Potkrovlje ima mnogo više potencijala za dizajn nego što se čini na prvi pogled. Tavan ne mora biti prašnjavo mesto gde ostavljate stvari koje nikada više nećete koristiti, mesto gde jedva odlazite – i to uvek sa nekom jezom. Nije ni čudo što su nastale priče o tome da duhovi nastanjuju potkrovlje.

Zapravo, potrovlje može biti najudobnije mesto u čitavoj kući, ušuškan prostor koji nećete hteti da napustite, gde ćete voleti da spavate, čitate i kroz prozor posmatrate zvezde. Možda je do spuštenog plafona što odaje tako opuštenu atmosferu. I da ne želite da potkrovlje bude vaša spavaća soba, od nje možete napraviti pravo gnezdašce.

Imamo nekoliko ideja kako možete dizajnirati i dekorisati vaše potkrovlje tako da vam postane omiljena prostorija u kući.

Pozicija prozora

Prozor je ono što daje otvorenost svakoj prostoriji, a ako nije dobro pozicioniran, u prostoriju neće ulaziti dovoljno svetlosti. Na našem podneblju, potkrovlje se uglavnom pravi tako da bude mračno, ali to uopšte ne mora biti tako. Zato, ako želite da transformišete svoje potkrovlje – moguće je da će vam biti potrebni tehnički radovi, odnosno proširenje prozora. Svetlost koja pada odozgo, najbolje osvetljava prostoriju i predstavlja najkvalitetniju vrstu svetlosti. Nema ništa lepše nego da jutra dočekate s pogledom na vedro nebo.

Pročitajte i ovo: Ideje za uređenje hodnika, jer hodnik ne mora biti samo prazan prostor

Drveno potkrovlje

U kakvu god prostoriju da stavite drvene elemente, ona će izgledati toplije. A zamislite tek koliko će lepo izgledati kad čitavo potkrovlje bude sasvim drveno. Ako ne bude prekriveno drvetom u potpunosti, onda neka to budu barem podovi i drvene grede na plafonu.

Prostorije sa drvetom odišu stilom i vrlo lako ih možete iskombinovati sa raznim drugim bojama. Takođe, drvene grede možete iskoristiti za uštedu prostora, tako što ćete u njih zakucati ekser i kačiti predmete. Pogledajte ovu odličnu ideju sa visećom ljuljaškom.

Drveni prostori u potkrovlju mogu izgledati odlično čak i kada su mali. Na ovom primeru se vidi dobra iskorišćenost prostora. Tu je zastupljen i planinski stil gradnje, koji odaje kameni zid i drvene grede. Izgled je upotpunjen sa starinskim, ali očuvanim nameštajem. Prozor definitivno predstavlja jedan od najvažnijih faktora za lepo uređeno potrkovlje, što se i vidi na prethodnim fotografijama.

Comments