Ošišali ste se i imate osećaj da vam je kosa kraća nego što ste hteli, pa već na putu smišljate načine da vam što brže poraste? Ili ste jednostavno rešili da hoćete što dužu kosu, ali ona kao da ne raste dovoljno brzo. Imate osećaj da se rast zaustavlja na određenoj težini i to vas frustrira?

Ovo su prirodni sastojci koji će stimulisati rast vaše kose, i učiniti je gušćom i zdravijom. Dovoljno je samo da pronađete ono što će vam najviše odgovarati i da budete uporni pošto će biti potrebno vreme dok dođete do prvih rezultata.

Biotin

Biotin je drugi naziv za vitamin B7. Kada pomislimo na suplementaciju vitaminima, najpre ćemo misliti na to da se uzimaju oralno. A uzimanje vitamina iz B grupe ima i negativne posledice, kao što su stvaranje akni i povećanje apetita. Ako vam je vitamin B7 potreban samo da biste ubrzali rast kose, onda vam preporučujemo da ga na nju direktno nanosite i utrljavate u teme.

Ovaj vitamin utiče na rast kose tako što podstiče proizvodnju keratina. Možete sami započeti sa tretmanom i nanositi ovaj vitamin dva, tri puta nedeljno, ili možete otići na tretmane u frizerski salon gde se koristi B7.

Pirinčana voda

Pirinčana voda je tako jednostavan sastojak da će vam biti neverovatno da može da ima ovakav efekat. Ona sadrži obilje minerala, aminokiselina, vitamina kao što su B, C i E. Sve to će ojačati vašu kosu i brzo ćete primetiti da opada znatno manje.

Voda od pirinča služi i kao prevencija od pucanja kose, a pored svega ubrzaće njen rast i učiniti da bude sjajna i negovana. Preporučuje se da ovaj prirodan proizvod koristite dva puta nedeljno, da biste nakon nekoliko nedelja videli prve rezultate.

Arginin

Arginin je aminokiselina koja utiče na naš rast – kako starimo tako ga sve manje imamo u organizmu. Nanošenje arginina na teme kose će stimulisati njen rast i ovaj prirodni sastojak se jedan od najboljih ako hoćete da vam kosa brže raste.

Ova aminokiselina se već nalazi u raznim kozmetičkim proizvodima, pa ga možete i u toj formi nanositi na kosu.

Aloe vera

Jedan od najpoznatijih sastojaka za negu kose definitivno postaje aloe vera koja fantastično hidrira. Aloju možete direktno raseći i iscediti gel ili ga kupiti. Za rast kose je potrebno da se nanosi na teme, ali ako želite da vam posle svakog pranja bude mekana, hidrirana i sjajna, preporučuje se da aloju nanesete nakon pranja, držite kao masku i onda isperete.

Takođe, aloe vera je odlična za održavanje kovrdžave kose, koja je generalno suvlja. Videćete kako će vaše lokne biti savršeno oblikovane.

Kofein

Čini se da ne postoji stvar koju kofein ne može da uradi. Najpoznatija upotreba je, naravno, u kafi. Pored toga, kofein se koristi u svrhe smanjenja podočnjaka i nege područja oko očiju. Kao šlag na tortu, kofein je odličan i za stimulisanje rasta kose. Već posle nekoliko nedelja korišćenja ćete primetiti da vaša kosa postaje sve duža.

Mlečna kiselina

Proizvodi sa mlečnom kiselinom se koriste za čišćenje kose, jer veoma dobro uklanjaju prljavštine i ostatke proizvoda. Kada govorimo o skincare rutini, ne misli se dovoljno na negu skalpa, a da bi vaša kosa rasla i bila zdrava, neophodno je da imate i zdravu kožu skalpa, u čemu će vam mlečna kiselina biti od velike pomoći.

Naslovna fotografija: isntagram.com/negin_mirsalehi

Jovana Petković

Comments