Roberto Cavalli, italijanski modni dizajner koji je slavio glamur i preterivanje, šaljući modele na pistu i glumice na crvene tepihe u haljinama sa leopard printom, preterano ukrašenim pocepanim farmericama, satenskim korsetima i drugom upadljivom odećom, preminuo je u 83. godini.

Njegova kompanija objavila je smrt dizajnera na Instagramu, ali nije pružila nikakve detalje.

Najveća želja koju je imao Roberto Cavalli

“Godine 1970. bio sam broj jedan dizajner na svetu. Ljudi poput Armanija nisu mi bili ni do kolena”, govorio je modni kralj Roberto Cavalli. “Sada, ako imam pravo na još jednu želju u životu, to je pronalaženje nove tkanine jednako svestrane i divne kao što je džins.”

To možda zvuči kao izuzetna izjava, ali Roberto Cavalli nije običan čovek. Tokom karijere koja je trajala gotovo šest decenija, ovaj italijanski stilski majstor otvoren za eksperimentisanje dokazao se kao titan u žestoko konkurentnom svetu mode, pretvarajući svoje ime u svetski brend i okupljajući vatrene fanove među nekim od najsjajnijih poznatih ličnosti, uključujući Victoriu Beckham, Sharon Stone i Madonnu.

Od čarapa do prve kolekcije

Čovek čiji su ženstveni dizajni učinili da postane poznato ime rođen je u Firenci 15. novembra 1940. Odrastao je u kreativnom okruženju i, veran porodičnoj tradiciji (njegov deda bio je slavni italijanski umetnik). Upisao se u lokalni umetnički institut kao dečak i tamo se specijalizovao za dizajn tekstila, ulazeći tako u svet mode kada su serije cvetnih printova na pletivima koje je dizajnirao kao student privukle pažnju velikih italijanskih proizvođača čarapa.

Do svoje tridesete godine već je sebe etablirao u Parizu kroz saradnje sa Hermèsom i Pierre Cardinom, pa predstavio svoju prvu kolekciju. Glamurozni dizajni postali su popularni u džet-set svetu i omogućili Cavalliju da 1972. otvori svoj prvi butik u Sen Tropeu. U  tim 1970-im godinama, gospodin Cavalli je dizajnirao jakne, farmerke i minihaljine od zakrpastog džinsa, prodajući svoje luksuzne “hipi haljine” u pomenutom butiku, na Francuskoj rivijeri, glumicama poput Brigitte Bardot i Sofije Loren.

Šta ga je inspirisalo da stvara?

Roberto je živeo sa svojom porodicom u vili na obodima Firence, okružen prirodom i divljinom koja inspiriše na animalne printove, džunglu i cvetne motive njegovih dizajna, dok je leta provodio na svojoj jahti dugoj 41 metar, zabavljajući poznate prijatelje.

Gospodin Cavalli je svoj potpisni stil – “molto sexy, molto animal print i molto, molto Italiano”, kako ga je jednom opisao britanski list The Independent – suštinski zadržao nepromenjen tokom svoje dugogodišnje karijere. Ali je vešto preoblikovao svoju odeću za različite ere, uživajući u nekoliko proživljenih renesansi i gradeći globalni brend životnog stila.

Revolucija zvana farmerke sa likrom

Nakon 70-ih, naredne dve decenije, ostao je uglavnom nepoznat van Evrope. Zatim, tokom 1990-ih, ponovo je izumeo luksuzni džins, prvo onaj sa izbledelom estetikom, a onda u njega ubacio i likru kako bi farmerke bolje pristajale i izgledale seksi na svakoj ženi, bez obzira na njenu građu. Kada je manekenka Naomi Campbell nosila jedne tokom modne revije 1993. godine, rastegljivi džins postao je ogroman trend širom sveta. Pre tog proboja, gospodin Cavalli je poslovao teško, i razmatrao je zatvaranje svoje imperije. Ali od sredine ’90-ih pa nadalje, bio je jedno od najvećih imena u modi, sa buticima širom sveta, poznatim obožavaocima poput Lenny Kravitz-a i Cindy Crawford i licencama za sve, od nakita, parfema i sunčanih naočara do dečje odeće, kućnih potrepština i vodke pod brendom Roberto Cavalli, koja je dolazila u pakovanju prekrivenom kožom zmije.

Kako mu je izbor za Miss Austrije promenio život

Bio je to prvi korak na putu ka carstvu koje se proširilo na ceo svet i naraslo na procenjenu vrednost od 1,8 milijardi funti. Godine 1978. Roberto je bio pozvan da bude sudija na takmičenju za Miss Austrije. Jedna od takmičarki, 18-godišnja Eva Duringer, osvojila je drugo mesto na takmičenju, ali i srce tada razvedenog Cavallija.

Par je počeo da se zabavlja, venčao se dve godine kasnije i dobio troje dece. Dizajner ima i dvoje dece iz prvog braka. Eva je postala ne samo emotivni, nego i poslovni partner svom kreativnom suprugu. Upravljala je reklamnim kampanjama i licencama Cavalli imperije, koje su se ticale apsolutno svega na šta imperija polaže autorska prava.

Eva i Roberto razveli su se 2010. godine. Od 2014. godine, pa sve do smrti on se zabavljao s modelom Sandrom Nilsson koja je bila 45 godina mlađa od njega. Ona mu je 2023. godine rodila šesto dete, Giorgia.

Zašto su ga apsolutno svi voleli?

Kao (Gianni) Versace ili Calvin (Klein), Cavalli je postigao status prepoznatljivosti po svom prezimenu: on je stajao odmah iza njega sa prepoznatljivom estetikom.

Roberto je voleo preterivanje i nikada nije odstupao od svoje perspektive, koliko god da ga je ona nekada navodila na rizične poteze koji su rezultirali periodima neizvesnosti, zbog kojih je modna imperija bivala čak i na rubu propasti. Takav stav nas je, insistirajući na autentičnosti i ispoljavaju najneobičnijih nastojanja kroz kreativan izraz, sve inspirisao da pratimo sebe i svoj osećaj bez obzira na okolnosti. To je ono što ćemo upamtiti i sačuvati kao Cavallievu najveću zaostavštinu na koju će nas zauvek podsećati i njegove kreacije –  čak i kada je minimalizam norma, vi živite život maksimalno i punim gasom jer je samo takav vredan življenja.

Pročitajte i: Pet božanstvenih revija iz Milana: Fendi slavi lepotu Rima, a Cavalli vrelinu Majamija

Fotografija: Instagram.com/robertocavalli

Milana Petković

Comments