Ne postoji loše vreme da pričamo o prirodnim lekovima za mamurluk jer su oni prekopotrebni i nikad nije loše znati šta može pomoći vama i vašim bližnjima posle lude noći. Niko ne voli da bude mamuran, tada smo usporeni, osećamo se loše, smetaju nam glasni zvuci, osećamo sva negativna dejstva alkohola.

Ali postoje prirodni sastojci koji će vam pomoći da se na brzinu osetite bolje. Provereni su i sigurno će vam pomoći ako vam je potrebno da ponovo budete u potpunosti funkcionalni.

Kokosova voda

Alkohol dehidrira telo, zato posle ispijanja alkoholnih pića osećate da ste žedni. Vašem telu su potrebni elektroliti i minerali kako bi se što pre oporavilo. Ta dehidriranost je i glavni razlog zašto vas boli glava. Tom logikom, kad vas ponekad boli glava – može biti da ste samo žedni.

Pročitajte i ovo: Ovo su iznenađujući simptomi koji govore da vam nedostaje san

Naravno, preporučuje se da pijete što više vode, ali voda vam u ovom slučaju neće dovoljno pomoći da se hidrirate. Ali zato hoće kokosova voda, naročito ako je sveža. Možete piti samo nju, najbolje je da bude direktno iz kokosa, ili dodati u smuti uz doručak ako vam se ne dopada ukus.

Čaj od gujine trave

Gujina trava nije baš biljka čiji čaj možete pronaći u supermarketima, ali zato je možete naručiti putem interneta. Preporučujemo da uvek imate kod sebe ovaj čaj, jer nikada ne znate kad vam može biti potreban.

Zašto je čaj od gujine trave dobar za mamurluk? Zato što pročišćava jetru, odnosno podstiče detoksikaciju koju izvršava jetra. Time onemogućava da se skupljaju toksini u vašem telu. Preporučuje se osobama koje imaju problema sa radom jetre. Ovo je jedna od najboljih stvari na biljnoj bazi koju možete popiti kada se mučite sa mamurlukom.

Limun i đumbir

Istraživanja su pokazala da je đumbir zaista delotvoran kod zaustavljanja mučnine i u te svrhe se koristi još od davnina. Tako da možete napraviti čaj od đumbira, ali za dodatne efekte se preporučuje da se đumbir pomeša sa lekovitim sastojcima kao što je limun.

Prirodni napitak koji će vam pomoći kod mamurluka se sastoji od jednog litra soka od limuna u koji ćete izblendati 2 centimetra korena đumbira.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by OCCO MARBELLA (@occomarbella)

Zeleni smuti

Kad god se ne osećate najbolje, a naročito nakon lude noći, preporučujemo da popijete zeleni smuti. U njemu se nalazi toliko svežih sastojaka i hranljivih materija da ćete se veoma brzo osećati osveženo, a tegobe će vrlo brzo proći.

Kad ste mamurni, jedna od najgorih stvari koju možete uraditi jeste da izgladnjujete sebe. Istina, u tim trenucima ni ne osećate glad, ali to ne znači da ne treba da jedete, makar na silu.

Pročitajte i ovo: Ovo su namirnice koje će ubrzati vaš metabolizam

Kako glasi recept za zeleni smuti? Dve šolje bejbi spanaća, jedna šolja kelja, jedan štap celera, pola banane, jedna jabuka, sok od pola limuna, pola kašičice kurkume, jedna čaša vode. Sve to stavite u blender i popijte. Znamo da se mnogima neće dopasti ukus, ali izdržite, ovaj napitak će vam pomoći.

Prošetajte se

Znamo da, kada ste mamurni, šetnja deluje kao nemoguća misija, ali verujte, svaki pokret će vam biti od pomoći. U početku vam neće biti nimalo prijatno, ali što duže budete šetali – to ćete se bolje osećati. Prošetajte se u obližnjem parku ili na kojem god mirnom mestu, gde neće biti previše ljudi, buke i saobraćaja. Ponesite vodu, kako biste se usput hidrirali.

Hladan tuš

Hladan tuš vas neće osvestiti samo onda kada ste konzumirali previše alkohola, već i dan posle. Opet, znamo da vam nimalo nije do hladnog tuša kada se ne osećate dobro, ali će vam sigurno dobro doći. Hladna voda će povećati cirkulaciju i izbacivanje toksina iz organizma. Ovo je najbrži i najprirodniji način lečenja od mamurluka.

Naslovna fotografija: instagram.com/inspiringinstafeeds

Jovana Petković

Comments