Praznici mogu delovati zastrašujuće – kao da se na vas obrušava obilje izazovne i ukusne hrane, koja preti da uništi vaše napore da održite kondiciju i budete fit. Kako da odolite iskušenjima kojima nema kraja? Usvojte praznične navike, koje će vam pomoći da izbegnete stres i održite umerenost, ne uskraćujući sebi uživanje.

Praznične navike koje vam čuvaju nerve i formu

Distancirajte se od pretpraznične groznice

Rasprodaje na sve strane su krajnje primamljive i možda uživate u pripremi poklona za najmilije, ali pokušajte da se distancirate od tog „vašara“ – posvetite se druženju i negovanju veza sa ljudima koji vas oplemenjuju i inspirišu vas da budete najbolja verzija sebe. Uredite svoj dom, napravite toplu, ušuškanu i prazničnu atmosferu i bavite se stvrima koje vas raduju.

Ne odričite se slatkiša

U redu, praznici definitivno idu uz mnogo više primamljive hrane, ali vi ne treba da odolevate iskušenju i odričete se svega. Odlučite da ne budete na dijeti tokom praznika i kada vas neko posluži nečim primamljivom, probajte i uživajte u svakom zalogaju. Biti u formi ne znači samo biti mršav i mišićav – to je takođe i stvar mentalne stabilnosti i stava. Niste u formi zato što mučite sebe spartnaskom disciplinom, nego zato što volite i osluškujete sebe i prilagođavate se potrebama svog tela.

Praznične navike nazdravljanja

Tokom praznika će biti puno nazdravljanja, a pravila nalažu da čaša bude puna. Ali to ne znači da je pre toga morate isprazniti – kad biste to radili, stalno biste bili pripiti. Dakle, umesto da pijete – pijuckajte. Srknite po neki gutljaj tu i tamo i ne primajte se na provokacije društva. Pijte svoja omiljena pića i držite se svojih granica. Ako želite da se opustite i popijete nekoliko pića, postarajte se da pre toga pojedete nešto puno proteina i zatim izbegnite koktele koji su puni šećera i svako piće „zalivajte“ čašom vode, kako biste ostali hidrirani i pomogli organizmu da izađe na kraj s alkoholom.

Pročitajte i ovo: Kako da održite svoje zdrave navike, čak i tokom praznika

Ne kažnjavajte sebe

Ako se ponašate tokom praznika kao izgladnela i željna osoba (kao „pušteni s lanca“) sa idejom da ćete sada maksimalno popuštati sebi, a zatim ćete se strogo disciplinovati, to nije stabilan i zdrav majndset. Ukoliko vam je teško da ostanete umereni i dopustite sebi da jedete i pijete više nego inače, ne morate za kaznu preduzeti detoksikaciju i duplirati sate u teretani. Pustite to, promenite način razmišljanja i ako vam praznične navike narušavaju dnevni ritam, prihvatite to. To je posebno vreme u godini i imate prava da malo popustite sebi i da se ne kažnjavate zbog toga – to nije stav ljubavi prema sebi. Umesto toga, dozvolite telu da se prirodno detoksikuje, usredsređujući se na intuitivnu ishranu, lake vežbe istezanja ili jogu (vežbanje u kome ćete uživati), obilnu hidrataciju i zdrav san. Uključite nežno postupanje prema sebi u svoje praznične navike.

Praznične navike kuvanja

Pošto više vremena provodite kod kuće, ubrojte kuvanje u svoje praznične navike – i to, kuvanje s ljubavlju. Kada sami spremate hranu imate kontrolu nad sastojcima i možete ubaciti više svežih namirnica. Uzmite sezonske proizvode, kao štu su slatki krompir, bundeva, šargarepa, koji su prepuni mikronutrijenata i dijetalnih vlakana, koja regulišu varenje i drže sitost. Od ovih namirnica možete spremati i jela i deserte – potražite neki od bezbroj prazničnih recepata za slana i slatka narandažasta jela.

Usporite i uživajte

Praznične navike usporavanja mogu biti blagotvorne za vaše telo i vaš um. To znači da ne morate ispunjavati zacrtani program od jutra do mraka, možete spavati duže, ići u besciljne šetnje umesto u kupovinu, baviti se prijatnim laganim vežbama (joga, pilates) i naći vremena za lenstvovanje i izležavanje. Činite to bez griže savesti – i ako vam je glavna zabava bindžovanje, zaslužili ste to. Ne morate raditi ništa produktivno, smisleno i organizovano, imate sva prava da se umotate u omiljeno ćebe, zagrlite činiju sa kokicama i odgledate deset epizoda omiljene serije bez pauze – ako u tome uživate. Dobra taktika je da to radite preko dana, kako biste zadržali zdrav ritam noćnog sna.

Praznične navike usklađivanja sa osećanjima

Možda mrzite praznike i sve što je povezano sa njima vam je suviše stresno. Praznični duh vam može deluovati neurotično i lažno, naročito ako je godina za vama donela tugu, bol i gubitke. Uskladite se sa svojim osećanjima i iskoristite vreme za sebe – vodite dnevnik, meditirajte, slušajte tužnu muziku i plačite. Tražite svesnost, osećajte sva svoja osećanja i optustite očekivanja o tome kako praznici treba da izgledaju.

Sve druge praznične navike koje volite, ili usvajate svake godine, iako ih ne volite, moraju da ustupe mesto uvažavanju sopstvenih osećanja.

Pročitajte i ovo: Probajte 7 navika uspešnih žena i ostvarite svoje ciljeve

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Brankica Milošević

Comments