Uvek je tako – onaj ko ima gustu kosu koju je teško savladati želi tanku, ravnu kosu, a onaj ko ima tanku kosu žudi za loknama ili gustom kosom. Međutim, ovakve stvari ne možemo da promenimo. Možemo samo da naučimo kako da na najbolji način negujemo našu kosu, kakva god bila. Isto poput guste kose – i tanka kosa traži adekvatnu negu. Nepravilna nega kose može da dovede do kidanja dlake, do opadanja kose i do njenog oštećenja. Kako treba negovati svilenkastu i tanku kosu? 

Izaberite adekvatan šampon

Nekad se desi da zanemarimo šampon i da se fokusiramo samo na stavljanje preparata nakon što operemo kosu, ali pronalazak i korišćenje adekvatnog šampona je pola posla. Najvažniji korak je, zapravo, pranje kose šamponom koji će vam na temenu kreirati volumen. Kada je svilenkasta i tanka kosa u pitanju, za nju je karakteristično da joj nedostaje volumen, odnosno da prosto pada uz glavu i da dlake nekada izgledaju kao da su slepljene.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Filipa de Carvalho (@filipaacarvalho)

Ako je ovo slučaj i sa vašom kosom – držite se dalje od sulfata. Korišćenje proizvoda sa sulfatima vremenom oslabljuje dlaku zbog čega ona počinje da se lomi i kida. Šampon, čija je namena da stvori dodatni volumen, pomoći će da se samom korenu dlake vrate hranljivi sastojci zbog čega će dlaka postati jača.

Izbegavajte prečesto korišćenje šampona

Svilenkasta, ravna kosa tanke dlake češće se masti od guste kosa čija je dlaka suvlja. Osobe sa tankom i svilenkastom kosom imaju želju da svakodnevno peru kosu, jer posle izvesnog vremena imaju osećaj kao da im je kosa teška i lepljiva. Međutim, tankoj kosi je potrebno korišćenje šampona dva puta nedeljno. Prekomereno pranje kose može dodatno da ošteti dlaku i da učini da kosa izgleda izuzetno slepljeno jer će koža glave početi da luči dodatnu masnoću. Kako biste se rešili masne kose nakon drugog dana od pranja kose – počnite da koristite šampone za suvo pranje kose i da je vezujete.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Julia ✨ (@juliazawieja)

Smanjite količinu balzama 

Balzami za kosu su vaš najbolji prijatelj ako koristite šampon koji će kreirati volumen. Ovakvi šamponi isušuju dlaku zbog čega koža glave luči dodatnu masnoću. Zato je bitno da nakon pranja kose koristite balzam koji će hidrirati vašu dlaku. Maske za kosu, takođe, mogu da pomognu u tome da vaša kosa dobije hidrataciju koja joj je potrebna nakon što je operete šamponom za kreiranje volumena. Balzami za kosu će kreirati balans između vaše dlake i kože glave, tako što će je adekvatno hidrirati, te koža glave neće stvarati dodatnu masnoću. Uz sve ovo, bitno je da naglasimo da je veoma mala količina balzama dovoljna da nahrani vašu kosu, zato, nemojte daje natapate balzamom, već malu količinu jednako rasporedite.

Ostavite kosu da se osuši priodno sve dok nije skoro potpuno suva

Mokra kosa je izuzetno ranjiva i lako ju je izlomiti. Zato je najbolje da kosu ostavite da se prirodno suši nakon pranja, sve dok ne bude suva nekih 75%. Nakon što se vaša kosa prirodno skoro potpuno osuši – možete koristiti fen. Kako biste kreirali dodatni volumen, preporučuje se da koristite penu za kosu i da je sušite tako što ćete je fenirati naopačke zbog čega će kosa imati još više volumena.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Leonie Hanne (@leoniehanne)

Počnite da koristite penu za kosu

Pena za kosu zvuči kao proizvod koji su svi prestali da koriste još devedesetih, ali to nije tačno. Sve frizure kojima se divimo, kao što je J. Lo blow out, kreirane su upravo korišćenjem pene za kosu. Pena za kosu stvara dodatni volumen koji traje veoma dugo. Pena je vaš najbolji prijatelj, dok su ulja i pomade za kosu vaši najveći neprijatelji. Svilenkastim kosama nikako ne odgovaraju proizvodi koji stvaraju dodatnu masnoću, jer je već kompletna dlaka prekrivena masnoćom koja joj je potrebna. Ali, zato su joj potrebni preparati poput pene i laka za kosu, koji će činiti da vaša kosa izgleda kao da ste upravo izašli iz salona. Zato, pre svakog sušenja kose, na dlan stavite penu za kosu i nanesite je u malim količinama na sam koren dlake, zatim isfenirajte kosu.

Naslovna fotografija: instagram.com/leoniehanne

Milica Antić

Comments