Verovatno postoji milion razloga zbog kojih Nova godinai Božić predstavljaju najlepši i najbolji period godine, počev od praznične muzike, preko ukusnih jela i slatkiša, do provođenja vremena sa najbližima. Isto tako, jedan od najboljih delova praznične sezone je kada se ušuškate pod ćebe sa velikom šoljom tople čokolade, kakaa ili čaja, upalite TV i gledate svoj omiljeni božićni film. Praznični filmovi devedesetih su savršena opcija za to, ako nas pitate. 

Bilo da više volite klasike, komedije, drame, ili over-the-top televizijske filmove, uvek postoji božićni film koji će vas nasmejati, bez obzira na vaše raspoloženje. Ako je i vas uhvatio osećaj nostalgije, ili se nadate kraktom povratku u prošlost u predstojećoj prazničnoj sezoni, zašto ne biste počeli sa božićnim filmovima koji su bili popularni devedesetih?!

Ovo su naši omiljeni božićni filmovi koje smo izdvojili, a prepoznaćete i neke od vaših omiljenih ličnosti poput Macaulaya Culkina (ipak praznici ne mogu da prođu bez Home Alone filmova). Vreme je da se vratite u period pre mobilnih telefona, virtuelne realnosti i beskrajnog skrolovanja kroz TikTok i uživate u ovim božićnim filmovima iz devedesetih.

Praznični filmovi devedesetih – ispratite godinu uz malo nostalgije

The Santa Clause (1994)

Hajde da počnemo sa pravim klasikom. Kada Scott Calvin (Tim Allen) nehotice natera Deda Mraza da padne sa s njegovog krova na Badnje veče, zapada u nezgodnu situaciju – magično je regrutovan da zauzme Deda Mrazovo mesto, čije su sanke odnele Scotta na Severni pol, gde saznaje da je zahvaljujući posebnoj klauzi (prepoznajete igru rečima “clause”) u ugovoru, bez znanja prihvatio posao Deda Mraza. Ubrzo, razvedeni biznismen šokantno dobija na težini, raste mu brada i njegov smeh postaje buran. Uprkos svim naporima da živi normalnim životom, on uči da postane Deda Mraz, a usput i bolji otac. Film je svakako dirljiv, urnebesan i predstavlja idealan izbor u prazničnoj sezoni.

Pročitajte i ovo: Recepti za božićne kolačiće koje ćete pojesti uz slast

The Nightmare Before Christmas (1993)

Još jedan kultni klasik. Jedan od najpoznatijih likova Tima Burtona, Jack Skellington je glavna “faca” u Halloween Townu, gradu gde se tokom čitave godine održava Noć veštica. U potrazi za promenom, Jack odluta iz grada i dolazi do portala koji vodi do Božićnog grada (Christmas Town). Očaran snegom, svetlima i lampicama, kao i likom Sandy Claws (Deda Mrazom), Jack se vraća u Halloween Town, odlučan da organizuje svoj Božić. U ovom filmu vas čekaju i neverovatne pesme koje su savršene za sve one koji ne mogu da odluče da li više vole Božić ili Noć veštica.

Home Alone (1990)

Naravno, već smo najavili Macaulaya Culkina, jer ne može da prođe praznični period a da se Home Alone ne pojavi barem jednom na nečijem kućnom ekranu. Za ovaj film nije potrebna posebna najava, tako da ćemo vas samo podsetiti da treba ponovo da ga odgledate i uživate u smicalicama koje je mali Kevin priredio lopovima! Ako niste gledali ovaj film, ne znamo šta da vam kažemo, osim da odmah uključite bilo koju striming platformu i uradite svoj domaći zadatak pred Božić.

Miracle on 34th Street (1994)

Ako ste već gledali ovaj klasik, možda ste primetili da smo naveli 1994. godinu. U pitanju je rimejk filma iz 1947. godine, sa istim nazivom. Film prati samohranu majku i vlasnicu tržnice, Dorey Walker, koja, nakon što je otpustila pijanog radnika, zapošljava starijeg čoveka po imenu Kris Kringle, koji će biti novi Deda Mraz u njenoj prodavnici. Ipak, Kris je svoj posao radio toliko dobro da je konkurentna prodavnica pronašla način da ga prijavi i zatraži njegovo hapšenje. Dorey i njen partner advokat nose Krisov slučaj na sud. Ne samo da moraju da dokažu da Deda Mraz zapravo postoji, već moraju sve prisutne, uključujući i njenu unuku koja ne veruje u Deda Mraza, da ubede kako je Kris onaj pravi. Sve u svemu, očekuje vas mnogo romanse, humora i ogromne količine prazničnog duha.

Jack Frost (1998)

Film prati Jacka Frosta (Michael Keaton), frontmena benda The Jack Frost Band. Jack voli svoju suprugu i sina, ali konstantno stavlja svoju muzičku karijeru ispred njih, nastupajući i snimajući muziku. Nakon što je svom sinu Charlieju poklonio usnu harmoniku, za koju se ispostavilo da je magična, Jack je tragično ubijen u saobraćajnoj nesreći. Magija koja proističe iz usne harmonike je vratila Jacka nazad na Zemlju za praznike… i to u formi Sneška Belića. Tako on, u svom novom “telu”, čini sve što je u njegovoj moći da bude bolji otac prema svom sinu, pre nego što se otopi. Preporučujemo da uz ovaj film pored ćebeta i tople čokolade uzmete i kutiju maramica…

The Nutcracker (1993)

Pripremite se da u ovom klasiku primetite pojedina veoma poznata lica. Mladi Macaulay Culkin briljira u ovom filmu, a priča počinje na Badnje veče, dok se porodica priprema za božićnu žurku. Ubrzo, ono što se čini veoma normalnim, pretvara se u magičnu, fantastičnu avanturu punu plesa.

All I Want For Christmas (1991)

Pre nego što je Thora Birch glumila u Hocus Pocus, igrala je mlađu sestru u još jednom prazničnom filmu. U pitanju je upravo film All I Want For Christmas. Birch i mladi Ethan Embry igraju brata i sestru koji, uz pomoć malo božićne magije Deda Mraza, čine sve što je u njihovoj moći da pomire roditelje.

Pročitajte i ovo: Knjige koje je čitala Rory Gilmore

Naslovna fotografija: instagram.com/giorgins.b

Nenad Grubanoski

Comments