće pred prozore

Iako možda nisu toliko praktične kao sveće na bateriju, postoji nešto magično i idilično u voštanim svećama. Posebno nam se dopada kako viseće sveće izgledaju u blizini drveta, jer na taj način kreiraju poseban prostor koji daje utisak kao da vas je transportovao na Severni pol.

Pročitajte i ovo: Najbolji ukrasi za dnevnu sobu koji vas neće mnogo koštati

Naslovna fotografija: instagram.com/homeyohmy

Nenad Grubanoski

Comments