U romantičnoj vezi je nemoguće izbeći priču o novcu. I što pre počnete da komunicirate o ovoj temi koja nekad ume da bude neprijatna – to je bolje za vašu vezu. U nekom trenutku ćete početi da pričate o prihodima, i to ne znači da će sva romansa iz vaše veze nestati, nego da će sama veza postati realnija.

Zapravo, priča o novcu će vas i zbližiti, jer to znači da veza postaje ozbiljnija i, da ste pored romantičnog interesa, vas dvoje u stanju da pričate o novcu kao odrasli ljudi. Zašto je potrebno da što pre počnete da pričate o prihodima i tome kako ćete novac raspodeliti? Zato što nije ok da samo jedan partner plaća dejtove (najčešće tu ulogu preuzima muškarac). Iako je to džentlmenski potez, ipak sve što se plaća, košta, odražava se na budžet, a retko ko ima tolike prihode da novac može trošiti bez razmišljanja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Human Lovers (@humanlovers)

Teoretski, fer je da se sve deli napola. Što bi se reklo “čist račun, duga ljubav”. Ipak, u praksi, stvari ne stoje baš tako, naročito ako jedan partner ima značajno veće prihode od drugog. Zamislite da vaš partner preporuči da idete na putovanje za koje biste vi morali da izdvojite pola svoje plate, a partneru taj put ne bi predstavljao veliki rashod. Nije baš prijatno odbiti tako nešto sa obrazloženjem – nemam dovoljno novca.

U redu je da neko zarađuje manje, drugi više, pa i nekoliko puta više. Treba da budete svesni da se ta finansijska dinamika nekad menja. Kao sa mojim dečkom i sa mnom, koji je u početku znatno manje zarađivao od mene, a sada je situacija obrnuta. Neko napreduje, neko ostane bez posla, neko reši da da otkaz i započne nešto svoje, na početku je i nema mnogo novca.

Sve je to promenljivo. Nije ni vaš posao da izdržavate drugu osobu, osim ako se niste oko toga specifično dogovorili.

Dakle, najbitnije je da imate zajednički dogovor. Ne postoji pravilnik za tačnu preraspodelu novca, da se, i ako dođe do raskida veze, razvoda braka, ne osetite kao da vas je druga osoba iskoristila.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Human Lovers (@humanlovers)

Sistem koji se u mojoj vezi ispostavio najfunkcionalnijim jeste da oboje težimo da damo polovinu, ali i sagledavamo prema trenutnim mogućnostima i potrebama. Svako daje koliko može, bilo da je u pitanju zajednička štednja ili plaćanje računa u prodavnici.

Nekome je sasvim prijatno da sam pokriva sve troškove u vezi, dok pojedini parovi nemaju zajednički budžet, već sve plaćaju zasebno, iz svog budžeta. Zapamtite, svaki dogovor je ok dok prija obema stranama, jer vi sami krojite vašu vezu i sva pravila u njoj. 

Naslovna fotografija: instagram.com/humanlovers

Jovana Petković

Comments