Zdrava hrana je neiscrpna tema za razgovor. Svako od nas ima svoj način ishrane, a često se odlučujemo i na to da isprobamo razne dijete. Međutim, zdrava ishrana koja podrazumeva unošenje svežih proizvoda je u ovom periodu mutacije korona virusa veoma značajna jer – znamo da smo uvek na “udaru”. Čak i bez pandemijske situacije moramo da vodimo računa o zdravlju pluća – kako fizičkom aktivnošću, tako i načinom ishrane. Stručnjaci kažu da je vitalnost pluća umnogome određena ishranom. Svakako da ne postoji “magična” hrana, ali postoje…

…namirnice koje će održavati vaša pluća vitalnim i jakim

Što više voća! Ovo je verovatno ono na šta ste pomislili čim ste počeli da čitate tekst. Voće je uvek bitno unositi i ne postoji sezona u kojoj vaš organizam ne zahteva voće. 

Voće je savršeni antioksidant, pogotovo crveno voće poput jagoda, malina i trešanja, dok bi citrusi, koji u sebi sadrže mnogo vitamina C, trebalo da budu sastavni deo vaše svakodnevne ishrane. Pomorandže, limun, mandarine, klementine – zahvaljujući vitaminu C pomažu u prevenciji respiratornih infekcija.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Daily Healthy Salads 🥗 (@dailyhealthysalads)

Jabuke su sjajne u odbrani pluća. One pomažu u prevenciji raznih bolesti pluća zahvaljujući vitaminima E i C. Crveni delišes je sorta jabuke koja sadrži najveću kombinaciju ova dva vitamina i verovatno je zbog nje nastala ona izreka – One apple a day keeps the doctor away.

Rotkvice, nažalost, jedemo samo u jednom periodu godine, ali onda kad su zrele i rumene – tad su nam i najpotrebnije. Verujem da su vam roditelji, bake i deke često davali rotkvice kada ste kao mali imali bronhitis, ili se razboleli i bili nemoćni da se adekvatno iskašljete. Rotkvice su prepune jedinjenja sumpora koji pomaže pri izbacivanju bronhijalne sluzi iz organizma. Kako bi pluća potpuno oslobodili sluzi koja se stvara usled inflamacijskih promena na plućima – uz rotkvice, svojoj ishrani dodajte i crni luk koji deluje na sličan način.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Daily Healthy Salads 🥗 (@dailyhealthysalads)

Comments