Koliko god da je popularan, primorski stil uređenja enterijera nije više samo vezan motivima u obliku školjki, već uključuje i elegantne prirodne tonove i materijale. Nekada je primorski stil bio malo doslovniji – lampe u obliku velikih školjki u trpezariji, brodsko zvono na ulaznim vratima i sto u kapetanovom kutku u dnevnoj sobi. Iako su te stvari i dalje zabavne za igranje, savremeno uređenje primorskog enterijera je, zapravo, više od korišćenja prirodnih materijala i boja inspirisanih prirodom.

Želje i zahteve su takođe važan element kada je u pitanju dizajn inspirisan morem. Svetle, vazdušaste boje i prirodne teksture koje se često nalaze u scenografiji mora stvaraju mirno okruženje koje mnogi smatraju privlačnim, posebno u današnjem brzom ritmu. Od izbora materijala do paleta boja, svaki detalj je važan kad stvarate miran enterijer inspirisan morem, a mi vam donosimo nekoliko ideja.

Primorski stil – predlozi za uređenje doma

Izaberite paletu boja inspirisanu prirodom

Prvi korak u stvaranju enterijera inspirisanog morem je izbor palete boja koja vam se dopada (ne mora sve da bude u plavim i zelenim tonovima, naravno). Da biste dobili željeni izgled, počnite od belih zidova kako biste održali svetlost. Odatle, dodajete boje kroz umetničke slike, dekoraciju i nameštaj.

Zelenilo šume, plava boja mora, osunčana lavanda, duboka mornarskoplava boja neba, tamnobraon nijansa algi, svetlosiva plutajuća drva, roze boje školjki, i narandžaste i crvene boje izlazaka i zalazaka sunca – sve to zajedno funkcioniše u stvaranju “primorskog doma”.

Odaberite pamuk, lan, jutu i ratan

Morski dizajn u 2024. je sav u suptilnosti i stvaranju estetike inspirisane morem koja okupira sva čula. Dok su vizuelni elementi važni, ne zaboravimo i na materijal. Tekstura je bitan aspekt morskog dizajna i često se postiže korišćenjem različitih materijala poput ratana, pamuka, jute i lana. Slojevitost ovih tekstila, uzoraka i završnih obrada je ključna. Veliki tepih od trske, stolice od ratana, jastuci od pamuka sa ručnim printom i sto od izbeljenog drveta – sve to donosi primorski osećaj, bez potrebe za dodavanjem putokaza “ka plaži”.

Iako razni materijali mogu pružiti morski ambijent, nijedan to ne čini sa takvom elegancijom kao ratan. Od stolica do stolova, poslužavnika do zidnih dekora, ratan dolazi u mnogim oblicima, i svaki od njih se može uklopiti u vaš prostor inspirisan morem. Umesto kupovine novih, pronalaženje vintage komada od ratana je jedan od boljih načina da dođete do pristupačnih dodataka. Ratan vešalica za šešire u hodniku, sto za časopise u dnevnoj sobi, čak i stolice za trpezariju od ratana će izgledati savršeno.

Unesite prirodu u svoj dom

Ljude prirodno privlači primorski dizajn. Svi smo privučeni svetlu, vodi i prijatnom vazduhu – koji definišu primorski stil. Da biste pružili veći osećaj spokoja i opuštanja, u svoj dom unesite spoljašnje elemente koji suptilno podsećaju na more. Ovo možete da postignete tako što ćete da koristite više vaza i saksija sa biljkama velikih listova ili palmama. Živopisne zelene nijanse mogu dodaju paletu boja, dok istovremeno pružaju suptilan podsetnik na more.

Odaberite i adekvatno rasporedite nameštaj

Iako mnogi od nas neće imati mogućnost da grade kuću od nule, trebalo bi da imate na umu da prostor koji diše može da pomogne da se postigne primorski osećaj sa odgovarajućim rasporedom nameštaja. Funkcionalnost prostora u primorskom stilu naglašava raspored nameštaja, dodaje prirodno svetlo i protok vazduha, navodeći na opuštanje sa porodicom i prijateljima. Predlažemo da odaberete nameštaj sa čistim linijama koristeći veliku količinu prirodnog svetla.

Pročitajte i ovo: Unesite sklad i harmoniju u svoju spavaću sobu (osnovna pravila za uređenje)

Naslovna fotografija: instagram.com/hamptonshome_co

Nikola Gudelj

Comments