Danas je svetom odjeknula vest da je u 80. godini preminula Françoise Hardy (Fransoaz Ardi), muzička i modna ikona Pariza, je-je devojka o kojoj je šezdesetih godina prošlog veka maštao ceo svet.


Toplih očiju, očaravajućeg osmeha, androgene građe i uvek otmenog držanja, pored Brigitte Bardot i Jane Birkin, važila je za ambasadorku francuskog modnog stila, pojavivši se na nesagledivom broju naslovnica svetskih magazina.

Francuska, a ubrzo i svetska publika ju je prvi put primetila 1962. godine, kad nam je podarila dva hita – Tous les garçons et les filles i Oh! Oh! Cheri. Po prvom je njen prvi studijski album dobio ime, na američkom tržištu dobivši naziv Je-je devojka iz Pariza. Za one kojima nije poznato, termin je-je predstavlja stil pop muzike ranih šezdesetih godina prošlog veka, izveden od termina yeah! yeah! koji su popularizovali engleski bendovi (The Beatles). Kao vid kontrakulture koja kombinuje elemente popa, džeza, baroka, egzotike i franucske šansone, je-je su dodatno svetom proširili Serge Gainsborug, Silvie Vartan i Françoise Hardy, koji su inspiraciju crpeli iz zvuka engleskih i američkih izvođača.

Večito interesantna, Françoise je sarađivala sa brojnim francuskim i inostranim imenima iz sveta muzike, ujedno se oprobavši i u filmskoj industriji. Uloga po kojoj je prvenstveno ostala zapamćena je ona u filmu Grand Prix (1966), u kom joj je kolega bio čuveni Yves Montand.

Hitovi kao što su Les temps de l’amour, Mon amie la rose, Message Personnel i Voilà su joj dodatno učvrstili status muzičke ikone, ali je svet možda najpre zna po Comment te dire adieu – koju smo mogli čuti u brojnim filmovima, ali i u TV reklami za sladoled.

Pored izvornog francuskog, Hardy je pevala i na engleskom, nemačkom i italijanskom jeziku, nižući pop hit za hitom.

Što se tiče privatnog života, u velikoj meri se trudila da ga sakrije od javnosti. Bila je izrazito sramežljiva i nesigurna, često u intervjuima ističući kako se neprestano bori sa anksioznošću. Bila je u braku sa muzičarom Jacquesom Dutrancom, s kojim je dobila sina Thomasa, takođe muzičara.


Hardy je bolovala od raka limfnih žlezda od 2004. godine, bejavši podvrgnuta višegodišnjoj radioterapiji i tretmanima. Godine 2015. nakratko je bila u indukovanoj komi nakon što joj se stanje pogoršalo, a u godinama nakon toga imala je problema sa govorom, gutanjem i disanjem. Godine 2021. se zalagala za to da joj Francuska dozvoli da izvrši eutanaziju.

Vest o njenoj smrti je na Instagramu objavio njen sin, objavivši fotografiju Françoise i sebe kao bebe, napisavši „Maman est partie“ (Mama je otišla).

Pročitajte i ovo: Očaravajuća, ali večito nesigurna: Teški, prelepi život Fransoaz Ardi, „je-je” devojke iz Pariza

Naslovna fotografija: instagram.com/francoisehardyforever

Dušan Veselinović

Comments