*GIVEAWAY* Proizvodi za negu kože koji su ti neophodni ovog leta

Otkrivamo: Kako da imaš jaku, blistavu i dugu KOSU?

Belgrade Notes: Novo cool mesto za tvoje letnje uživanje skriveno među krovovima grada

Letnji beauty trend: Kako da postigneš puniji i smeliji izgled obrva koje izgledaju prirodno

Bobbi Brown u Srbiji: Pogledaj KO je sve bio na promociji čuvenog makeup brenda!

Made for a Goddess: Kako da svoju kožu učiniš nežnom i glatkom (ADVERTORIJAL)

5 koraka kako da ovog leta imaš svilenkastu kožu i budeš ženstvena poput boginje

Ovo su OSOBINE muškarca sa kojim će SVE biti moguće!

Vodič kroz modele cipela koje će savršeno pratiti tvoje autfite tokom cele letnje sezone

Anastasija Grujić otkriva omiljeni par obuće koji se može kombinovati za sve prilike

Priča o cipelama

Priča o cipelama

mb photo of drawing and las 265072 0x440 Priča o cipelama

London 1973. godine, nebo boje mastila i puno belgijskih pralina koje šuškaju u kartonskoj kesici dok žurno koračam ulicom Old Church. Trospratne zgrade i arhitektura dostojna divljenja ne uspevaju da mi odvuku pažnju sa najnovijih skica koje sam napravila sa gospodinom Manolom prošle nedelje. Dve-tri kapi na belom papiru i tačno pre pljuska stižem u malu oazu kreativnosti i mode. Sopstvenu prirodu ne možeš izmeniti, pa tako pre svega, sređivanja radnog stola, pripremanja pribora za crtanje otvaram kartonsku kesicu i miris kakaa ispunjava svaku poru prostorije. Iz kovčega punog svile i somota smeši mi se baršunasto purpurna boja kloš šešira. I dok poslednju kockicu belgijske čokolade nervozno topim u ustima mali kloš šešir isprobavam pred velikim ogledalom u ateljeu gospodina Blahnika.

U desnom i levom uglu ogledala, odmah do rama, nalepljene su dve ceduljice, jedna govori o obavezama za naredni dan, a druga na sebi čuva ispisane reči “You put high heels on and you change”. Glasno šljapkanje po baricama i ulazak gospodina Manola u atelje prekida čaroliju kakaa i snagu njegovih reči. I dok mi prilazi u odelu sa leptir-mašnom, kao u sekundi su reflektovana sećanja o tome kako sam ga upoznala.

Moj talenat i ambicioznost je toplo prigrlio i dopustio mi da budem deo magičnog sveta o kome će se, savim sam sigurna, tek pričati. Poštovan i cenjen, dostojan pažnje i poverenja. Angažovan od strane najvećih imena modne imperije i obožavan od strane svih dama koje koračaju u njegovim cipelama. Zaista, postoje ljudi koji kada uđu u vaš život potpuno ga promene.

Pozdravlja me na španskom i pruža knjigu Šekspirovih soneta i modnu bibliju – ”Vogue”.

“Verujem da znaš, Karavađo je začetnik tehnike kjaroskuro, dramatične upotrebe svetla i senke radi postizanja odgovarajućeg raspoloženja na platnu. Vidiš, stvorio je definiciju poteza tako i ja želim da stvorim nešto klasično i potpuno dugovečno.”

Iako mnogi ne osporavaju Manolov uspeh on je perfekcionista. Uvek teži boljem, a u tome je i priroda svakog umetnika. Uspeh se ogleda u saradnji sa italijanskim ”Vogue”-om i saradnjom sa Dianom Vreeland, koja je otkrila njegov neosporan dar. To što je napustio studije književnosti nije se pokazalo loše po njega.

Radni dan je počeo. Manolo se smestio za radni sto i dopustio svojoj kreativnosti da ispiše istoriju. Stvaranje crteža je pravi ritual. Povukao je nekoliko oštrih poteza po papiru, a zatim je nezavršen model novih cipela za Jerry Hall posmatrao s potpunim ushićenjem.

Plakar sa gotovim modelima iz dana u dan izgleda savršenije. Na policama se mogu videti cipele za svaku priliku. Izbegavam da maštam o njima i trudim se da mi misli budu okupirane poslom. Ali, postoji nešto jače od ljubavi prema poslu kojim se bavite, a to su momenti nadahnuća i strasti da jedan materijalan predmet prisvojite i time mu date vrednost kakvu do sada nije poznavao.

Manolo Blahnik by Ivan Terestchenko Priča o cipelama

Dan je protekao mirno i u radu. Manolo bi mi pričao o svom detinjstvu, velikim plantažama banana po kojim bi šetao satima, njegovim snovima i ciljevima i velikoj ljubavi prema damama koja ga je uvek inspirisala. U poslednjim minutima radnog dana oblačim teget kaput i skupljam skice. Manolo završava još jedan par savršenih cipela u kojima će koračati još jedna dama. Ovaj put ću to biti ja. Potpuno iznenađena njegovim gestom zahvaljujem se na poklonu koji predstavlja sigurno nešto najvrednije što sam ikada dobila. Svaki delić mene treperi dok se mrak spušta na ulice Londona. Po mokroj ulici koračam u cipelama koje mi menjaju pogled na svet. U predvorju hotela ostavljam svoje stvari i ulazim u sobu potpuno iscrpljena. Dok gutalj tople čokolade ispijam san me u celosti savladava.

Sledećeg jutra sam se probudila sa plavim cipelama od satena na nogama i sanjala sam sasvim neobičan san. Imala sam plavu loknastu kosu i ormar prepun haljina raznih boja. Jedva čekam da Manolu ispričam svoj san. I da, u snu sam imala čudno ime, zvala sam se Carrie Bradshaw.


Jovana Katić – Dajte joj pero i hartiju i stvoriće vam modernu bajku. Ulepšaće vam dan najnovijim beauty trendovima i neobičnim pričama o večnim modnim klasicima. Svoju kreativnost ispisuje na stranicama svog bloga Juliet’s Pen.

Editors choice