Znojenje je normalna pojava kojom se telo rashlađuje i koja se u određenim periodima može pojačati, a to može da zavisi od više faktora – spoljašnjih i unutrašnjih. Možda primećujete da se više znojite u PMS-u ili tokom menstruacije, možda ste posebno nervozni zbog određenog događaja ili ishoda (možete se oznojiti od nervoze i kada se dešavaju pozitivne stvari), možda slabo podnosite vrućinu, ili ste neadekvatno obučeni… Koji god da je razlog, znojenje koje se javlja ispod pazuha može vas dovesti u neprijatnu situaciju – fleke od znoja na vašem omiljenom komadu odeće, miris koji se probija ispod dezodoransa – ali možete ga smanjiti, kontrolisati i izbeći neprijatnosti.

Kako da smanjite preterano znojenje

Održavajte visok nivo higijene

Održavanje pravilne higijene je od suštinskog značaja za kontrolu znojenja pod pazuhom. Neprijatan miris stvara se zbog razvijanja bakterija na oznojenom području, zato redovno perite pazuhe antibakterijskim sapunom, kako biste sprečili rast bakterija i smanjili znojenje. Svaki put posle pranja i tuširanja temeljno osušite pazuhe, pre nego što nanesete dezodorans i obučete se.

Koristite antiperspirante da smanjite znojenje

Radije birajte antiperspirante nego dezodoranse – potražite preparate koji sadrže aluminijum hlorid, koji pomaže u blokiranju znojnih žlezda i koristite ih uveče pre spavanja, kada je proizvodnja znoja niža, kako biste povećali efikasnost preparata.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mao.ge (@mao.ge)

Pročitajte i ovo: Kako da sprečite pojavu bubuljica od znojenja nakon treninga

Nosite prozračne i prirodne tkanine

Znojenje možete smanjiti tako što ćete nositi materijale koji obezbeđuju „luftiranje“, odnosno, prirodne materijale koji omogućavaju cirkulaciju vazduha i pomažu u apsorbovanju vlage, a to su pamuk ili lan. Izbegavajte sintetičke materijale, poput najlona i poliestera, koji zadržavaju toplotu i vlagu, pogoršavajući znojenje. Takođe, vodite računa da krojevi budu široki, komotni i lepršavi, kako biste smanjili trenje materijala i kože i omogućili da vazduh dopire do tela. Izbegavajte usku i neelastičnu odeću, koja može sputavati pokrete u kojoj vam je neudobno i vruće.

Znojenje pod stresom

Stres, anksioznost, trema – poznate su vam situacije u kojima počinjete da kipite, znoje vam se dlanovi, nausnica, potiljak, znoj klizi niz kičmu i situacija postaje sve gora i nepodnošljivija. Što se više znojite, to ste pod jačim stresom, što je veći stres, to se više znojite – dok se ne uplašite da ćete se istopiti. Da biste smanjili znojenje „na nervnoj bazi“, potrebno je da se posvetite upravljanju stresom – isprobajte tehnike meditacije, jogu, vežbe disanja i radite ono što vam najviše pomaže da se smirite i upravljate svojim osećanjima. Bavite se hobijima i drugim opuštajućim aktivnostima, koje podržavaju vaše samopouzdanje i mentalnu stabilnost. Ako ne uspevate sami da se izborite sa stresom, potražite pomoć terapeuta.

Izbegavajte okidače

Identifikujte specifične okidače koji izazivaju prekomerno znojenje – to su najčešće ljuta i vrlo začinjena hrana, kofein, alkohol, topli napici. Smanjite upotrebu hrane i pića koji izazivaju znojenje, ili ih potpuno izbacite iz upotrebe, barem u letnjim mesecima i uvedite veće količine vode. Voda pomaže u regulisanju telesne temperature i ne morate strahovati da ćete se više znojiti, ako pijete više vode.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mao.ge (@mao.ge)

Pročitajte i ovo: Kako da ukloniš fleke od znoja sa bele košulje

Održavajte zdravu težinu

Prekomerna težina podstiče prekomerno znojenje – održavanje zdrave težine, kroz uravnoteženu ishranu i redovno vežbanje, može smanjiti znojenje pod pazuhom, kao i na drugim delovima tela.

Koristite upijajuće jastučiće

Jastučići ili obloge koje upijaju znoj mogu se postaviti ispod pazuha, kako bi sprečili pojavu fleka na odeći. To je mehaničko pomagalo i privremeno rešenje, ali možda vam pomogne u prilici kada treba da se doterate i pokažete, a strahujete da ćete se preznojiti. Ako vam je ovo nepraktično i nezgodno, držite se prethodnih saveta o oblačenju – prirodni materijali, prozračno, lepršavo.

Prekomerno znojenje i medicinski tretmani

Ako se i dalje prekomerno znojite, uprkos praktikovanju svih smernica u ishrani, oblačenju, ponašanju, higijeni, vreme je da razmotrite medicinske tretmane, kao što su antiperspiranti koje prepisuje lekar, jontoforeza (efikasan tretman strujom protiv prekomernog znojenja), injekcije botoksa,  a u krajnjem slučaju tu su i hirurške opcije, odnosno (delimično) uklanjanje znojnih žlezda.

Naslovna fotografija: instagram.com/mao.ge

Brankica Milošević

Comments