Problematična koža zahteva poseban tretman, jer je podložna aknama i raznim upalnim procesima. Akne se javljaju u svim oblicima i veličinama, a uzroci su različiti. Da bi pravilno negovali problematičnu kožu, potrebno je da prepoznate različite vrste akni.

Postoji nekoliko različitih oblika akni, a načini na koje reaguju na različite sastojke i tretmane koje primenjujete, odnosno, izbor odgovarajućih proizvoda, zavisi od njihovih uzroka.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bea 🦋 (@isabella.amb)

Problematična koža i različite vrste akni

Rozacea akne

Rozacea je stanje kože koje karakteriše crvenilo i blaga upala na područjima obraza, nosa, čela i brade (ređe oko očiju). Uzroci su obično genetski, ali postoje koraci koje možete preduzeti da bi se koža umirila i smanjila upala. Razmislite o proizvodima koji umiruju upalne procese, kao što je niacinamid, cink oksid i koloidni ovas koji imaju snažno antiinflmatorno dejstvo, uz sposobnost da štite i regenerišu kožu.

Perioralni dermatitis

Problematična koža na kojoj se javlja zapaljenski osip oko usana (koji se može proširiti do nosa, pa čak i očiju), može biti uzrokovana alergijskim reakcijama na hemikalije u proizvodima za negu kože, inficiranim folikulima dlake, stalnim lizanjem usana ili dugotrajnom upotrebom kortikosteroida. Najbolji način za upravljanje ovim stanjem problematične kože jeste pranje lica toplom vodom, bez sredstava za čišćenje, korišćenje jednostavnog hidratantnog sredstva i lagano uvođenje azelainske kiseline, zbog njenog protivupalnog dejstva.

Problematična koža sa cističnim aknama

Cistične akne spadaju u najtežu kategoriju bubuljica, jer upalni proces nastaje u najdubljim slojevima kože i teško se isceljuju. Izgledaju kao obične bubuljice – bolni crveni čvorići u čijoj se sredini formira gnojni iscedak – ali se prepoznaju po tome što se javljaju u grupama (grozdovima). Izbijaju jedna do druge, velike su i bolne i ostaju na licu nedeljama, pa i mesecima – upalnom procesu koji započinje u dubokim slojevima kože treba dosta vremena da izbije na površinu. Možete imati genetsku predispoziciju za ovu vrstu akni, ali najčešći uzroci su hormonski disbalans, stres, uticaj pojedinih lekova, pušenje i prekomerna proizvodnja sebuma.

Lečenje problematične kože sa cističnim aknama uključuje kombinovanje unutrašnjih i spoljašnjih sredstava. Interno, treba razmotriti odgovor na stresore u svakodnevnom životu i uzeti u obzir hormone, koji utiču na proizvodnju ulja u koži. Eksterno, alfa i beta hidroksilne kiseline (AHA i BHA) koriste se da bi se normalizovala proizvodnja ulja (sebuma) i povećala obnova ćelija u svim slojevima kože. Paralelno sa upotrebom AHA i BHA kiselina, treba koristiti kremu za sunčanje, jer proizvodi protiv akni obično čine kožu osetljivijom na sunce.

Pročitajte i ovo: Zašto vam se stvaraju akne, iako odavno više niste u pubertetu

Milie – griz na koži

Problematična koža na kojoj se javljaju kvržice nalik grizu (milije) nije posledica upalnog procesa i retko se dešava da se griz upali i pocrveni. Milije se javljaju na mestima gde je koža najtanja i najosetljivija (oko očiju) i predstavljaju nakupljen i stvrdnut keratin, ili stvrdnuto ulje, koje postaje zrnce sebuma zarobljeno ispod kože.

Da biste sami tretirali milije, možete koristiti AHA ili retinol, da bi se povećao promet ćelija i istanjio sloj kože koji je zarobio milie. Ako se griz nalazi ispod kože u blizini očiju, najbolje je da se obratite kozmetičaru, koji će fizički otkloniti zrnca, bez oštećenja kože.

Problematična koža sklona mitiserima

Mitiseri su nakupine zgusnutog sebuma, zarobljenog u folikulu dlake, sa oksidiranim vrhom, zbog čega liče na crne tačke. Ova vrsta akni je obično posledica prekomerne proizvodnje sebuma, bez redovnog hemijskog ili fizičkog pilinga. Hemijski piling može biti AHA ili BHA proizvod, a fizički piling se radi pomoću alata za mikrodermoabraziju, pranjem lica peškirom ili antimikrobnim pilingom, koji možete uraditi sami.

Gljivične akne

Ove akne se obično javljaju na čelu, u grupama, u vidu kvržica koje mogu da svrbe. Neke vrste kvasnih gljivica prirodno žive na našoj koži, ali kada se previše znojimo ili se koža previše masti, folikuli se blokiraju i gljivice mogu postati aktivne. Na pojavu gljivičnih akni može uticati boravak u toploj klimi, znojenje i nemogućnost čišćenja lica odmah posle treninga, kao i uzimanje antibiotika. Zanimljivo je da na ovu vrstu akni dobro deluju antigljivični šamponi. Ako koristite tretmane tipične za bakterijske akne, one se neće povući i smanjiti – gljivični upalni procesi su poznati po upornosti, ali ovde se radi o pogrešnom tretmanu.

Da bi vaša problematična koža imala najbolji tretman, nemojte sami postavljati dijagnoze – ovo je samo uputstvo za upoznavanje različitih vrsta akni – već se obratite dermatologu ili kozmetičaru, pre nego što isprobate novi režim nege problematične kože.

Pročitajte i ovo: Zdrava koža – vaš prozor u unutrašnji svet

Naslovna fotografija: instagram.com/mao.ge

Brankica Milošević

Comments