Čitanje knjiga je jedna od radnji koja će uvek biti IN! Bez obzira na godišnje doba, ne postoji ništa lepše nego kada se uvališ u fotelju, umotaš u ćebence, skuvaš čaj i čitaš neku knjigu.

Kako bi došla u taj stadijum opuštanja, mi ti donosimo kao preporuku jednu od svetskih bestselera, knjigu koja se zove Čovek po imenu Uve i koju je napisao švedski pisac Fredrik Backman. Ova knjiga je ujedno bestseler prestižnog New York Timesa koji je osvojio ceo svet!

Upoznajte Uvea. On je džangrizalo – jedan od onih koji upiru prstom u ljude koji mu se ne dopadaju kao da su najgori kriminalci koje je uhvatio na svom posedu. Svakog jutra Uve ide u inspekciju po naselju u kom živi. Radi sitne poslove samostalno, tipa premešta bicikle i proverava da li je đubre pravilno razvrstano nakon što je bačeno – iako je već nekoliko godina prošlo otkako je razrešen dužnosti predsednika kućnog saveta. Ili otkako je izvršen prevrat, kako Uve govori o tome. Ljudi ga zovu “ogorčenim komšijom iz pakla”, ali zar Uve mora da bude ogorčen samo zbog toga što ne šeta okolo sa osmehom zalepljenim na lice?

Međutim, iza njegove mrzovolje i pedanterije skriva se jedna priča i mnogo tuge… I tako, kada komšije koje se useljavaju u susednu kuću jednog novembarskog dana slučajno unište Uveovo poštansko sanduče, iznenada počinje topla priča o odrpanim mačkama, neočekivanom prijateljstvu i drevnoj veštini vožnje auta sa prikolicom. Priča koja će suštinski promeniti jednog čoveka i jedno udruženje stanara.

Comments