Mnogi od nas su veliki ljubitelji romantike koji provode vreme uz romantične komedije – bilo na ekranu, u bioskopu ili među stranicama knjiga. Kad god ne znamo šta da čitamo ili gledamo, romansa je jedan od prvih žanrova kojima se okrećemo, i ako i vi imate slične probleme, knjiga koja vas podseća na omiljene filmove obično je dobar izbor.

Predstavljamo vam preporuke za knjige inspirisane mešavinom klasičnih romantičnih komedija i novijih filmova, koje će vam pružiti mnogo materijala za čitanje. Ok, priznajemo, nismo bili u potpunosti iskreni—neke od ovih knjiga ili prepričavaju voljene filmove ili su direktno namenjene vernim fanovima—ali obećavamo, stranice će vam ostaviti podjednako zadovoljstvo kao i veliko platno.

Preporuke za knjige koje treba da pročitate, na osnovu svoje omiljene romantične komedije

Book Lovers, Emily Henry (ako volite The Proposal)

Nora Stephens nije romantična junakinja. Kao književna agentkinja, ona je velika borkinja za svoje klijente – i jedina osoba na koju je slaba je njena mlađa sestra Libby. Kada zajedno odu na mesec dana odmora u mali grad Sanšajn Fols, u Severnoj Karolini, Libby sastavlja listu stvari koje treba da uradi u malom gradu kako bi Nora videla sebe kao junakinju kakva jeste. Međutim, stvari postaju komplikovane kad Nora počne da naleće na Charlieja Lastra, svog nenametljivog književnog rivala. Sa likovima koji rade u izdavaštvu i pričom “devojka iz velikog grada dolazi u mali grad”, fanovi The Proposal će sigurno zavoleti Book Lovers.

Delilah Green Doesn’t Care, Ashley Herring Blake (ako volite Sweet Home Alabama)

Kada se Delilah Green nevoljno vraća u svoj rodni grad da fotografiše venčanje svoje polusestre Astrid, ponovo se povezuje sa Claire Sutherland, jednom od Astridinih najboljih prijateljica. Ne mogu biti različitije—Delilah pripada Njujorku i nikada nije sama, dok je Claire samohrana majka koja ne voli iznenađenja—i ne slažu se uprkos tome što se poznaju godinama.

Ali nakon što se zajedno pripremaju za venčanje, otkriće da između njih možda postoji nešto više od nepodnošenja. Sweet Home Alabama je još jedna romantična komedija sa pričom o “devojci iz velikog grada u malom gradu” sa jednom od najboljih priča o neprijateljima koji postaju ljubavnici, a Delilah Green Doesn’t Care podiže te narative na viši nivo.

The Good Part, Sophie Cousens (ako volite 13 Going On 30)

Zasićena lošim sastancima, lenjim cimerima i time što je ne shvataju ozbiljno na poslu, 26-godišnja Lucy želi da preskoči na “najbolji deo” svog života. Ali, kada se sledećeg jutra probudi, nađe se u svojim četrdesetim godinama, udata i sa dvoje dece.

Dok se prilagođava novom okruženju, deo nje ne može da se ne pita šta je propustila preskočivši godine. The Good Part možda nije reklamiran kao prepričana verzija filma 13 Going On 30, ali teško je ne videti sličnosti između ove dve priče. Ako vam je 13 Going on 30 jedna od omiljenih romantičnih komedija, uživaćete čitajući knjigu.

knjige u tekstu Knjige koje treba da pročitate, na osnovu svoje omiljene romantične komedije

Hana Khan Carries On, Uzma Jalaluddin (ako volite You’ve Got Mail)

Hani Khan ništa nije važnije od pričanja priča. Ona je pripravnica u gradskoj radio-stanici i ima svoj podkast, koji koristi kao dnevnik—i čak stvara odnos sa jednim od slušalaca. Hana takođe povremeno radi kao konobarica u restoranu svoje majke koji jedva opstaje, a situacija postaje još teža kad se pored otvori konkurentski ugostiteljski objekat.

Dok pokušava da pomogne porodici i istovremeno da prati svoje snove, poslednje što joj treba je da počne da se zaljubljuje u Aydina, vlasnika drugog restorana. Fanovi You’ve Got Mail zaljubiće se u ovu savremenu verziju priče.

Dial A For Aunties, Jesse Q. Sutanto (ako volite Crazy Rich Asians)

Dial A For Aunties ima sve: luksuzna venčanja, komplikovane porodične dinamike i… ubistvo. Meddy Chan sa porodicom vodi uspešan posao koji se bavi organizacijom venčanja, ali kada slučajno ubije dečka sa kojim je otišla na dejt i pozove svoje tetke da joj pomognu da se reši dokaza, njihov ugled se dovodi u pitanje kada se telo slučajno pojavi na događaju visokog profila koji organizuju.

Da stvar bude gora, Meddyna prva ljubav se vraća usred sveg haosa, za koju nije sigurna da ju je prebolela. Ako tražite nešto da vam drži pažnju dok ne čujemo više vesti o nastavku Crazy Rich Asians, ne tražite dalje!

You, Again, Kate Goldbeck (ako volite When Harry Met Sally)

Josh i Ari se mrze od prvog susreta—delimično zato što nemaju ništa zajedničko, ali i zato što otkriju da su oboje spavali sa istom ženom. Kako im se putevi stalno ukrštaju, njihova mržnja počinje da slabi sve dok nije tako jednostavno odrediti da li su samo prijatelji ili nešto više.

You, Again je namerno prepričana verzija filma When Harry Met Sally, ali i dalje ima nekoliko “kečeva u rukavu”. Josh i Ari se smenjuju u pripovedanju, što doprinosi njihovoj hemiji, a priča o neprijateljima koji postaju prijatelji, pa ljubavnici pogađa baš kao i njen filmski uzor.

Courting Samira, Amal Awad (ako volite 27 Dresses)

Kao pomoćnica u časopisu o venčanjima, Samira Abdel-Aziz dobro poznaje venčanja. Bila je na više prvih dejtova nego što može da se seti, ali niko nije ispunio njena očekivanja njene tradicionalne muslimanske porodice. Ne pomaže ni to što će se njena rođaka (i ne baš omiljena osoba) Zahra udati pre nje.

Ali, kada Samira upozna Menema na odmoru, želi da sazna više o njemu, a haos se nastavlja kad se nađe u ljubavnom trouglu sa njim i njenim najboljim prijateljem iz detinjstva, Hakeemom. Courting Samira donosi svu dramu venčanja koju volimo u 27 Dresses, sa islamskim detaljima.

Pročitajte i ovo: Knjige koje ćete jedva čekati da čitate na prolećnom pikniku

Naslovna fotografija: pexels.com

Nikola Gudelj

Comments