Mi koji dan započinjemo sa šoljicom (ili dve) kafe – na nju gledamo kao na neophodnost, a ne kao na deo zdravog doručka. Kako se ispostavilo, ta šoljica je zapravo puna prednosti koje mogu da smanje rizik od čitavog niza bolesti, kao i da pozitivno utiču na određene moždane funkcije. Benefiti kafe ogledaju se u poboljšanoj kognitivnoj funkciji, zaštiti od degenerativnih bolesti, boljem radu srca i smanjenom riziku od dijabetesa tipa 2, tvrdi nutricionistkinja Alissa Rumsey, autorka popularne knjige Unapologetic Eating.

Što se tiče količine ispijene kafe, bitno je, kao i u svim stvarima u životu, biti umeren. Ipak, postoji više opcija “optimalne doze kofeina”. Mnoga istraživanja pokazala su da je bezbedno piti od 3 do 5 šoljica dnevno, a dovoljna doza podrazumeva jednu do dve šoljice dnevno. Unos ovog napitka se ne preporučuje uveče, kako ne bi doveo do prekida sna. Predstavljamo vam nekoliko razloga zašto je kafa dobra za naše zdravlje…

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Puna je esencijalnih vitamina i minerala

Zašto kafa predstavlja energetski pogon? Zato što je puna važnih vitamina i minerala kao što su riboflavin, pantotenska kiselina i magnezijum, kao i bioaktivnih komponenata koje otklanjaju viruse. “Hlorogenične kiseline predstavljaju grupu polifenola zastupljenih u kafi, a koji imaju ulogu antioksidanata koji umanjuju mogućnost zapaljenja”, ističe nutricionistkinja Claire Carlton iz Severne Karoline.

Smanjuje rizik od bolesti srca, dijabetesa i pojedinih tipova kancera

Poznato je da umereni unos kafe pomaže u sprečavanju ozbiljnih bolesti. Jedna studija je pokazala da ispijanje tri do pet šoljica kafe dnevno pomaže u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti, dok je druga pokazala da više od jedne šoljice dnevno kod žena obezbeđuje 25% manji rizik od moždanog udara. Prema istraživanju, postoje određene komponente u organizmu koje glukozu koriste kao energiju, što umanjuje rizik od dijabetesa tipa 2. Nekoliko studija je došlo do rezultata da kafa sputava i dobijanje raka – kolorektalnog, jetre, prostate, endometrijuma.

Comments