Otpušteni ste, ili ste napustili posao, ili ne uspevate da pronađete posao – nezaposleni ste. Frustrirani, umorni, nervozni. Situacija vam je nezavidna i obeshrabrujuća.

Ali, to je možda najbolja situacija za vas, iz razloga koje ne možete da uvidite, dok ne promenite perspektivu. Vaše stanje nezaposlenosti je možda prilika koja vam je potrebna da vreme koje imate iskoristite na najbolji način. A šta biste radili kad ništa ne radite? Pa, istražite sebe i svoju dušu. Imate vremena da se pozabavite time, da sagledate svoje slabosti i prednosti, sviđanja i nesviđanja, i da ih primenite da biste osmislili život koji želite. Iskoristite slobodno vreme da biste razumeli svoje težnje i ciljeve i pronašli kako da ih ostvarite.

Osnažite svoje samopouzdanje

Možda osećate da niste dorasli svojim željama i ciljevima, da niste dostojni. Ego vam je verovatno sav u povredama. Ali, ne možete se predati samosažaljenju, morate se pokrenuti. Vi, sami. To niko drugi ne može da uradi umesto vas. Vratite svoje samopouzdanje, ono je kao onaj neophodan začin, bez kojeg recept ne vredi. Podsticaj koji vas gura na sledeći nivo. To znači da sagledate svoje strahove i nesigurnosti da biste razumeli zašto do sada ništa niste uradili da dostignete svoje ciljeve. Identifikovanje prepreka je put ka njihovom prevazilaženju.

Krenite u akciju

Izležavanje i čekanje da se prilika pojavi samo će vam produbiti osećaj da tonete. Nemojte ležati i tonuti, isplivajte na obalu. Preduzmite nešto. Ako želite nešto da ostvarite (da postanete arhitekta, pisac, modni kreator…) počnite tako da se osećate i ponašate. Preduzmite odgovarajuće akcije, već danas. Možda vam je potrebno dodatno obrazovanje, istraživanje, umrežavanje, obuka – poduhvatite se toga. To će vas iz stanja nezaposlenosti prevesti u stanje osobe koja radi ono što želi. A to je privilegija za hrabre i uporne. Kad jednom počnete da konkretno radite na ostvarivanju svojih ciljeva, bićete efikasniji i bolji od drugih, jer ćete se baviti onim što volite.

Comments