LGBTQIA+ filmovi, a samim tim i LGBTQIA+ zajednica, konačno dobijaju pažnju koju zaslužuju. Što više reprezentacije različitih seksualnosti imamo u filmskoj i serijskoj industriji, to će više ljudi biti slobodno da i u stvarnom životu spozna i prihvati sebe, i živi svoj život autentično i slobodno. Zato vam u nastavku teksta predstavljamo listu najboljih LGBTQIA+ filmova, koji će vam možda zauvek promeniti pogled na svet i koje bi svako trebalo da pogleda. Neki od njih nagrađivani su najprestižnijim filmskim nagradama, dok su drugi postali sastavni deo pop kulture – a svaki od njih zaslužuje svoje mesto na ovoj listi. Uživajte o LGBTQIA+ pričama o ljubavi, odrastanju, istraživanju svoje seksualnosti i upoznavanju sebe, koje vas neće ostaviti ravnodušnim.

Call Me By Your Name”, Luca Guadagnino

Film “Call Me By Your Name”, sniman po romanu Andréa Acimana iz 2007. godine, napravio je pravi iskorak u filmskoj industriji. Ovo je film koji je doživeo neverovatnu popularnost i u zvezde digao mladog glumca Timotheéa Chalameta, a ukoliko ga do sada niste pogledali, vreme je da to učinite. Radnja filma prati odrastanje sedamnaestog Elia, njegovu prvu veliku ljubav, kao i njegovo upoznavanje sebe i svoje seksualnosti. Predlažemo vam da pogledate film, ali i pročitate roman, a zatim i njegov nastavak pod imenom “Find Me”.

“Brokeback Mountain”, Ang Lee

Film “Brokeback Mountain” snimljen je pre više od 15 godina, a u svoje vreme bio je neočekivan i revolucionaran. Ovaj film krasi sjajna glumačka postava, sa Heathom Ledgerom i Jakeom Gyllenhaalom u glavnim ulogama, a on prati neočekivanu ljubavnu priču između dva kauboja, koji su vodili sasvim drugačije živote. Iako obojica kasnije ulaze u brakove i dobijaju decu, oni ne mogu da zaborave jedan na drugog, a njihova ljubav zauvek je promenila živote obojice.

“Love, Simon”, Greg Berlanti

“Love, Simon” je nežna i savremena priča o odrastanju i prikazivanju autentičnog sebe svetu. Ovaj film prati život mladog Simona, savršenog sina, brata, prijatelja i učenika, kojeg muči samo jedan problem – on nikome nije priznao da je gej. Kroz ovu porodičnu romantičnu komediju zapravo ćete proći kroz čitav rolerkoster emocija, kroz koji i sam Simon prolazi na svom putu otkrivanja i prihvatanja sebe – priželjkujući da Simon konačno dođe do sreće i ljubavi koju sve vreme zaslužuje.

“Portrait of a Lady on Fire”, Céline Sciamma

Jedan od novijih filmova, koji se osvrće na ljubav između dve žene u perodu u kojem to nije bilo dozvoljeno (mada, nažalost ne možemo reći i da je danas situacija u pojedinim državama bolja) – “Portrair of a Lady on Fire”, sjajan je prikaz velike ljubavi koja se morala držati u tajnosti. Priča ovog filma prati slikarku sa kraja 18. veka, koja je unajmljena da naslika venčani portret žene u koju se neočekivano zaljubljuje.

Comments