Prvi put posle premijere predstave “Opomena – deset godina posle Zorana Đinđića” koja je održana pred oko 2,500 ljudi u Sava Centru, ova muzičko-scenska alegorija biće izvedena u ponedeljak, 23. decembra, u 20 časova na sceni Stamenković, UK Palilula na kojoj će i ubuduće biti izvođena u sklopu redovnog repertoara.

Naš istaknuti glumac Branislav Lečić, dobitnik gotovo svih najznačajnih priznanja za brojne uspešne role u pozorištu, na televiziji i filmu, potpisuje režiju i produkciju predstave, uobličenje teksta (u saradnji sa Branislavom Ilić), a pojavljuje se i kao jedan od aktera u predstavi, zajedno sa šesnaestoro mladih talentovanih glumaca. Lečić je ovim autorskim delom želeo da unese ideje Zorana Đinđića u naš svakodnevni život i da pozorište bude delatno, stvarno, pokretačko i inspirativno, mesto promišljanja i zapitanosti.

“Druge predstave bavile su se Zoranovim ubistvom, pozadinom atentata, a naša predstava se isključivo bavi Zoranovim idejama koje su nam i danas potrebne. Naš zadatak je da njegove ideje budu dostupne uživo svakome ko želi da ih čuje bar jednom mesečno, makar u teatru. Jer, noseći mudrost, filozofiju i istinitost njegovih poruka, možemo samo ako smo u stalnom kontaktu sa njegovim idejama, baš kao sa dragom knjigom kojoj se stalno vraćamo da nam pomogne da razumemo sebe u vremenu i vreme i sredinu u kojoj živimo.”, izjavio je Branislav Lečić, govoreći o motivima za postavljanje jednog ovakvog neobičnog scenskog dela.

32 Predstava “Opomena” glumca i reditelja Branislava Lečića

U predstavi se prepliću igrani segmenti, uz upotrebu scenskih efekata, video zapisa velikog video bima, dokumentarne sekvence, sa plesnim i muzičkim tačkama koje ansambl predstave izvodi sa mnogo energije i emocija.

Lečić je mladima dao glavnu reč, izabrao za sebe da na sceni bude nenametljiv, ali je ipak sveprisutan, objedinjujući vrlo vešto video zapise Gorana Balabana, Sokratovu odbranu i smrt sa Zoranovim govorima i pitanjima mladih, kako bi stvorio snažan autentičan utisak o vremenu u kome živimo.

Mlada nova lica promišljeno su izabrana da predstave nove ljude koji su nam potrebni da iskorače iz mase, prekinu da se skrivaju iza maski i izbore se za vlastiti identitet, baš kao i mladi dramski umetnici koji u ovoj predstavi glume, pevaju i igraju: Lidija Cvetić, Iskra Brajović, Tijana Maksimović, Maja Jovanović, Miljana Gavrilović, Jelena Rakočević, Marta Milosavljević, Milena Jovašević, Vladan Milić, Andrija Daničić, Lazar Dubovac, Boris Kargotić, Marko Milovanović, Janko Cekić, Đorđe Kreća i Aleksandar Milisavljević.

Asistent režije je Dejan Janković, koreograf predstave Bojana Mišić, muziku za predstavu komponovala je Irena Popović, a Dragica Laušević potpisuje kostim.

Comments