Ukoliko ste aktivna i ambiciozna žena, verovatno ste u zamci samoprekora, previsokih očekivanja od sebe i stalnog napora da se “popravite”, da budete bolji… Stalno rešavate probleme koji to nisu i osećate kao da ne uspevate da ih rešite. Pokušavate da preskočite sebe, da unesete neke konstruktivne promene i završavate sa tim da nikad niste zadovoljni sobom. 

To je ono kad rešite da pobacate gomilu stvari koje niste nosili u poslednjih godinu dana (ili razdelite prijateljicama, koje obožavaju ovu vašu naviku) i obnovite sadržaj garderobera. Da biste to isto uradili ponovo već za nekoliko meseci. 

Ili kad napravite veliko spremanje i promenite raspored, izbacite neku stvar i unesete neku novu, da biste vrlo brzo zaključili da vam je potrebna promena rasporeda i da su vam neke stvari višak (a neke nove su vam potrebne). Energija mora slobodno da kruži, stare stvari moraju da se bacaju, da bi napravile mesta novima – u ovom katehizisu nalazite potpuno opravdanje za svoje kompulsivne akcije. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by (@theparisianchique)


Potreba da stalno utičete na sve oko sebe je vaša dijagnoza – kontrol frik. Ali, tu ne leži objašnjenje, to je samo površna konstatacija. 

Vi niste zadovoljni sobom i zato ste primorani da stalno sve popravljate, u bezumnoj nadi da će vam spoljašnje korekcije doneti unutrašnji mir. 

Stalno sve popravljajući (obnavljajući, preraspoređujući, menjajući), stičete utisak suvisle aktivnosti, dok se istovremeno osećate iscrpljeno – „aftertejst“ svake vaše akcije, koja donosi trenutno zadovoljstvo i smirenje, jeste da niste ništa naročito uradili, da ste mogli bolje i da ćete sledeći put svakako uraditi više i bolje. I tu ste zatvorili začarani krug i ostali u zamci večitog popravljanja. 

Vi iskreno želite da budete bolji, da se otrgnete od prosečnosti, da se oslobodite. Ali, ništa vas ne zarobljava. Sami sebe držite čvrsto u šaci, koristeći svoju snažnu energiju i sposobnost fokusa na – popravljanje. Vaša lekcija je puštanje. I vi zaista ne znate šta to znači pustiti i kako to da uradite, jer je ceo vaš majndset struktuiran na delovanju, upravljanju, odlučivanju, usmeravanju. Osloboditi se, za vas znači osloboditi se sebe. One sebe, koja vas steže kao korset – koji popravlja držanje, ističe eleganciju figure, podiže grudi i sužava struk, ali teroriše vaša unutrašnje organe sabijajući ih jedan uz drugi i ne da vam da dišete. 

Comments