Najvažniji obrok u danu, važan je za vaš metabolizam i nivo energije tokom dana. Preskakanje doručka nije zdravo, a ako ujutru uopšte niste gladni, to može biti znak dugotrajnog stresa.

Redovno doručkovanje povezano je sa unosom hranljivih materija i energije za početak dana, boljim radom mozga i zdravijim navikama u ishrani. Međutim, nisu svi gladni ujutru i mnogima je preskakanje doručka uobičajena praksa. Nedostatak apetita u jutarnjim satima može biti odlika vašeg hronotipa (noćni tipovi „prorade“ tek oko podneva), ali može biti i znak loših navika, koje možete da promenite.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cliodhna (@ourhome_cm)

Preskakanje doručka, odnosno nedostatak apetita satima nakon buđenja nije pozitivna stvar – to je često znak povišenog kortizola (nivoa stresa), neuravnoteženog nivoa šećera u krvi i usporene jetre. Tako se usporava metabolizam i rizikuje hormonska neravnoteža. Ako ste već na dijeti (naročito na nekoj retriktivnoj, u kojoj prilično gladujete), poslednje što vam treba je da dodate još stresa svom organizmu.

Mnogi nutricionisti ne odobravaju gladovanje i savetuju da se promeni režim dijete i da se svakako započne sa doručkom – dugotrajno preskakanje doručka je stvorilo naviku, pa ćete istim putem tu naviku i promeniti. Počnite da jedete kad se probudite, a jutarnja glad će se vratiti posle nekog vremena, kad nastavite dosledno da doručkujete.

Naravno, svi smo različiti i svoju ishranu treba da prilagodite svom osećaju za ono što vam prija i što je dobro za vas, ali većina žena ima koristi od doslednog režima ishrane i redovnih obroka, uključujući doručak.

Prema pojedinim stručnjacima, nedostatak apetita nakon buđenja nije uvek loš znak i uzrok može biti hormonskog porekla, ili se možda radi o tome šta ste, koliko i kada pojeli tokom jučerašnjeg dana. Ako ste kasno večerali, ujutru nećete biti gladni nekoliko sati nakon buđenja.

Pročitajte i ovo: Saveti za energični ponedeljak – ovo su namirnice za doručak kojim bi trebalo da počnete aktivni dan!

Nivo koritzola je ujutru prirodno povišen, jer nam to pomaže da se probudimo, rasanimo i stupimo u dnevni „režim rada“. Takođe, nivo šećera u krvi je ujutru niži, jer tokom noći niste ništa jeli i to je normalno.

Jetra radi dok spavamo, kako bi osigurala da nivo šećera ostane na zdravom nivou i da bismo mogli da funkcionišemo ujutru, ali nivo može biti niži u jutarnjim satima, ako je poslednji obrok koji ste jeli uveče bio bogat ugljenim hidratima, ili rafinisanim šećerom.

Razmatrajući svoje navike, apetit, preskakanje doručka i kasne večere, podsetite se zašto je doručak najvažniji obrok u danu.

Preskakanje doručka povećava rizik za opšte zdravlje

Istraživanja su pokazala da je doručak važan za opšte zdravlje i da preskakanje doručka povećava rizik od koronoarnih bolesti kod muškaraca za 27 procenata, što je povezano sa nivoom šećera u krvi. Kod žena, redovno konzumiranje doručka može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2, kao i gojaznost, ako se jede lagan i zdrav doručak.

Preskakanje doručka, pamćenje i koncentracija

Istraživanje sprovedeno na adolescentima utvrdilo je da visok energetski unos tokom doručka ima blagotvoran efekat na trenutno i kratoročno pamćenje, naročito kada se jede ovsena kaša. Zajedno sa kratkoročnim pamćenjem na udaru preskakanja doručka je i koncentracija – redovan doručak obezbeđuje viši nivo pažnje, dok preskakanje doručka smanjuje koncentraciju. Ovo se povezuje sa nivoom energije, koji doručak obezbeđuje organizmu.

Doručak je važan za raspoloženje i liniju

Obezbeđivanje hranljivih sastojaka i energije na samom početku dana, uravnotežuje raspoloženje i pomaže nam da budemo smireniji i pozitivniji, što može biti od ključnog uticaja na produktivnost. Takođe, doručak pomaže u sagorevanju kalorija, zato što pokreće i ubrzava vaš metabolizam i obezbeđuje bolje sagorevanje tokom dana.

Potrebno je malo razmišljanja o tome kako da isplanirate doručak i desetak dodatnih minuta ujutru, ali ako želite da poboljšate svoje zdravlje, koncentraciju, raspoloženje i nivo energije, preskakanje doručka nije opcija.

Pročitajte i ovo: 3 praktične ideje za zdrav i brz doručak!

Naslovna fotografija: instagram.com/ourhome_cm

Brankica Milošević

Comments