Bilo da se radi o posebnom mestu za vatru, čarobnoj kućici ili udobnom sedenju, donosimo vam listu opcija koja odgovara gotovo svakom budžetu i stilu. Zašto se zadovoljiti jednostavnim i uobičajenim kad svoje dvorište možete učiniti privlačnijim za vas i vaše goste uz pomoć nekoliko ovih ideja za dekoraciju?

Praktični i zabavni predlozi za dekoraciju dvorišta

Oznake za biljke

Čak i nešto jednostavno kao što su oznake sa imenima biljaka mogu dodati umetnički element vašem vrtu i ne moraju nužno da imaju samo praktičnu svrhu. Budite kreativni i pokušajte sami da napravite obeležja za biljke ili investirajte u set koji se najbolje uklapa u izgled i atmosferu vašeg dvorišnog pejzaža.

Neobične skulpture

Dodajte malo čarolije i zabave u svoje dvorište sa skulpturom poput vile ili nekoliko vilenjaka među biljkama. Ova umetnička dela mogu dobro da funkcionišu kao zanimljivi detalji koji lako mogu da probude svet mašte i mladih i starih.

Ukrasne merdevine

Ako imate mnogo saksija za izlaganje, jednostavne merdevine mogu da postanu praktičan stalak za biljke uz malo boje i truda. Grupisanje i podizanje vaših saksija na samostojećim merdevinama pomaže u stvaranju bajkovitosti cveća, dok povećavate prostor za uzgoj.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Funkydori (@funkydorivintage)

Fontana za ptice

Obezbeđivanje vode vašim pernatim posetiocima ne mora da bude u običnom lavoru. Neka vaša kupka za ptice ima dvostruku ulogu i korisnu, ali i dekorativnu kao umetničko delo.

Nesvakidašnji baštenski nameštaj

Nameštaj može poboljšati vaše dvorište ako uskladite njegovu boju, materijal i stil sa svojm vrtom. Jednostavna drvena stolica i sto savršeno funkcionišu u mirnom zelenom okruženju.

Elegantno osvetljenje

Noćni časovi ne moraju da znače kraj vašeg ugodnog vremena u vrtu. Mala doza osvetljenja može učiniti mnogo za stvaranje privlačnog mesta za večernje okupljanje, ili postavite rasvetu oko staze kako biste mogli da se krećete kroz dvorište i u mraku. Još više možete dobiti od osvetljenja pejzaža birajući svetiljke koje se napajaju sunčevim zracima tokom dana.

Raznobojna vrtna vrata

Imati ukrasna vrtna vrata je jedinstven način da dodate dozu zanimljivosti i šarma svom vrtu. Pojačajte efekat usklađivanjem boje vrata sa okolnim cvećem.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sara (@new_house_newlife)

Sunčani sat

Kad ste u svom vrtu tokom dana, možda ćete početi da gubite pojam o vremenu, tako da bi nešto poput sunčanog sata bilo vrlo korisno, ali i dekorativno. Sunčani satovi dolaze u različitim stilovima i veličinama, a neki mogu da postanu i dragoceno porodično nasleđe.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Amicus Artis (@fla.m35)

Zvončići i viseće skulpture

Viseći zvončići i druge viseće dekoracije pomažu da se vertikalni prostor popuni prijatnim zvucima i pokretom svaki put kad nastupi povetarac. Međutim, najbolje je da se ovakvi tipovi dekoracije dvorišta koriste umereno kako biste izbegli stvaranje kakofonije, odnosno, buke za vas i vaše komšije, posebno tokom vetrovitog vremena.

Baštenska kućica

Baštenska kućica vam pruža mesto za osetljive sadnice, prezimljavanje pojedinih biljaka i skladištenje baštenskog alata. Međutim, nema razloga da kućica ne bude privlačan dodatak vašem dvorištnom pejzažu umesto da se stapa sa okolinom. Ukoliko je ofarbate jarkim bojama, lako će se uklopiti sa bujnim cvećem.

Pročitajte i ovo: Jednostavne ideje za prolećno osvežavanje vašeg doma

Naslovna fotografija: instagram.com/charleygreyantiques

Nikola Gudelj

Comments