Jednostavan i isplativ način da putujete ovog leta jeste da sklopite prijateljstvo sa određenom turističkom agencijom i otisnete se da posetite ove nezaboravne destinacije za putovanje autobusom. Da, istina je da većina autobusa izgleda kao dosadan i naporan prevoz za turiste, ali ukoliko se malo bolje raspitate, otkrićete da mnogi prolaze kroz pejzaže vredne glamurozih turističkih tura. I možda ono najvažnije, putnicima često pružaju autentičan uvid u lokalni život mesta koje obilaze. Predstavljamo vam…

Četiri priuštive, nezaboravne destinacije za putovanje autobusom

Od Sorenta do Amalfi obale

Amalfi obala, jugoistočno od Napulja, očarava posetioce svojom nežnom i romantičnom atmosferom. Sa njenih litica pruža se pogled na Tirensko more, a živahni gradovi i sela u blizini privlače modnu elitu. Fellini, Rossellini i drugi poznati filmski režiseri ovde su snimali svoja ostvarenja, a glumci i glumice su ispijali koktele na terasama iznad nemirnih talasa. Stenovit morski pejzaž i bogat biodiverzitet obale omogućili su joj da bude proglašena za UNESCO svetsku baštinu.

Lokalni autobus putuje duž obale od Sorenta, pružajući pogled na Vezuv i ostrvo Kapri, i prolazi kroz Positano, grad koji se prepliće po stenama poput morske trave. Vaše putovanje traje oko 90 minuta i završava se u Amalfiju, kod vesele plaže okružene kućama koje izgledaju kao da su složene jedna na drugu. Ako vam nije dovoljno pogleda na more, uskočite na autobus koji će vas odvesti na istok od Amalfija do starog normanskog glavnog grada Salerna.

Od jezera Bled do jezera Bohinj

Svako ko ima makar prolazno interesovanje i strast prema čokoladnim bombonjerama ili puzlama, sigurno je u nekom trenutku na svoju bucket listu stavio jezero Bled. Okruženo šumovitim brdima, sa zamkom koji nadgleda jezero, do ostrvceta na kojem je ušuškana malena crkva – ova destinacija pruža veličanstven prizor. Zato može biti iznenađujuće da manje poznato jezero – Bohinj, koje je udaljeno manje od 30 km, može omogućiti možda čak i impresivniji pejzaž.

Autobuska vožnja od svega 40 minuta između ova dva mesta počinje u atraktivnom gradu Bled i prolazi duž južne obale istoimenog jezera. Zatim prati obale reke Sava Bohinjka prema nacionalnom parku Triglav i pravo kroz prolaz među planinama – do jezera Bohinj. Savetujemo vam da uzmete mesto s desne strane kako biste uživali u pogledu na oba jezera.

Od Brana do Rukara

Ako krenete na ovo putovanje autobusom duž jednog od najprimamljivijih puteva u Rumuniji, pratićete putanju kojom su se stari trgovci kretali još od srednjeg veka: Rukar – Bran prelaz između Transilvanije i južne Rumunije. Takođe, ovo putovanje će biti pravi užitak za zaljubljenike u planine. Tokom puta, moći ćete da upijate pogled na planinske lance Piatra Craiului, Leaota i Bucegi.

Na visini od 1.300 metara, put prolazi kroz fotogenična planinska sela i spušta se do Brana za finalni doživljaj – Branski dvorac. Velelepno zdanje, koje je danas muzej, uzdiže se iznad okolnih šumovitih padina i poznato je kao Drakulin dvorac, iako su dokazi za tu tvrdnju oskudni, imajući u vidu da se zapravo ne zna da li je Vlad Cepeš Drakul ikad u njega kročio, a Bram Stoker nikada nije posetio Rumuniju. Priuštivo putovanje traje svega 45 minuta, a Drakulin dvorac je turistička atrakcija koja se ne zaboravlja.

Od Nice do Monaka

Navodno, više od 30% stanovništva Monaka su milioneri; dakle, ovo je poslednje mesto na kojem biste očekivali da možete pronaći nešto povoljno. Međutim, prijatno je iznenađenje da lokalni autobusi pružaju upravo to, a imate čak i izbor ruta. Autobusi se voze duž dve od tri čuvene ulice na obali koje se vijugaju duž ovog dela Azurne obale na različitim nadmorskim visinama. Grande Corniche – trostruk put uz liticu koji je izgradio Napoleon Bonaparte i rado je posećivan od strane Jamesa Bonda i Alfreda Hitchcocka.

Neretko obavijen maglom, korisno je znati da, ukoliko želite da uživate u pogledu na tirkizno more, idete autobusom koji se kreće nižom i jasnijom trasom – Moyenne Corniche. Zanimljivo je to da prolazi kroz srednjovekovno naselje Èze, koje je jedno od najviših primorskih sela u Francuskoj.

Pročitajte i ovo: Ovo su najbolje destinacije za solo putovanja

Naslovna fotografija: pinterest.com

Milica Nešić

Comments