Ponedeljak je omražen dan i to je normalno – utorak je podnošljiv, jer je ponedeljak već prošao, sreda je na sredini i kraj radne nedelje je saglediv, četvrtak je super, jer još samo petak, a petkom smo rasterećeni, jer vikend počinje čim završimo posao. Subota je dan za sve ono što nismo stigli da uradimo preko nedelje, a nedelja je za opuštanje i izležavanje. Ali, već u nedelju uveče postajemo anksiozni, jer sutra je ponedeljak, a dva slobodna dana nisu dovoljna da se odmorimo i pripremimo za stres koji donosi početak radne nedelje. Međutim, ako priprema za ponedeljak počne u petak, perspektiva se menja.

Uspešne žene znaju nekoliko trikova, koje možete da prepišete i počnete da praktikujete. Iskoristite petak i osećaj da ćete sve lakše obaviti kad znate da ćete iste večeri moći da se opustite kako želite i pripremite određene stvari za ponedeljak – olakšajte sebi i postavite scenu na novu radnu nedelju, dok se prethodna završava.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Praktična priprema za ponedeljak

Uspešne žene znaju da mudro ostati korak ispred ostalih i njihova priprema za ponedeljak uključuje organizovanje i zakazivanje svega što je već višak i što mora ostati za sledeću nedelju.

One pregledaju svoje dnevne spiskove i nedeljni plan i prave skicu za ponedeljak – unose u podsetnik pozive koje treba da obave, sastanke koje treba da održe ili da im prisustvuju, poruke i mejlove koje treba da pošalju, zadatke koje treba da podele, stvari koje treba da završe i one koje treba da započnu, predviđajući šta od toga mogu završiti u ponedeljak, a šta je bolje da zakažu ili ostave za utorak ili sredu. Tako već u petak imaju jasnu predstavu o tome šta će prvo da urade u ponedeljak i čime će se baviti tokom nedelje, što im omogućava da se rasterete i opušteno uživaju u vikendu, zaobilazeći nedeljnu večernju anksioznost.

Kad postavite strukturu sledeće radne nedelje, tokom vikenda pomisao na ponedeljak vas neće uznemiriti, jer ćete se setiti da znate šta imate da radite i da ste to zapisali.

Povežite se sa saradnicima

Provođenje dodatnih desetak minuta petkom, da se dogovorite sa kolegama i saradnicima o zadacima koji vas čekaju sledeće nedelje, odlična je priprema za ponedeljak. Možete da pregledate ono što se od vas očekuje, da postavite i odgovorite na neka pitanja i da se bolje uskladite sa timom. To svima obezbeđuje opušteniji vikend, jer im omogućava da se uvere da su zadaci i projekti pod kontrolom.

Pročitajte i ovo: Produktivne navike koje praktikuju uspešne žene

Uredite svoj digitalni prostor

Pozabavite se petkom organizacijom svog digitalnog prostora – proverite da li je sve što čuvate u računaru i što će vam biti potrebno sledeće nedelje u odgovarajućim folderima, a ako nije, prikupite i popakujte dokumenta, ili ih preimenujte i označite datumima, tako da ne razmišljate šta je uopšte u folderu „za sutra“ ili u onom koji se zove „spiskovi“. Organizujte stavke tako da vama bude lako da se snađete i da desktop nije pretrpan ikonicama – otvorite godišnji folder za čuvanje dnevnih, nedeljnih i mesečnih foldera i svaki jasno obležite, imenom i datumom. Obrišite sve suvišno (ne zaboravite downoloads – tu ume da se nakupi materijal koji ste iskoristili i više vam nije potreban).

Zakazivanje mejlova

Ne potcenjujte opciju zakazivanja mejlova – uspešne žene cene ovu sitnu tehnološku prednost. Ako već znate da nekome treba da pošaljete mejl, da ga zamolite za sastanak, predložite mu saradnju, pošaljete podsetnik, napišite te mejlove u petak i zakažite slanje u određeno vreme, određenih dana u nedelji. Na ovaj način, oni će se automatski poslati kad bude vreme i nećete morati da mislite o tome uopšte.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Postavljanje ciljeva za sledeću nedelju

Bez obzira da li imate nekoliko dugotrajnih zadataka kojih želite konačno da se oslobodite, ili želite da napravite pomak ka dugoročnim ciljevima, postavite manje merljive ciljeve za sledeću nedelju. Možda želite da krenete na neku edukaciju, poslovnu ili ličnu, ili da se pozabavite klijentima koje već neko vreme vešto izbegavate, ili da završite neku procenu ili izveštaj – zabeležite ove ciljeve, kako biste sebi olakšali početak radne nedelje.

Razmislite o nedelji za vama

Pozabavite se evaluacijom u petak – priprema za ponedeljak će se isplatiti ako jasno sagledate probleme sa kojima ste se suočavali tokom nedelje za vama, kao i prakse koje su delotvorne i one koje se u određenoj situaciji nisu pokazale kao što ste očekivali. Razmislite desetak minuta o tome šta je uspevalo, a šta nije, kako biste videli na šta treba da obratite pažnju sledeće nedelje, kad ćete se verovatno suočiti sa sličnim izazovima ili koje su vam dodatne veštine potrebne, da biste se bolje snalazili ubuduće.

Čišćenje prostora

Korisna i praktična navika da sredite svoj desk pre nego što se odjavite, omogućava vam da sledeći radni dan započnete organizovano i to je nešto što treba da radite svakog dana. Petkom, međutim, budite još temeljniji. Neka to bude dan kada ćete baciti sve suvišne papire, beleške i podsetnike koji vam neće biti potrebni sledeće nedelje, jer ste napravili nove. Ispraznite kantu za smeće ispod svog stola, obrišite monitor, tastaturu i sto, zalijte biljke ako je potrebno, spustite roletne da vam sunce ne bi preterano ugrejalo prostor, pošto će klima biti isključena dva dana. Dodatno ćete se lepše osećati kada u ponedeljak uđete u uredan prostor, ako na svoj sto postavite mirišljavu sveću, omiljenu šolju za kafu i svetlucavu svesku za beleške. Prijatan ambijent značajno smanjuje nivo stresa!

Pročitajte i ovo: Kako da vam ponedeljak dobro počne

Naslovna fotografija: instagram.com/parisianamour

Brankica Milošević

Comments