Nova godina je savršen period za menjanje navika i donošenje novih odluka. Finansijska stabilnost je jedan od najvažnijih faktora u životu, a tu stabilnost nikada neće imati ako trošite više nego što zarađujete. Nije ni toliko stvar u tome da kupujete manje, nego da naučite kako da bolje raspolažete novcem, tako da možete da uštedite i osigurate se za svoju budućnost.

Postoji nekoliko koraka koje morate proći kako biste naučili kako da pametno trošite novac. Polako, budite svesni da nećete moći da preko noći popravite vaše navike, naročito ako do sada nikad niste vodili računa o tome kako trošite.

Prvo i osnovno – vratite dugove

Situaciju sagledajte razumski – nema nikakvog smisla da planirate da kupite nov automobil, dok ste sa druge strane nekome dužni. Ili, ako ste dužni i taj dug niste vratili, nego tražite novi zajam od drugog prijatelja. U vrlo kratkom periodu postajete dužni na nekoliko strana i to je ogroman teret – što finansijski, što psihički.

Dakle, kada primite uplatu, prvo odvajate za račune, kiriju, poreze (mesečne troškove), odvojte novac za hranu, higijenu, treninge, odlazak kod zubara i druge osnovne potrepštine. Od onoga što vam ostane treba celu količinu novca, ili (ako uspete) potpun iznos da date na dugove (zavisi koliki je dug).

Dakle, ukoliko ste nekome dužni, ne bi trebalo da odvajate novac na zabavu ili stvari koje vam nisu momentalno potrebne. Čak i kada vam prijatelj kaže da mu se ne žuri sa vraćanjem duga, vi ipak požurite i vratite ga što pre.

Ukoliko ste u mogućnosti, dugove treba vratiti banci čim pre, osim ako je u pitanju kredit za koji dajete određeni iznos svakog meseca.

Comments