Bez obzira na to da li čitate knjige ili ne, dobro znate da – kada čujete da je film rađen po knjizi – možete očekivati temeljno obrađene likove koje ćete obožavati. Uzećemo za primer nekoliko filmova koje ste vrlo izvesno već gledali, a možda niste znali da su bazirani na knjigama. Uz film Green Mile su mnogi plakali ili imali knedlu u grlu. Taj roman je napisao Stephen King, kralj horor žanra. Da, čovek je sposoban i da napiše mnogo toga, a da nisu samo monstrumi i deca sa telekenetičkim sposobnostima.

Podsetimo se i filma koji je nešto noviji – svetski popularnog Call Me By Your Name. U pitanju je ostvarenje koje je na stazu slavnih lansirao mladog glumca čije ime sada svi znamo – Timothée Chalamet. Call Me By Your Name nas je upoznao sa mladalačkom ljubavlju kakvu do tada nismo imali prilike često da gledamo. Film je, naravno, rađen po istoimenoj knjizi koju je napisao Andre Aciman.

Filmova baziranih na knjigama ima mnogo, a mi smo izdvojili nekoliko novih i predstojećih za koje smatramo da zasigurno zavređuju vašu pažnju:

Deep Water

Deep Water je erotski triler koji je snimljen po uzoru na na knjigu iz 1957. koju je napisala Patricia Highsmith. U filmu igra jedna od trenutno najtraženijih glumica u Holivudu – Ana de Armas, i tumači Melindu, koja je u braku sa Vicom (Ben Affleck). Oni se polako odljubljuju jedno od drugog, pa se Melinda okreće vezama sa strane. Međutim, nakon što joj svaki ljubavnik nestane, ona počinje da sumnja na Vica. Ako vam se dopao film Gone Girl, koji je, takođe, zasnovan na knjizi i u kom, takođe, igra Affleck – onda je Deep Water sjajan izbor za vas.

Persuasion

Ah, Jane Austin i njene sjajne knjige. Ah, i jednako sjajne ekranizacije njenih dela. Mnogi od nas su veoma dobro upoznati sa romanima jedne od najznačajnijih književnica svih vremena, zbog čega možemo da pretpostavimo, čak i ako nismo čitali knjige, koja je njihova tematika. Nova period drama koju ćemo moći da pogledamo na Netflixu, Persuasion, prikazaće nam jednu od najbolje napisanih junakinja u književnosti – Anne Elliot, koju tumači Dakota Johnson i koja se, naravno, nalazi u ljubavnom trouglu.

Bullet Train

Ovo je još jedan film čija premijera nas uskoro očekuje, a da je rađen po uzoru na knjigu. Japanska književnost je zaista specifična, zbog čega imamo pojedine pisce koje – ili obožavamo, ili se držimo podalje od njih. Tako je Bullet train, roman koji je napisao Kōtarō Isaka, postalo veoma popularan nakon što je publika saznala da će po njoj biti snimljen film – i to sa Bredom Pittom i Sandrom Bullock u glavnim ulogama.

Where the Crawdads Sing

Novela Deli Owens je bila jedna od najčitanijih knjiga 2018. godine, a skoro je prevedena i na srpski jezik. Ovog leta će istoimeni film biti u bisokopima kada ćemo Daisy Edgar-Jones moći da vidimo u ulozi devojke koja je osumnjičena za ubistvo.

The School for Good & Evil

Malo magije nikada nije na odmet! Magični svet koji je stvorio Soman Chainani sada možemo da pogledamo i na filmu. Čitanje o fantastičnim svetovima je jedno, dok je gledanje tog istog sveta na malom, ili velikom ekranu – nešto sasvim drugo. U glavnim ulogama ćemo videti Sophiu Anne Caruso i Sofiu Wylie, ali i sjajne Kerry Washington i Charlize Theron.

Blonde

Svi smo već obavešteni da će biografski film o Marilyn Monroe, pod nazivom Blonde, ugledati svetlost dana ove jeseni, i da će jednu od najpoznatijih, kultnih holivudskih glumica tumačiti Ana De Armas. Ali, da li ste znali da je fim snimljen po uzoru na knjigu? Naravno, mnogo detalja je izbačeno, ali ih možete pročitati u delu Joyce Carol Oates, koja je o Marilyn napisala jedan od najboljih bestseler istorijskih romana.

Naslovna fotografija: instagram.com/crawdadsmovie

Milica Antić

Comments