U jednome je Froyd definitivno bio u pravu – na ponašanje ljudi utiču nesvesni i automatski procesi koji se odvijaju van naše kontrole. Ali, osim što nas nesvesni procesi mogu odvesti duboko u izolaciju, oni takođe pokreću snažne mehanizme koji postoje da bi nam pomogli u povezivanju, u prevazilaženju usamljenosti.

Da li ste primetili kako zapažate ono na šta ste fokusirani – kada ste gladni, primećujete svaku pekaru i restoran brze hrane pored kog prolazite (ili njihove reklame), kada razmišljate o šišanju i promeni frizure, zapažate frizuru svake žene u svojoj blizini. Psiholozi ovu pojavu nazivaju motivisanom spoznajom, koja, naravno, nije ograničena samo na površne stvari. Istraživanja pokazuju da se naše misli, pamćenje i ponašanje automatski menjaju kako bi nam pomogli u formiranju društvenih odnosa, kako bi nam pomogli da pronađemo način za prevazilaženje usamljenosti, što psiholozi nazivaju sistemom društvenog praćenja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Sistem društvenog praćenja i prevazilaženje usamljenosti

Svakome je potrebno da ima minimalan broj bliskih, pozitivnih odnosa, to je jedna od osnovnih ljudskih potreba koje zadovoljavamo na različite načine – ćaskanje na društvenim mrežama, viđanje, ili telefonski razgovori sa prijateljima, druženje sa članovima porodice, komunikacija sa životinjama (ne treba zanemariti utešnu moć kućnih ljubimaca). Kada se neko oseća usamljeno, odbačeno, isključeno, njegova želja za uspostavljanjem veza i prevazilaženjem usamljenosti se pojačava, on žudi da bude u blizini drugih ljudi.

Međutim, usamljena osoba može želju za uspostavljanjem komunikacije, za bliskošću, doživeti kao ogroman rizik. Ona se oseća izloženo i ranjivo pred izazovom povezivanja sa drugima, možda ima loša iskustva i u prijateljstvu i u romantičnim vezama i zbog toga se oseća frustrirano i anksiozno. Potreba za ljudskim kontaktom i povezivanjem aktivira sistem društvenog praćenja, odnosno, mehanizme osetljivosti za praćenje društvenih znakova koji nesvesno (automatski) pomažu u formiranju odnosa.

Pročitajte i ovo: Sve je veći broj single, usamljenih strejt muškaraca

Povećana osetljivost na društvene znakove

Sistem za prevazilaženje usamljenosti aktivira se kako bi vam pomogao da uspešno protumačite tuđe ponašanje, da osetite misli i osećanja drugih. Zamislite, na primer, da vas je neko pozvao na žurku za vikend. Taj poziv može biti iskren, onaj ko vas je pozvao zaista će se radovati vašem prisustvu. Ali, može biti i konvencionalan i upućen pod vrstom pritiska i onome ko vas je pozvao zaista nije važno da li ćete doći, ili će mu čak laknuti ako ne dođete. Kada odlučujete da li ćete prisustvovati ili ne, postoji nekoliko rizika koje treba da odmerite. Ako niste dobrodošli na zabavi, ali se ipak pojavite, društvo vas može ignoristai, što će vas dodatno frustrirati i onespokojiti. Ali, ako ste zaista dobrodošli, a ipak odlučite da ne idete, možete propustiti pravu priliku da se povežete sa drugima.

U ovom slučaju, vaš sistem za društvenu navigaciju uključuje mehanizme koji će vam pomoći u prevazilaženju usamljenosti – što je veća vaša potreba za druženjem i uspostavljanjem veza, to ćete preciznije zaključiti da li je poziv na zabavu iskren i da li ste dobrodošli.

Takođe, vaša potreba za druženjem i pozitivnim društvenim interakcijama ne mora biti povezana sa osećanjem usamljenosti, već sa vašom ličnošću i temperamentom. Možete biti aktivniji i imati bogatiji društveni život od drugih, jer ste ekstrovertni i avanturističkog duha, pa je vaš „društveni radar“ stalno uključen.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Poboljšana memorija za društvene informacije

Bolja memorija pomoći će vam da upamtite ljude koje ćete upoznati na (hipotetičkoj) zabavi i da njihova imena povežete sa licima, kada ih kasnije sretnete.

Jedno istraživanje pokazalo je da oni koji pokušavaju da prevaziđu usamljenost, imaju bolje pamćenje za društveno relevantne detalje. Takođe se pokazalo da usamljenost nije bila povezana sa sećanjem na druge događaje, kao što je kupovina, plaćanje računa i slično. Zaključak je da ljudima kojima su veze najpotrebnije, automatski aktiviraju sistem društvenog praćenja, kako bi im pomogao da ostvare svoje potrebe. Povećana osetljivost na društvene znake i poboljšano pamćenje društvenih informacija su dva suptilna načina koja vam pomažu da uspostavite društvene odnose.

I opet, ne morate se osećati usamljeno i prevazilaziti usamljenost – vaša potreba za druženjem uključuje vaše radare, a vi te potrebe ne morate biti u potpunosti svesni.

Naslovna fotografija: instagram.com/parisianamour

Brankica Milošević

Comments