Prekinut snošaj, poznatiji kao „paženje“, ne možete bez prigovora savesti i zdravog razuma smatrati metodom kontracepcije, već metodom rizikovanja. Ipak, ovo je vrlo čest izbor na koji nas navode brojni razlozi – hormonska pilula nam pravi haos u organizmu i raspoloženju, spirala nam ne uliva poverenje, jer ne želimo da nosimo u sebi strano telo, kondomi su odbojni i kvare zadovoljstvo i spontanost… Istina, nijedna opcija nije perfektna, ali sve druge su sigurnije od paženja.

Pomislili biste da je najnepouzdaniji vid kontracepcije, prekinut snošaj, popularniji kod muškaraca, ali jedno istraživanje je pokazulo da preko 40 odsto žena starosti do 18 do 24 godine praktikuje ovaj metod, a realan procenat bi mogao biti mnogo veći, kada bi se obuhvatile i druge starosne grupe, smatraju stručnjaci.

Ako ste godinama seksualno aktivni, velike su šanse da ste i sami bili u situaciji da prihvatite prekid snošaja, ili ga čak redovno praktikujete u nekoj vezi. I možda ste imali sreće, pa rizik nije doveo do neželjenih posledica, koje se ne tiču samo neželjene trudnoće, već i polnog zdravlja.

Dok čekamo da nauka i medicina napreduju toliko da nam obezbede da izbegnemo trudnoću, zajedno sa neželjenim pratećim efektima kontracepcije, zaglavljeni smo sa onim što imamo i upućeni na brigu o sebi. Kontrola rađanja je lični izbor i niko vam ne može reći šta da radite ili ne radite, ali zato možete dobiti relevantne informacije, koje ćete razmotriti i uzeti u obzir kada praktikujete kontraceptivnu brigu o sebi.

Pročitajte i ovo: Kako da sa partnerom pričate o kontracepciji

Koliko je prekinut snošaj pouzdan

Prekinut snošaj je poslednji na listi različitih oblika kontracepcije i kontrole rađanja, posle spermicidnih sredstava (71 procenat pouzdanosti) i praćenja ciklusa ovulacije (76 odsto). Hormonska kontracepcija je efikasna preko 90 procenata, a kondomi su ocenjeni sa 85 odsto pouzdanosti.

Nijedan metod kontracepcije nije sto posto siguran, osim hirurških metoda, podvezivanja jajovoda ili semenovoda.

Možda 71 procenat deluje dovoljno ubedljivo, ali onih 29 procenata ostavlja mnogo prostora za ljudsku grešku, čak i kod uigranih parova, koji stalno koriste prekinut snošaj. Delići sekunde su u pitanju i muškarac može promašiti u proceni „za dlaku“, a nekoliko kapi sperme može biti sasvim dovoljno. Isto tako, žena može sabotirati muškarca u paženju pokretom približavanja, kada on hoće da uzmakne i sama uzrokovati omašku od tih nekoliko kapi. Te prve kapi u mlazu, nose najveći broj spermatozoida, a potreban je samo jedan da oplodi jajnu ćeliju. Za bezbedniji prekinut snošaj, muškarac mora da prekine odnos pre približavanja vrhunca i da ejakulira uz dodatnu stimulaciju daleko od ženskih genitalija.

Ako vam se čini da razlika od svega 7 procenata veće bezebednosti u korist kondoma, nije značajna, uzmite u obzir činjenicu da su kondomi najefikasniji u sprečavanju polno prenosivih infekcija. Ovo ne mora biti odlučujući faktor u posvećenom monogamnom odnosu, ali mnoge žene su na teži način otkrile da njihov odnos nije posvećen i monogaman, kao što su verovale da jeste. Muškarac koji želi da opravda vaše poverenje, neće imati nikakav problem sa korišćenjem kondoma.

​Kada govorimo o polno prenosivim infekcijama, mislimo na teže oblike – genitalne bradavice, herpes, hlamidija, gonoreja, sifilis, AIDS – o kojima obično izbegavamo da razmišljamo, verujući da smo „čisti“ i da je partner „čist“ i da se ništa takvo nama neće dogoditi. Među osvešćenim parovima, koji se dogovaraju o stupanju u vezu i seksualne odnose postoji čin koji se smatra romantičnijim od cveća i večere uz sveće, a to je odlazak na testiranje na sve polno prenosive bolesti. Tek kada se pouzdano uvere da su „čisti“, razmatraju oblik kontracepcije, odnosno, koliko vremena daju sebi da testiraju kompatibilnost i utvrde da li žele da zasnuju porodicu, kao i da li će raditi na tome, ili će samo uživati jedno u drugom bez straha i otpora i dozvoliti da se to dogodi. Ovi parovi se mogu odlučiti za prekinut snošaj, ili praktikovati prekinut snošaj pre i u vreme ovulacije i opušteno uživati u punom i neprekinutom odnosu u danima pre menstruacije, sa svešću da ih neplanirana trudnoća može naterati da ubrzaju svoje odluke, procene i planove.

Ako ulazite u novu vezu u kojoj partner nije spreman da obavi potrebna testiranja ili imate otpor prema tome, jer vam to deluje hladno, klinički, čak ružno i na suprotnom kraju od romantičnog gesta, kondomi su najmudriji izbor. Čak i ako već pijete pilulu, ili nosite spiralu, sa novim partnerom bi trebalo da koristite kondome zbog zdravstvene zaštite, a ne zbog kontracepcije, dok se ne uverite da ste oboje zdravi i spremni na seks bez barijere.

Kada su muške navike u pitanju, nedavno istraživanje je procenilo da muškarci mnogo više koriste prekinut snošaj u poslednjoj deceniji. Prosečna upotreba paženja se među muškarcima udvostručila u odnosu na pre deset godina i koristi je 23 procenta muškaraca koji nisu u zajednici. Samo 13 procenata muškaraca koji žive sa partnerkama koristi paženje.

Pretpostavke o učestalosti ove metode mogu da se sete jedino činjenice da je prekinut snošaj besplatan, ili jedini dostupan, ako stupate u spontan, odnosno, nepromišljen i rizičan seks.

Ako ste se oslanjali na paženje u periodu odmora od pilule, ili niste bili u situaciji da nabavite kondom, stručnjaci savetuju da to smatrate rizičnim odnosom i da iskoristite pilulu za dan posle.

Pročitajte i ovo: Šta ako ne želi da stavi kondom?

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Brankica Milošević

Comments