Ako pratite trendove, verovatno ste već čuli da mnogi ljudi koriste Pre-Workout i pričaju o tome kako vas to natera da se u teretani preznojite i kako je efikasno. Možda niste sigurni šta zapravo rade stimulatori treninga i da li su dobri za vas, pa zato poslušajte savete stručnjaka.

Šta je Pre-Workout i kada je potreban

Koliko god voleli da budete u formi i bavili se svojim telom, ponekad više volite da se izležavate uz slane grickalice, gazirana pića i omiljenu seriju. Ako ipak uspete da odete i u teretanu, tamo se možete osećati rasejano, nefokusirano i nemotivisano. Tu dolazi Pre-Workout – vrsta sportskog dodatka ishrani sa sastojcima za koje se smatra da poboljšavaju performanse vežbanja. Postoje solidna istraživanja na kojima se temelji izbor sastojaka za stimulatore treninga, koji potvrđeno podižu nivo energije ili ubrzavaju oporavak mišića.

Većina stimulatora treninga sadrži kofein, beta-alanin, aminokiseline, vitamin B i keratin, koji vam pomažu da budete budni i energični dok vežbate i obično dolaze u obliku šejkova, kapsula, gumenih ili tečnih dodataka. Iako su namenjeni podizanju nivoa energije, možete pronaći i formule sa manje kofeina, koje ne sadrže stimulanse, ili su napravljene sa prirodnim sastojcima, tako da se ne osećate nervozno kada ih uzmete.

Prednosti Pre-Workout preparata

Osim što podižu nivo budnosti i energije, mogu pojačati cirkulaciju. Stimulatori treninga koji sadrže kofein, mogu povećati protok krvi, jer stimulans deluje tako što širi krvne sudove i omogućava bolju cirkulaciju. Ovo vam takođe pomaže u izdržljivosti i snazi mišića i može vam omogućiti da radite više, bez osećaja da se naprežete. Pre-Workout pomaže da održite fokus, ali samo kratkoročno. Kofein je poznat po sposobnosti da vas „digne“ dok radite, učite ili obavljate zadatak za koji vam je potrebna koncentracija.

Isto važi i za stimulatore, ali kada dejstvo prođe, bićete opet podložni padu energije i rasejanosti. Takođe, stimulatori treninga mogu ubrzati vreme oporavka mišića nakon vežbanja. Telo prirodno proizvodi kreatin, koji se skladišti u mišićima i pomaže u proizvodnji energije i mišićnoj snazi. Uzimanje stimulansa sa keratinom pojačava proizvodnju odgovarajuće hemije u vašem organizmu, koja skraćuje vreme oporavka i povećava mišićnu masu i snagu.

Pročitajte i ovo: Zašto je važno da popiješ protein šejk pre treninga?

Da li Pre-Workout može biti loš za vas

Samo zato što Pre-Workout preparati nude mnoštvo prednosti, ne znači i da su dobri za vas. Njihovi su sastojci različiti i ne postoji siguran način da saznate kako će vaše telo reagovati. Da biste znali da li je bilo koji suplement dobar za vas, morate eksperimentisati i isprobati ga. Neko može iskusiti neželjene efekte stimulatora treninga, dok će se drugi sasvim dobro osećati. Ako ste zabrinuti, posavetujte se sa trenerima, nutricionistima, lekarima, da čujete šta oni imaju da kažu i kakva su njihova iskustva.

Potencijalni neželjeni efekti

Pre-Workout može izazvati lupanje srca i može uticati na nivo pritiska, ako uzimate lekove. Takođe, ako imate problema sa nivoom šećera ili ste dijabetičar, možda ćete morati da jedete pre vežbanja, jer uzimanje stimulatora neće biti dovoljno i može izazvati pad nivoa šećera u krvi.

Pre-Workout je štetan ili rizičan za one koji doživljavaju negativne efekte kofeina. Kofein može izazvati nervozu, anksioznost, poteškoće sa spavanjem i uznemirenost stomaka. Važno je ograničiti unos kofeina na 400 miligrama dnevno i pročitati sastav preparata, koji može sadržati i druge stimulanse kao što su guarana i johimbe, koji mogu imati slične efekte kao kofein. Pored toga, dodaju se i različiti sastojci radi ukusa, a neki Pre-Workout preparati mogu biti bogati kalorijama, što je kontraproduktivno, ako vežbate da biste smršali, ili održali željenu težinu. Stimulans može uticati i na brzo gubljenje tečnosti i dovesti do dehidratacije (grčevi, glavobolja, vrtoglavica), pa je važno da pre, tokom i posle vežbanja pijete dosta vode.

Sve u svemu, da li je Pre-Workout dobar za vas, ili vam neće prijati, zavisi od vaših individualnih karakteristika i najbolje je da se posavetujete sa lekarom koji poznaje ceo istorijat vaših bolesti i slabosti. Ako odlučite da koristite stimulator treninga, obratite pažnju na preporuke proizvođača, jer su preprati različiti i preporučene doze se takođe mogu razlikovati.

Pročitajte i ovo: Šta treba da jedeš pre i posle treninga

Naslovna fotografija: instagram.com/inspiringinstafeeds

Brankica Milošević

Comments