Septembarsko zahlađenje nas je zaista pogodilo – odjednom nemamo šta da obujemo (patike nisu za kišu, a rano je za čizme), jakna je dobra ujutru, ali popodne predstavlja teret, vruće i zagušljivo smenjuje se sa mokrim i hladnjikavim. Dođe vam da iskombinujete čizme i kupaći kostim, kao hit sezone – pod parolom „važno je da su noge suve“. Raspoloženje vam je promenljivo kao i vreme – čas peče sunce, čas se navlače oblaci i ne znate kako da ovaj period shvatite ozbiljno (možda će biti još blagih i toplih dana, tešite se) i uopšte, imate problema da uhvatite brzinu i prešaltujete se sa letnje rutine na jesenji režim. Vreme je da upalite mirišljave sveće i umotate se u ćebe, ali nema smisla tako umotan ležati pored bazena.

Lagani načini da se ubacite u udobni jesenji režim:

Jesen je melanholično doba – odvojte vreme za razmišljanje

Pre nego što napravite bilo kakve promene (spakujete i odložite letnju garderobu, za koju se još uvek nadate da će vam biti potrebna), odvojte vreme da napravite „mentalne zalihe“ emocija i energije. Prelazak na jesenji režim je prelazak sa smutija na čaj, sa sladoleda na supu i nije ni ludo ni smešno što vam to teško pada. Zato napravite sebi čaj, zavalite se u svoju omiljenu fotelju, opustite se i razmišljajte. Kakvo beše ono vaše jesenje raspoloženje? Kako ste se osećali i šta ste radili prošle jeseni? Možda želite da nastavite da radite na rukopisu, koji ste preko leta potpuno zapostavili? Slušaju vam se tužne pesme? Želite ponovo da pročitate određene knjige? Prizovite mirise i boje jeseni koju volite (biće takvih dana, tek vam predstoje) i pratite svoje asocijacije i osećanja. Napišite pesmu. Isplačite se, onako, bez razloga.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by SOFIA COELHO (@sofiamcoelho)

Prebacite se na jesenji režim uz veliko spremanje života

Ok, uskoro će se završiti još jedna godina, koja je možda bila izazovnija ili bolja od ovih prethodnih. Prođite u mislima kroz period lokdauna, setite se kolektivne paranoje oko pandemije, koliko vas je uvukla i kako ste se osećali, šta vas je najviše plašilo, šta vas je ljutilo. Koje ste dobre emisije, filmove i podkastove gledali i slušali, koji su bili povezani sa globalnom pretnjom? Šta ste naučili u protekle dve godine, o sebi, o svetu, o prirodi? Gde se nalazite ovog momenta, sa kog mesta u sebi posmatrate vreme (i sebe iz tog vremena) iza sebe? Napredovali ste, to je sigurno. Iskristalisali ili promenili pojedine prioritete. Da li ste nešto propustili? Da li ste proveli leto jureći kao ludi, da nadoknadite sve što niste mogli da radite prethodna dva leta? Imate li osećaj da vam je nešto oduzeto? Ili osećate dodatnu vrednost svog života, zbog tog iskustva?

Ovde ste već na pola posla velikog spremanja života i pravljenja mentalnog prostora i vibracija za prelazak na jesenji režim. Sada podelite svoj život na šest oblasti – digitalni, prostorni, finansijski, velnes, mentalni život i važni odnosi. Provedite neko vreme razmatrajući svaku od ovih oblasti – koliko vam prostora i vremena treba da biste u svakoj od njih ispunili svoja interesovanja i obaveze i kako bi, u svakoj od njih, mogli da se osećate sigurnije i smirenije. Kojim delovima vašeg života je potrebno redizajniranje, kojim resetovanje, kojim temeljna promena? Očistite telefon od starih poruka i aplikacija koje ne koristite, obrišite kontakte koji vam više nisu potrebni. Pretresite pitanja budžeta, razmislite o planu vežbanja koji nameravate da sprovodite narednih meseci, knjigama koje želite da pročitate, vezama koje želite da osnažite, ili ih prekinete. Rešite se svega što vam je višak, psihički i emocionalno, a zatim i praktično.

Pročitajte i ovo: Autfit inspiracije za prelazni period leto-jesen

Neka treninzi za jesenji režim budu u skladu sa vašom promenljivom energijom

Vašem telu su potrebne različite stvari u različitim godišnjim dobima i treba tome da se prilagodite. Možda vam više prija da naizmenično radite jogu u svojoj sobi, ili idete na pilates, nego da izađete na trčanje ili sprovodite određenu aktivnost u prirodi (koja je u ovom periodu suviše klizava i nedovoljno jesenja, da bi vam bilo prijatno). Možda ćete manje vežbati, a više ležati i čitati – to nije nebriga prema sebi i zabušavanje, upravo suprotno, to je usklađivanje svojih potreba sa energijom oko vas i u vama.

Udvostručite rutinu koja podržava imunitet

Podrška imunološkom sistemu ključna je u toku cele godine, ali s obzirom na to da je pred nama sezona prehlada i gripa, najvažnije je balansiranje imunološkog sistema. Ako ste otkrili neku mešavinu čajeva ili suplemente koji vam posebno prijaju, koristite ih redovno, umesto da isprobavate nova sredstva (kao da ona prethodna nisu valjala) koja se sada reklamiraju. Ako za vas radi topao tuš pred spavanje, kašičica đumbira u zelenom čaju i redovna doza magnezijuma i vitamina D, ne podležite pritisku da isprobate nove suplemente i kombinacije koji vam obećavaju superimunološke moći. Jedite više fermentisane hrane, dodajte vitamin C, kuvajte sa više začina i bilja, belog luka, bosiljka, pravite kompote sa korijanderom i cimetom – sve su to dobro poznati sastojci koji podržavaju imunitet.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by SOFIA COELHO (@sofiamcoelho)

Pročitajte i ovo: 7 knjiga za idealnu dozu jesenje atmosfere

Započnite rutinu za podizanje raspoloženja

Jesenji režim za vas možda znači suočavanje sa simptomima depresije, ako ste skloni sezonskom afektivnomm poremećaju, ili vam prosto pada energija kad se oblaci navuku i dan skrati. Porazgovarajte sa terapeutom i započnite rutinu za podizanje raspoloženja. Probajte svetlosnu terapiju – što više dnevnog svetla, naročito ujutru, kad ustanete. Čak i sedenje pored prozora može da napravi razliku, ako je previše hladno da bi vam bilo ugodno da prošetate. Kada je nebo danima mutno, pomaže uređaj za svetlosnu terapiju. Držite se dnevnog rasporeda, ustajte i ležite u određeno vreme, završavajte obaveze u roku, vežbajte i odmarajte se u određenim terminima. Pridržavanje rasporeda je navika i ona mnogo pomaže kad nemate volje ni za šta. Družite se, viđajte se sa prijateljima, pogledajte neki film, ili radite bilo šta drugo u čemu uživate.

Neka nedelja bude vaš dan za brigu o sebi

Spori ritam koji donosi jesenji režim podudara se sa sporim ritmom nedelje. Neka to bude dan kada ćete se opuštati u kadi, depilirati, isprobavati razne maske za lice i kosu, lenstovati i raditi samo ono što vam prija i što je usmereno na brigu o sebi. Dozvolite sebi da osetite kako vas preuzima usporavanje, udobnost i smirenost, koji vam prijaju i čine da se osećate bezbedno.

Naslovna fotografija: instagram.com/sofiacoelho

Brankica Milošević

Comments